Jump to content

Istek ugovora - tocan datum


MeetDave

Preporučene objave

Poštovani,

U ugovoru stoji da se sklapa na rok od 1 godine te stupa na snagu danom potpisivanja (12.04.2017.) a primjenjuje od 01.05.2017. Također piše da se ugovor produžava na daljnji rok od jedne godine ukoliko niti jedna od ugovornih strana najkasnije mjesec dana prije isteka ugovora pismeno ne obavijesti drugu stranu da ne želi produljenje.

Mene zanima sljedeće: kada ističe taj ugovor? 12.04.2018. ili 01.05.2018.? Odnosno do kojeg datuma moram javiti da ne želim produljenje? 12.03.2018. ili 01.04.2018.?

Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o radu propisuje da sve što nije određeno istim, supsidijarno se primjenjuju odredbe Zakona o obveznim odnosima. Čl.247 ZOO kaže da je ugovor sklopljen kada se ugovorne strane suglase o bitnim sastojcima ugovora. Kako ste se suglasili danom potpisivanja ugovora, tako bi pismenu obavijest trebali poslati do 12.03. jer ugovor istjeće 12.04.2018.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala, još jedno pitanje.

Drugi ugovor sklopljen je 01.01.2013. na godinu dana (dakle do 01.01.2014.) te u ugovoru stoji da se isti automatski produljuje dodatno za godinu dana osim ako se neka od stranaka usprotivi. Ugovor se cijelo vrijeme automatski produljivao, pa tako trenutno vrijedi do 01.01.2019. Zanima me: da li se danas taj ugovor smatra ugovorom sklopljenim na razdoblje od 6 godina od 01.01.2013., ili se smatra kao da je sklopljen novi jednogodisnji ugovor od 01.01.2018. do 01.01.2019.?

Drugim rijecima, predstavlja li svako produljenje ugovora zapravo novi ugovor, ili predstavlja modifikaciju postojećeg ugovora na način da se trajanje ugovora poveća s 1 godinu na 2 pa na 3 itd?

uređeno: od MeetDave
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukupno trajanje svih uzastopnih ugovora o radu sklopljenih na određeno vrijeme, uključujući i prvi ugovor o radu, ne smije biti neprekinuto duže od tri godine, osim ako je to potrebno zbog zamjene privremeno nenazočnog radnika ili je zbog nekih drugih objektivnih razloga dopušteno zakonom ili kolektivnim ugovorom, s time da se prekid kraći od dva mjeseca ne smatra prekidom razdoblja od tri godine. Ovdje je važno napomenuti kako se navedena ograničenja ne odnose na prvi ugovor o radu sklopljen na određeno vrijeme. Praktično, to će značiti da u prvom ugovoru o radu na određeno vrijeme nije potrebno navoditi razlog ili opravdanje zbog kojega se sklapa takav ugovor, a ne ugovor o radu na neodređeno vrijeme.  Ipak i u ovom slučaju mora biti navedeno vrijeme sklapanja ugovora određeno rokom, izvršenjem posla ili nastupom određenog događaja. U pogledu vremena na koje se sklapa treba napomenuti da ukoliko je prvi ugovor o radu na određeno vrijeme sklopljen na razdoblje kraće od tri godine, ukupno trajanje svih ugovora o radu na određeno vrijeme ne smije iznositi više od tri godine (osim ako je drugačije određeno kolektivnim ugovorom ili zakonom). Međutim, prvi ugovor o radu na određeno vrijeme može se sklopiti i na razdoblje dulje od tri godine, na pet ili sedam godina itd.

Kao svojevrsnu sankciju zakonodavac propisuje da ako radnik nastavi raditi kod poslodavca i nakon isteka vremena za koje je ugovor sklopljen, smatra se da je ugovor sklopljen na neodređeno vrijeme. Također treba napomenuti da se svaka izmjena, odnosno dopuna ugovora o radu na određeno vrijeme koja bi utjecala na produljenje ugovorenog trajanja toga ugovora, smatra  sljedećim uzastopnim ugovorom o radu na određeno vrijeme.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija