Jump to content

Komunalna naknada


dijvuk

Preporučene objave

Poštovani

Molim Vas da mi pomognete u pitanju zakonske regulative koja je ''na snazi'' što se tiče načina mjerenja i koeficijenata po kojima se plaća komunalna naknada. Da li se komunalna naknada plaća samo za stambeni prostor ili se ona ''preljeva'' i na natkrivene i nenatkrivene terase,stepeništa i balkone? Po kojem zakonu se to gleda. Hvala na pomoći!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po Zakonu o komunalnom gospodarstvu prema kojem su jedinice lokalne samouprave dužne donijeti Odluku o komunalnoj naknadi te se obračun vrši sukladno odredbama Odluke.

U  takovim odlukama uglavnom piše na koji se način vrši obračun naknade, te među ostalime i da se komunalna naknada obračunava po m2 i to za stambeni, poslovni i garažni prostor po jedinici korisne površine koja se utvrđuje Uredbom o uvjetima i mjerilima za utvrđivanje zaštičene najamnine. U spomenutoj Uredbi, u čl.4 se kaže da se neto korisna površina određuje primjenom čl.19 Pravilnika minimalnih tehničkih uvjeta za projektiranje i gradnju stanova iz društveno poticane stanogradnje, te se pri izračunu neto korisne površine navode i terase, balkoni, spremišta sa određenim umanjenim koeficijentima. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam, ali to znači što? Da tražim od jedinice lokalne uprave (ovdje je riječ o komunalnoj naknadi za područje Goransko-primorske županije, mjesto Selce) da mi daju odluku ..po kojoj  su izvršili mjerenje (izašli na teren i izmjerili stambeni prostor) .....te dobili m2 po kojima mi onda zaračunavaju komunalnu naknadu. Mene muči problem što je u stambeni prostor uračunata nenatkrivena terasa ..kao da na njoj živim..pa sam htjela saznati na koji se oni Zakon pozivaju (a da nije Zakon o komunalnoj naknadi jer u njemu nisam našla objašnjenje što se mjeri i koji je koeficijent za što). Ako mi možete pomoći..hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 28 minuta, dijvuk je napisao:

(a da nije Zakon o komunalnoj naknadi jer u njemu nisam našla objašnjenje što se mjeri i koji je koeficijent za što).

U svojoj odluci što god pisalo, moraju se pozvati na Zakon o komunalnom gospodarstvu. Sam spomenuti zakon vam već određuje što i kako.

Zakon o komunalnom gospodarstvu

Čl.24

(2) Komunalna naknada obračunava se po m2 površine i to za stambeni, poslovni i garažni prostor po jedinici korisne površine koja se utvrđuje na način propisan Uredbom o uvjetima i mjerilima za utvrđivanje zaštićene najamnine (»Narodne novine«, br. 40/97.), a za građevno zemljište po jedinici stvarne površine.

Izmjenama i dopunama Uredbe neto korisna površina stana određuje se primjenom čl.19 Pravilnika minimalnih tehničkih uvjeta za projektiranje i gradnju stanova iz društveno poticane stanogradnje.

Čl.19

Izračun za neto korisnu površinu je:

Za stan

-mjereno o d ulaznih vrata, sve podne površine, svi ugrađeni predmeti i prostori (ventilirani ormari, kade i sl.)-koef. 1.0

-lođa-koef. 0,75

-stambene terase, natkrite-koef. 0.50

-stambene terase, nenatkrite-koef. 0.25

-balkoni-koef. 0.25

...

Dakle, prema svemu navedenome imaju vam u korisnu površinu stana izmjeriti te uračunati i nenatkrivenu terasu po koef. 0.25. Što u prijevodu znaći ako je terasa npr. 20 m2, u korisnu površinu stana uračunat će vam se, ne 20 nego 5 m2.
 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija