Jump to content

Invalidska mirovina i zapošljavanje


suncana50

Preporučene objave

Trebala bih savjet,- u invalidsku mirovinu (kao  70% invalid) sam otišla 2007g.- tada mi je rečeno da se ne smijem zaposliti sa prijavom, jer ću izgubiti pravo na mirovinu.

2017 god. odem u mirovinsko pitati da li postoji mogućnost prelaska sa invalidske u starosnu mirovinu (koja bi meni osobno bila povoljnija, jer mi je invalidska stvarno mizerna), 

Da bih dobila odgovor od njihove pravnice, da bih se trebala zaposliti na rok od minimalno 1 god sa prijavom i tada bih trebala .....ne znam što?, podnijeti zahtjev??? ili mi mirovinski nekim automatizmom

izdaje riješenje o starosnoj mirovini, osim toga, ja i dalje ostajem invalidna osoba (invalidnost je nastala na osnovu bolesti), jer to je trajno stanje kod kojeg nema poboljšanja niti izlječenja.

S druge strane, ako se zaposlim što se dešava sa mirovinom  (manja je od 1500 kn).-napominjem da mi je uz mirovinu vezana otplata kredita.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Napisite datum rodjenja i o kakvoj invalidskoj mirovini se radi (opca ili profesionalnoj).

"Korisniku prava na invalidsku mirovinu zbog opće nesposobnosti za rad i korisniku prava na  invalidsku mirovinu zbog potpunog gubitka radne sposobnosti  koji je prouzročen bolešću prevodi se to pravo na starosnu mirovinu kada navrši dob propisanu za starosnu mirovinu (navršenih 65 godina života -muškarac, a navršenih 61godinu i tri mjeseca u 2015. godini, 61godinu i šest mjeseca u 2016. godini, 61godinu i devet mjeseca u 2017. godini, 62godine u 2018.godini - žena -uvjeti za starosnu mirovinu u prijelaznom razdoblju za žene) ."

Ali i dalje primate iznos mirovine koji ste primali do tog prevodjenja iz invalidske u starosnu mirovinu.

uređeno: od malicovjek
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Citiram sa stranica HZMO-a:

"Korisnik invalidske mirovine zbog potpunog gubitka radne sposobnosti koji se zaposli, odnosno stekne svojstvo osiguranika prema ZOMO-u, isplata mirovine obustavlja se i obvezno podliježe kontrolnom pregledu. Ako se kod osiguranika utvrdi poboljšanje zdravstvenog stanja te da nema invalidnosti gubi pravo na invalidsku mirovinu.

Kontrolnom pregledu podliježe i korisnik prevedene invalidske mirovine  u starosnu mirovinu koji se zaposli, odnosno stekne svojstvo osiguranika prema ZOMO-u. Za vrijeme zaposlenja isplata mirovine se obustavlja i miruje. Ako se kod osiguranika utvrdi poboljšanje zdravstvenog stanja te da nema invalidnosti gubi pravo na invalidsku, odnosno prevedenu starosnu mirovinu.", zavrsen citat.

Ako se zaposlite i radite najmanje godinu i vise dana, kad prestanete raditi imate pravo podnjeti zahtjev da vam se ponovo izracuna mirovina.


 

uređeno: od malicovjek
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana,

Temeljem Vašeg pisanja, mislim da koristite invalidsku mirovinu - opća nesposobnost. Osobi koja zapoćne korištenje te mirovine nakon 60. rođendana iznos te mirovine jednak je iznosu pune starosne mirovine za njezin radni staž.

Osobi koja započinje korištenje te mirovine prije 60. rođendana iznos te mirovine je veći (zbog prirodnog staža) od iznosa pune starosne mirovine za njezin radni staž.

Temeljem napisanog nije mi jasno zašto bi onda Vi imali interes za prelazak u mirovinu sa manjim iznosom.

Lp

uređeno: od prof
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 19 minuta, malicovjek je napisao:

Jedno su zelje a drugo sto dopusta zakon, nema prelaska iz statusa invalida u pravu starosnu mirovinu, vec samo u onu gore navedenu kad se ispune godine zivota, a to je samo zbog statistike (prikazuje se da ima vise starosnih a manje invalidskih mirovina), pretakanje iz supljeg u prazno.

Poštovani malicovjek,

Potpuno mi je jasno Vaše objašnjenje zakona ali mi nije jasan korisnik invalidske mirovine - opća nesposobnost koji traži punu starosnu mirovinu sa znatno manjim iznosom.

Korisnica je već 10 g. u invalidskoj mirovini i makar je iznos njezine mirovine zaista mali, ipak je veći bar za 20 % od iznosa pune starosne mirovine za njezin radni staž, zbog djelovanja pridodanog mirovinskog staža u invalidskoj mirovini na iznos invalidske mirovine.

Lp

uređeno: od prof
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija