Jump to content

ostavinski potupak imovine u hrvatskoj za oca umrlog u australiji


gips

Preporučene objave

pozdrav svima!

Imam kompliciran slučaj, riješit polovicu imanja (ruševnog) iza nedavno preminulog oca u Australiji, o čijoj smrti nisam službeno obavještena. Nakon mjeseci istraživanja, stupila sam u kontakt sa polusestrom u Australiji da bi mi poslala smrtni list i obavijestila ju da u Hrvatskoj postoji polovica imanja na njemu. Postoji i polubrat, poslala sam im slike i oboje su se pristali odreć svog dijela u korist brata i mene. Pošto su ti dokumenti skupi, moraju imati apostil ovjeru, neke ću ja ovjeriti u ambasadi u Zagrebu. Na smrtnom listu nema njegov datum rođenja, izvadila sam rodni list (oca) u BiH i u Australiji je datum rođenja obrnut u svim dokumentima (ne brojem, već je mjesec pisan slovima). Hoće li to biti moguće provesti - ostavinu? Ostavština je U Hrvatskoj, na svim dokumentima ovdje (vjenčani list, moj i bratov rodni list, njegov rodni list, piše datum isti, a na putovnici, vozačkoj i svim dokumentima u Australiji je obratno (april umjesto siječnja). Vrijednost imovine nije nikakva, cilj mi je samo srediti vlasništvo (majka je umrla i njena polovica je riješena, druga je na njemu). može li mi netko odgovoriti ima li kakav obrazac da vidim kako se piše zahtjev sudu za pokretanje ostavinskog postupka..Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...
, gips je napisao:

Hvala, jedan od nasljednika u Australiji za sada ne želi poslati nasljedničku izjavu o odricanju, tako da nisam sigurna da ću i pokretati postupak. (S tim da mi ovdje nismo saznali niti tražili ostavštinu u Australiji - ako smo imali pravo na nju).

imali ste pravo ali morate znati šta je posjedovao od imovine.

što ne probate rješiti tužbom za utvrđivanje prava dosjelošču. usmeno dao majci svoj dio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala na savjetu, znam da je imao kuću i imanje u Sydneyu, i to su prodali kad su njega i ženu smjestili u domove, na koji način je to izvršeno, neznam, tako da on nakon smrti u domu nije imao ništa jer nije proveden postupak ostavine. I to je bilo prije nekih 10tak godina, doznala od osobe koja im je bila susjed u ulici, a dolazi u Hrvatsku i poznaje nas. mislim da bez odvjetnika to ne ide, a ja nisam u mogućnosti plaćati takav postupak...samo ovjeravanje smrtovnice (apostille) tamo je 350 AUD, navodno mi polusestra poslala (još nisam dobila) i njenu izjavu. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija