Jump to content
Sign in to follow this  
gina28

Molimo pomoć i savjet

Preporučene objave

Pokušati ću Vam ukratko objasniti o čemu se zapravo radi.Kći mi je završila preddiplomski studij u Osijeku ( redovno i u roku ) te stekla zvanje prvostupnika biologije sa prosjekom ocjena 4,23.
2014,godne upisala je studij stomatologije u Zagrebu te stekla pravo studiranja uz potporu ministarstva. S obzirom da je po drugi put upisala prvu godinu studija uplatili smo iznos za cijelu akademsku godinu.
Prije upisa na studij stomatologije kontaktirala sam ministarstvo znanosti i obrazovanja i data mi je informacija kako prvu godinu moramo platiti iznos školarine a sve sljedeće je oslobođena bude li u roku davala godinu,što uostalom i čini.

Drugu,treću i četvrtu godinu upisala je redovno bez plaćanja sa uredno položenim ispitima,iako se zakon o sufinanciranju redovnih studenata promijenio a da nas nitko ( referada ) nije o tome obavijestio.Sada skoro pred kraj četvrte godine javlja se referada kako bi se dogovorili o plaćanju dugova.Zanima me - može li fakultet naplatiti retroaktivno za godine studiranja ( radi se o drugoj i trećoj ) iako je to isključivo njihova greška ?

                                                                                                                              - ako je upisala pod jednim uvjetima mogu li se isti tijekom studiranja promijeniti ?

                                                                                                                              -  Kome se obratiti za pravnu pomoć i imamo li ikakvu mogućnost žalbe  ?

Ako netko ima takav ili sličan slučaj molim Vas za pomoć.Hvala.

 

                                                                                                             

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, gina28 je napisao:

rije upisa na studij stomatologije kontaktirala sam ministarstvo znanosti i obrazovanja i data mi je informacija kako prvu godinu moramo platiti iznos školarine a sve sljedeće je oslobođena bude li u roku davala godinu,što uostalom i čini.

da li Vi imate kakav dokaz o tome (papir,mail i slično).....

 

, gina28 je napisao:

Drugu,treću i četvrtu godinu upisala je redovno bez plaćanja sa uredno položenim ispitima,i

i ovo Vam ide u prilog kao dokaz jer za upis u godinu obično treba priložiti dokaz uplate školarine ili odobrenje na rate, a očigledno vas to nisu tražili jer su postupali kako Vi kažete da ne treba platiti...

tražite od referade nekakvo rješenje na osnovu čega to traže,pa da se na to možete žaliiti,pa ako treba i na sud....

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Na žalost sve informacije dobili smo putem telefonskog razgovora tako da nemamo nikakve dokumente.Jedino što nam može ići u prilog je upravo to što ste naveli da se na upisima na 2.3. pa čak i 4. godinu nije tražila nikakva uplata.Oni tvrde da se uplata traži po osnovi novog zakona koji je stupio na snagu sljdeće godine odnosno u vrijeme kada je ona upisivala drugu godinu.Zanimljivo je to da se onda u vezi toga nitko nije izjasnio niti smo bili upoznati sa izmjenama zakona.Moglo se dogoditi da bi morala zbog nemogućnosti plaćanja prekinuti studij.Sada su nas doveli pred svršen čin.Može li se zakon primjenjivati unazad?Bilo bi mi jasno da se novi zakon odnosi na studente koji te godine upisuju prvu god.ali mi nije jasno da se svaka izmjena zakona primjenjuje na već upisane studente odnosno na one koji su ,u našem slučaju,već odslušali i položili skoro i 4.god.studiranja.Što nas još čeka do kraja?Čini mi se da svatko tumači zakon kako njemu odgovara u datom trenutku.Situacija koja nas izluđuje.

Lp.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad

Sign in to follow this  ×