Jump to content
silvdg

Legalizacija i gradjevinska inspekcija

Preporučene objave

postovani u postupku smo legalizacije nedovrsene zgrade vidljive na dofu.

sve je predano u opcinu i usli smo u postupak,zgrada je u gabaritima i sve stima.

medutim neko je prijavio gradiliste i slikao zgradu tako kako stoji (sve kao na papirima legalizacije nista nije izmjenjeno) te je slika prosljedena gradjevinskom inspektoru. dali on ima pravo sada obustaviti proces legalizacije? zgrada je u gabaritima i sve odgovara nacrtima arhitektonskog elaborata.

molim odgovor sto hitnije jer nas nitko u komunalnom i u uredu inspektora nije htjeo obavjestit o daljnjem toku dogadanja koja ce sljediti. 

Uređeno od silvdg

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 5 sati , silvdg je napisao:

dali on ima pravo sada obustaviti proces legalizacije?

U biti nema. Ako je podnesen zahtjev za legalizaciju, eventualno može donijeti nekakovo rješenje (ako mu bude teško provjeriti je li podnesen zahtjev) o uklanjanju ili bilo koje drugo, koje se prekida na zahtjev stranke uz koji je podnesen dokaz da je podnijela zahtjev za donošenje rješenja o izvedenom stanju. Nakon dobivanja rješenja o izvedenom stanju (ili ne dobivanja) postupak mora obustaviti (ili nastaviti izvršenje). 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

poslal sam mu na mail sliku zahtjeva jer sam mislila time odma srezat sve. problem je da po njima objekt je ore velik(naspram dofa) a poslala sam mu i geodetski snimak jer sam se nadala da ce vidit da je sve ok i odustat od gnjavaze (jer nema stvarno sta gnjavit) 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Kao što već rekoh, po prijavi bi trebao postupiti ali pošto se radi o predanom zahtjevu za legalizaciju i ne mora, no svejedno će postupak stati do donošenja rješenja o izvedenom stanju (ili odbijanja). Na kraju svega, ionako u samom postupku po zahtjevu za izdavanje rješenja o izvedenom stanju netko će izići na teren pa poslikati i premjeriti je li sve odgovara onome navedenom i priloženome u zahtjevu. Isto bi trebao napraviti i građ.inspektor prije donošenja bilo kakovog rješenja pa mi se sve čini da će rađe sačekati već spomenuto rješenje.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

hvala puno na odgovoru i ja mislim da ako je predan zahtjev on tu nema sta gubit vrijeme kad ce ionako referent izaci van .    

problem je sto smo htjeli krov napravit novi (stari je bio koma)     ali kad sam spomenula mu da po posebnom pravilniku o jednostavnim građevima i radovima iz 2014  (zgrade ispod 200m2 i manje od 3 stamb. jedinice) mogu izvoditi radove odrzavanja vanjskog omota zgrade (krov i fasada) inspektor se samo nasmijao i reko zaboravi.    meni je to sve tako nesredeno i neozbiljno.  i nije mi znao/htjeo rec dal to smijem ili nesmjem napravit do njegovog dolaska (jer je slikano bez krova;samo ploca). nisam uspila unatoc trazenja saslusanja doci ni do zapisnika kod komunalnih redara, a da ne spomenem da je redar bijezao autom od nas i nije htjeo uopce nista reci ma niti se predstaviti. uzas uzas. gdje mi to zivimo....

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

U Pravilniku je određeno koji se radovi mogu izvoditi bez građ.dozvole i glavnog projekta a što uz glavni projekt. Izvedba novog krova kako navodite ne bi spadalo pod održavanje. Fasadu bi mogli postaviti po čl.3 Pravilnika (112/17).

No da pojednostavimo. Do dobivanja Rješenja o izvedenom stanju ne bi ste trebali ništa raditi na građevini jer u tome slučaju opet radite nelegalno na nelegalno. U samom Rješenju (ako je podnijeto sa ravnom pločom) će biti navedeno da možete završiti građevinu postavljenjem krovišta (kosog, ravnog, zaobljenog, bez nadozida).

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pozdrav.ne znam da li na pravom mjestu postavljam pitanje.Želio bih kupiti zemljište koje se nalazi u zoni budućeg kanala Dunav-Sava.Na tom zemljištu izgrađena je  manja kuća cc 50 m2.Ta se kuća ne može legalizirati pošto je u pojasu budućeg kanala.U blizini se nalazi još par kuća gdje ljudi žive i u istoj su situaciji.Da li uopće mogu prepisat to zemljište na sebe.Vjerujem da od tog kanala nema ništa,i ko zna kad će on bit iskopan.želio bih tamo živjet sa svojom obitelji.Sve kuće u tom pojasu imaju sve priključke,struja,voda ,plin itd.Molio bih neki savjet .Hvala

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ne vidim razlog zašto ne bi mogli prepisati (uknjižiti se) na zemljište.

No, i dalje se radi o nelegalnom objektu u kojem bi živjeli, te se isti ne može legalizirati prema čl.6 Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim građevinama.

Hoće li od planiranog kanala što biti ili ne, u to ne bih ulazio no ako bi se išlo u realizaciju eventualno bi u postupku izvlaštenja dobili relativno nisku naknadu za zemljište, ne i za građevinu jer kao nelegalna ni ne postoji. S mogučnošću dobivanja rješenja o uklanjanju.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

nakon prodaje mozete se uknjiziti kao vlasnik, to sigurno, probajte potraziti u vasoj opcini status nekretnine, navedene k.c. , to mozete zatraziti i ako trenutno niste vlasnik pa ce vam biti jasnije sta imate pravo raditi na toj lokaciji

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Postovani,

Zelim da Vas zamolim za pravni savjet. Situacija je sljedeca.Imam parcelu u Dracama/ Bratkovci od 1986 godine. Drugu parcelu, koja veze uz tu postojecu parcelu otac je dokupio 2008 godine. Kucu na parceli smo napravili prije dvije godine 2016. godine i radili smo tacno kako zakon nalaze. Od susjeda smo se odmakli sa svih strana po 3 metra. Medjutim, imamo problem sa komsijom koji je zid svoje kuce ( prvi sprat ) sagradio na medji i usao u nas posjed 15cm. Prilikom gradnje on nije imao dozvolu za gradnju. Objekat je legalizovao naknadno. Bez nase saglasnosti,To ne bi bio nikakav problem, nego taj isti komsija zeli da podigne jos jedan sprat kuce na taj postojeci sprat, a nije trazio nikakvu saglasnost (pismenu ni usmenu) od nas. 
Ovim putem zelim da Vas zamolim da nam date pravni savjet kako da se ponasamo u slucaju istog. Koja su nasa prava u vezi istog  kao vlasnika objekta i zemlje.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Što se tiće dobivanja rješenja o izvedenom stanju, njime je susjed samo legalizirao građevinu. Samo rješenje ne utjeće na vlasništvo pa time nije postao vlasnikom dijela prekoračenim građenjem. Poradi toga bi vam bio zanimljiv čl.155 Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.

Po pitanju nadogradnje etaže tu bi bio mjerodavan Zakon o gradnji te odredbe za provođenje prostornih planova, što će reči dali je uopće prostornim planom propisana mogučnost takove nadogradnje i na koji način. Ako je, za takovo što je potrebna građevinska dozvola pri čemu u postupku ishodovanja iste bi vi kao nositelj prava na susjednoj čestici imali pravo kao stranka u postupku na uvid u spis predmeta u kojem možete istaknuti svoje primjedbe.

Također, građevinska dozvola ili rješenje o odbijanju zahtjeva za izdavanje građevinske dozvole dostavilo bi se i vama te bi na istu imali pravo žalbe.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×