Jump to content

Rješenje ins. rada-neisplata plaće prekršaj ili kazneno djelo?


charlie13

Preporučene objave

Poštovani, 

imam pitanje u svezi rješenja o provedenom nadzoru, naime kako mi poslodavac nije isplatio 3 plaće, niti mi je dostavio na vrijeme obračune neisplaćene plaće, uz to mi nije niti na vrijeme dostavio papire o raskidu ugovora,

u Rješenju od inspekcije piše kako je podnijet optužni prijedlog Prekršajnom sudu: -da protivno odredbi čl. 2.i3. Zakona o minimalnoj plaći (NN 39/13) radniku nije isplaćena plaća niti minimalna plaća za puno radno vrijeme u zakonom propisanom roku pa postoji sumnja na počinjenje prekršaja opisanog u čl.10.st 1 i 2. istog zakona, i za druge 2 stvari isto tako ovisno o prekršaju....da ne prepisujem...

No ono što mene zanima, zar nije neisplata plaće kazneno djelo, odnosno zar nije morala Inspekcija podnijeti i kaznenu prijavu zbog neisplate plaće??

Naime i sami postupci Inspekcije su mi sumnjivi ( prva prijava podnesena u 11.mj, upit nakon 30 dana u 12.mj, da bi me tek tada inspektor zvao i rekao da ja moram na sud tražit isplatu plaće- taj dio znam, ali njegov je posao da ga prekršajno i kazneno goni, zar ne?, da bi tek u prvom tjednu veljače ja dobila Rješenje o nadzoru, što je nepunih 90 dana od prve prijave! odnosno tek nakon moja 3 pismena kontakta koje sam podnosila e-mailom preko središnjeg ureda Inspektorata) 

Što mi je dalje činiti? Je li ja moram podnositi kaznenu prijavu, jer očito inspekcija štiti gospodina, ili? Odnosno kome se obratiti za takvo nemarno ponašanje inspektora koji je odugovlačio skoro  mjeseca da bi utvrdio te 3 stavke, jer prvi nadzor je napravio tek 23.01., 2 mjeseca nakon prijave, iako u Zakonu o upravnim postupcima rokovi su 30/iznimno 60 dana za rješavanje?

 

Zahvaljujem unaprijed na odgovorima.

LP

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
, charlie13 je napisao:

No ono što mene zanima, zar nije neisplata plaće kazneno djelo, odnosno zar nije morala Inspekcija podnijeti i kaznenu prijavu zbog neisplate plaće??

Jeste kazneno djelo, no samo i isključivo u situaciji kada poslodavac ima sredstava za isplatu plaće, pa to namjerno odbije učiniti. Vidite si odredbu čl. 132. KZ-a, posebno stavak 3.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru, @G-man,

u vrijeme kada su plaće trebale biti isplaćene novca na računu firme je bilo, te blokade nije imao, s vremena na vrijeme su znale sjest neke ovrhe zbog neplaćenih računa do par tisuća kuna koje su odmah bile i namirene. Imam sve izvode računa tvrtke do zadnjeg radnog dana. 

Tako da temeljem tog članka kazneno djelo je, pošto je bilo raspoloživih sredstava i isto tako drugi zaposlenici su dobivali kompletne plaće s prijevozima dok meni nije uplaćeno ništa, čime me uz to sve i diskriminirao. Danima čitam zakone i trudim se shvatiti sve, no i dalje mi nije jasno to postupanje Inspekcije, jer po svemu njihovo postupanje je vrlo aljkavo, nigdje se ne spominje kaznena odgovornost, i imam nekih saznanja da se direktor i inspektor privatno poznaju, no nemam dokaze da za tu tvrdnju.

I još nešto, molim vas, kako provjeriti da je podnesena barem ta prekršajna prijava?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija