Jump to content

ponistenje sporazuma o besplatnom koristenju stana


wien2008

Preporučene objave

Postovani,

ne znam da li sam izabrala ispravnu rubriku, ali to cete Vi ispraviti.

Kratki opis slucaja: osoba A (muska osoba )daruje svoju kucu osobi B (zenska osoba). Osam godina nakon darivanja osobe A i B naprave sporazum kod javnog biljeznika da osoba A ima pravo koristiti stan u kuci od 80m2 (u kojem stanuje cijelo vrijeme), s tim da osoba B preuzima placanje svih troskova stanovanja (struju, vodu, komunalne naknade itd), a osoba A se obvezuje da nece uznemiravati osobu B i da ce biti mirni suzivot u istoj kuci (napomena: osoba A stanuje u prizemlju, a osoba B na katu). Ovaj sporazum je osoba B, kao zakonski vlasnik kuce, unijela u gruntovnicu. Nakon 20 godina od darivanja i 12 godina od gore navedenog sporazuma, osoba A pokrece pravni postupak, tj. tuzbu na sudu i trazi vracanje darivanog!!! Od dana pokretanja tuzbe krecu i psihicka maltretiranje osobe A prema osobi B, stalno uznemiravanje, deranje, prijetnje i policija svako malo dolazi na pozive u kucu.

Opcinski sud odbija zahtjev osobe A i predmet je sad na Zupanijskom sudu u Zagrebu od rujna 2016! PITANJE: S obzirom da je miran suzivot u istoj kuci (prizemlje i 1. kat, zajednicki ulaz i hodnik) nemoguc i da su verbalni napadi, vrijedjanja i psihicko maltretiranje osobe A prema osobi B neizdrzive, molim za savjet KAKO SE OSOBI A MOZE PRAVNO UKINUTI/PONISTITI PRAVO koristenja donjeg stana i izbaciti ga iz kuce, s obzirom da to pravo ima samo na osnovu gore navedenog sporazuma, a cije uvjete je vidno i dokazivo prekrsio i jos uvijek krsi?

Koji je najbrzi pravni nacin da se iseli iz kuce i da nema vise prava koristenja besplatnog stana, kojeg je i jako ostetio, jer je zadnjih godina nekoliko puta poplavio cijeli stan (osteceni zidovi, temelji i pod), vise puta izvazvao pozar (mikrovalna) i ostetio kablove struje i doveo stan u derutno stanje.  

Molim za pravni savjet ili za ime odvjetnika/odvjetnice iz Rijeke, koji nam moze efikasno i brzo pomoci!

Da li vlasnik kuce (osoba B) moze ponistiti sporazum kod javnog biljeznika i time isti ponistiti i u gruntovnici? Da li osoba B moze novim sporazum ukinuti pravo osobi A na koristenje stana, a dati ga drugoj osobi? Na koji nacin se najbrze moze osobi A ukinuti pravo besplatnog koristenja stana?

Zahvaljujem unaprijed!

LP

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 9 sati , wien2008 je napisao:

osobe A i B naprave sporazum kod javnog biljeznika da osoba A ima pravo koristiti stan u kuci od 80m2

 

prije 9 sati , wien2008 je napisao:

Ovaj sporazum je osoba B, kao zakonski vlasnik kuce, unijela u gruntovnicu

Sporazum,dogovor,kako god vi to nazivali,u vašem slučaju se radi o ugovoru o osnivanju osobnog prava služnosti.,koju je moguće brisati iz zemljišnih knjiga sporazumno ili tužbom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 20 sati , Matrix je napisao:

 

Sporazum,dogovor,kako god vi to nazivali,u vašem slučaju se radi o ugovoru o osnivanju osobnog prava služnosti.,koju je moguće brisati iz zemljišnih knjiga sporazumno ili tužbom.

Hvala na brzom odgovoru. Sporazumno nece ici, jer je osoba A agresivna i zeljna svadje, a tuzba ce trajati nekoliko godina dok se ne zavrsi. Znaci li to da osoba B mora trpiti svakodnevno maltretiranje i psihicko zlostavljenje??? I jedino sto moze uciniti, je zvati policiju, pa oni naprave zapisnik, pa osoba A dobije  nekoliko dana zabranu prilaska osobi B (?u istoj kuci zive!!) i onda opet sve ispocetka! i sto kada dodje presuda, tj. kada se ponisti sporazum i osoba A po tome bude morala iseliti iz stana? Tko ce njega fizicki iseliti? Tko ce nadoknaditi stetu u stanu? 

Ne mogu i ne zelim vjerovati da nema drugog, brzeg rjesenje i da osoba B nema vecih prava na svoj mir i svoje zdravlje!

 Nema nitko prava maltretirati drugu osobu! Sto se jos moze uciniti, a da je brze, efikasnije i da konacno bude mira u kuci? 

Mala napomena: osoba A ima tako dobru penziju, da si moze priustiti odvjetnike i sudjenja, jer to cini zbog svoje zabave! Osoba B ima penziju od 900 KN!!! Mora li doista trpiti ovakvo maltretiranje? Sto bi Vi ucinili da je osoba B Vasa majka?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 3 minuta, wien2008 je napisao:

i onda opet sve ispocetka! i sto kada dodje presuda, tj. kada se ponisti sporazum i osoba A po tome bude morala iseliti iz stana? Tko ce njega fizicki iseliti? Tko ce nadoknaditi stetu u stanu? 

Radilo bi se o tužbi sa kumulacijom tužbenih zahtjeva,u koju bi morali između ostalog postaviti zahtjev na predaju posjeda i  naknadu štete.

Bitno je ishoditi presudu kojom se usvajaju vaši zahtjevi,obzirom da bi tad imali ovršni naslov temeljem kojeg bi mogli ići prisilnim mjerama  prema dotičnom,odnosno kroz ovršni postupak provesti presudu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija