Jump to content

Gubitak dvorišta i nužnog prolaza


nono1965

Preporučene objave

Poštovani,

Kupio sam stan 2007 i bio mi je pokazan  je etažni elaborat (iz 2005) na kojem je pisalo da zgrada ima dvorište (vidim ga očima) i da vlasništvo pripada svim stanarima. 

Nedavno sam se našao u neugodnu situaciju kad sam saznao da je dvorište zgrade gdje živim u vlasništvu susjeda koji žive u prizemlju i pokazan mi je (drugi) etažni elaborat na kojem nema dvorišta u vlasništvu svih stanara.

To dvorište okružuje zgradu i praktični ja i ostali stanari ne možemo izaći iz zgrade bez ulaska u posjed susjedima iz prizemlja. Još su mi zaprijetili da me mogu tužiti ako kročim u njihovo dvorište, ali što ako meni ručnik padne dolje kako onda mogu ići po svoje stvari i da ne riskiram sudski poziv.

Kako je normalno da zgrada nema nužni prolaz?

Kome da se obratim? Ostali susjedi su stranci pa njih nije briga za situaciju.

 

Unaprijed zahvaljujem svima na odgovorima i pomoći!
Puno vam hvala
 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 12 sati , nono1965 je napisao:

Kupio sam stan 2007 i bio mi je pokazan  je etažni elaborat (iz 2005) na kojem je pisalo da zgrada ima dvorište (vidim ga očima) i da vlasništvo pripada svim stanarima

 

Od koga ste kupili stan? Imate li primjerak tog prvog elaborata?

Da nije možda od ovih koji žive u prizemlju? Jesu li oni bili vlasnici cijele nekretnine? Ako vam je pokazan jedan elaborat, a uknjižen drugi, netko vas je u procesu kupnje prevario.

 

Kao što kaže kolega Spitfire, prvo pogledati što je evidentirano i zemljišnim knjigama. Ako sami ne razumijete dovoljno te imovinskopravne stvar, povedite sa sobom nekog tko razumije.

Tražite uvid u elaborat koji je upisan, i tražite da vam naprave kopiju ako je onakav prema kojem ste kupili stan.

 

prije 12 sati , nono1965 je napisao:

Nedavno sam se našao u neugodnu situaciju kad sam saznao da je dvorište zgrade gdje živim u vlasništvu susjeda koji žive u prizemlju i pokazan mi je (drugi) etažni elaborat na kojem nema dvorišta u vlasništvu svih stanara.

To dvorište okružuje zgradu i praktični ja i ostali stanari ne možemo izaći iz zgrade bez ulaska u posjed susjedima iz prizemlja.

Kao prvo, po Zakonu o vlasništvu i stvarnim pravima građevina i zemljište na kojem je sagrađena čine jedinstvenu neodvojivu cjelinu. Vi ako ste suvlasnik 18/100 građevine, suvlasnik ste i jednakog udjela zemljišta. Nikakav elaborat to ne mijenja, niti je bilo koji suvlasnik koji bi si etažnim elaboratom 'prisvojio' dio dvorišta to može pomijeniti.

Kao drugo, svaki elaborat mora imati pisanu (ovjerenu po JB) suglasnost svih suvlasnika da bi se mogao provesti/uoisati u z.k..

Uz to mi je jako teško povjerovati da bi vještak napravio elaborat u kojem ne bi definirao zajednički prostor nekretnine. Dakle, sve da se i definira da veći dio dvorišta pripada na isključivo korištenje (NE u vlasništvo!) jednog od suvlasnika, trebao je biti definiran zajednički prostor (prilaz svih do javne površine, prostor za kante za smeće, prilaz ormarićima za očitanje struje, prilaz do poštanskih kaslića, itd.) . Ako je neki vještak stvarno napravio takav elaborat, mogao bi imati problema sa svojom komorom.

Isto tako, takav elaborat nije smio biti upisan u z.k. 

prije 12 sati , nono1965 je napisao:

Još su mi zaprijetili da me mogu tužiti ako kročim u njihovo dvorište, ali što ako meni ručnik padne dolje kako onda mogu ići po svoje stvari i da ne riskiram sudski poziv.

Kako je normalno da zgrada nema nužni prolaz?

Kome da se obratim? Ostali susjedi su stranci pa njih nije briga za situaciju.
 

Rekao bih da je vrlo vjerojatno da je taj susjed sam napravio taj elaborat da vas ustrašuje i da svojata okućnicu.

Da meni netko pokaže takav elaborat, ja bi se nasmijao i rekao mu da zovem policiju ako mi ikad više stane na put i zaprijeti takvim glupostima. A bolje da taj elaborat nije sproveden u z.k. jer će uslijediti kaznene prijave protiv svih koji su u to uključeni.

Kad vam vjetar odnese vašu majicu u tuđi posjed (a ne dvorište u vašem suvlasništvu) imate pravo ući i uzeti svoju stvar. Ako susjed ne želi da uđete, mora vam sam vratiti vašu stvar. Tako kaže Zakon.

 

Savjetujem vam da si pročitate https://www.zakon.hr/z/241/Zakon-o-vlasništvu-i-drugim-stvarnim-pravima, naročito one djelove koji se mogu ticati vašeg spora. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zaboravio sam napomenuti, provjerio sam u zemljišnom uredu njihovu tvrdnju i oni jesu upisani kao vlasnici dvorišta.

Ispada da su dvorište kupili od investitora, pa mene to muči kako investitor može prodati nešto što bi trebalo biti vlasništvo svih stanara. 

A što se tiče etažnog elaborata ja sam kupio stan nakon elaborata i nisam obraćao pažnju na sve što piše jer mi je bilo rečeno da imam i dvorište (budala sam znam).

Pokušao sam zatražiti savjet kod par advokata, ali pošto je to mali kraj naišao sam samo na neodobravanje i kazivanje kako ne bi bilo dobro ići u tužbe i kako investitor može raditi šta hoće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija