Jump to content

Namjena pomocne zgrade


Ywannah

Preporučene objave

Pozdrav,

Uvjeti za legalizaciju pomocne zgrade su jasno definirani, ali je nejasno koje sve namjene pomocna zgrada moze imati. 

U nasem slucaju, rijec je o garazi koja je vec legalizirana kao pomocna zgrada glavnog objekta. Medjutim, sada zelimo tu garazu koristit kao dodatnu spavacu sobu jednog od apartmana glavnog objekta (bez kupaonice, kuhinje i sl. sto bi je cinilo neovisnim objektom). Zadrzava li time status pomocne zgrade te treba li se to prijaviti? 


 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Onda, na žalost, legalno to ne može biti stambeni objekat. Da kojim slučajem ima zid koji se naslanja na glavni objekat, eventualno bi se mogla izvršiti prenamjena u stambeni dio koji bi se pripojio glavnom. Naravno, uz određenu papirologiju i novčane izdatke.

No kako na istoj čestici ne mogu biti dva stambena objekta, tako odvojeni pomoćni objekat ne možete prenamjeniti u stambeni.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 godina kasnije...
Dana 15. 02. 2018. u 23:40, Spitfire je napisao:

Onda, na žalost, legalno to ne može biti stambeni objekat. Da kojim slučajem ima zid koji se naslanja na glavni objekat, eventualno bi se mogla izvršiti prenamjena u stambeni dio koji bi se pripojio glavnom. Naravno, uz određenu papirologiju i novčane izdatke.

No kako na istoj čestici ne mogu biti dva stambena objekta, tako odvojeni pomoćni objekat ne možete prenamjeniti u stambeni.

 

Poštovani, da ne otvaram novu temu nadovezat cu se na ovo. Dakle imamo pomoćni objekt površine 70 m2, legaliziran je kao pomoćni putem riešenja o izvedenom stanju. Kada otvorim ISPU, tu se navodi kao stambeni objekt (pomoćni) i nije mi jasna ta formulacija, zar može biti i jedno i drugo? Sada imamo problem da želimo preurediti taj pomoćni objekt i useliti u njega te bismo pokušali instalirati solare putem poticaja a za to nam trebaju čisti papiri. Obzirom da ste gore napisali da ne mogu na istoj parceli biti 2 stambena objekta, mi smo u postupku odvajanja parcele na kojoj se nalazi ovaj naš pomoćni objekt te me zanima možemo li ga nakon separacije prenamjeniti u čisto stambeni objekt?
Hvala, 
lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Trebate provjeriti odredbu o postojanju dvije stambene građevine na istoj građevinskoj čestici u prostornom planu (pouzdano znam da je u pojedinim prostornim planovima smještaj jedne ili više stambenih građevina dopušten na jednoj građevinskoj čestici ili tu odredbu sadržavaju više-manje samo prostorni planovi u Karlovačkoj županiji?). Prostorni planovi su objavljeni na stranici vaše jedinice lokalne uprave. Uz odredbu za provođenje prostornog plana da na jednoj građevinskoj čestici smije biti samo jedna građevina stambene namjene otvara se stara dilema o koki i jajetu, i zaista ne mogu ni pretpostaviti kako kolege u tijelima graditeljstva provode neke upravne postupke, a da su u skladu s prostornim planom (npr. izdavanje rješenja o utvrđivanju građevne čestice u vašem slučaju).

Formulacija stambeni objekt (pomoćni) je nespretni plod sustava edozvole, odnosno ISPUa kao dijela tog sustava, a trebala bi podrazumijevati pomoćnu zgradu u funkciji građevine osnovne namjene (stambene), jer postoje i pomoćne zgrade u funkciji građevina ostalih namjena. S time, da se u sustavu ne koristi termin objekt,  jer je ta riječ sasvim neopravdano protjerana iz riječnika građevinske regulative.

S obzirom da je predmetna pomoćna građevina ozakonjena kao pomoćna zgrada koja služi za upotrebu zgrade osnovne namjene (stambene), moje je mišljenje da se ne bi mogla oformiti nova građevinska čestica za tu građevinu dok ima legalan status pomoćne zgrade, jer je jedan od propisanih uvjeta za izdavanje rješenja o utvrđivanju građevne čestice da su na istoj katastarskoj čestici izgrađene dvije ili više građevina koje građevinski, funkcionalno ili tehničko-tehnološki nisu cjelina (kod vas su stambena i pomoćna zgrada funkcionalna cjelina stambene namjene) – izvod iz odredbi članka 157. Zakona o prostornom uređenju.

Ali, ako uspijete postići oformljenje nove građevinske čestice za predmetnu zgradu, zanemarite prethodnu opasku.

U tom slučaju nema više upravnih prepreka da na novoj građevinskoj čestici promijenite namjenu postojeće građevine putem jednog od predviđenih akata za građenje (temeljem Zakona o gradnji) ili promjenu namjene (temeljem Zakona o prostornom uređenju) – ovisi o vrsti radova koji će se izvoditi prilikom promjene namjene.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dana 24. 07. 2023. u 11:05, Pirka je napisao:
Dana 24. 07. 2023. u 11:05, Pirka je napisao:

mi smo u postupku odvajanja parcele na kojoj se nalazi ovaj naš pomoćni objekt te me zanima možemo li ga nakon separacije prenamjeniti u čisto stambeni objekt

Zašto ne bi jednim upravnim postupkom riješili svoj problem?  Vjerojatno ćete imati građevinskih i ostalih radova prilikom prenamjene pomoćne zgrade u stambenu zgradu (osim ako u trenutku ozakonjenja ta zgrada  imala stvarnu stambenu namjenu, a proglašena je pomoćnom zgradom zbog odredbi prostornog plana).

I u jednom i u drugom slučaju, kod projektanta trebate naručiti glavni projekt za (makar fiktivnu) rekonstrukciju  postojeće pomoćne zgrade u stambenu zgradu, te pritom neka projektant prikaže novu stambenu građevinu na novooformljenoj građevinskoj čestici - ako je dijeljenje katastarske čestice moguće u skladu s prostornim planom, te podnesite zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za rekonstrukciju pomoćne zgrade u stambenu zgradu.

Jasno, prije početka bilo kakvih radova potrebno je provesti oformljenje u katastru - a izrada geodetskog elaborata u svrhu oformljenje nove građevinske čestice vas ionako čeka (i kao provedbeni postupak i u materijalnom pogledu kao izdatak). 

Ako ste imali namjeru provesti oformljenje temeljem geodetskog elaborata izrađenog od ovlaštenog inženjera geodezije i rješenja o utvrđivanju građevinske čestice, budite oprezni, raspitajte se da li je takav način moguć u kontekstu zakonskih odredbi i provedbenih odredbi iz prostornog plana, da ne bi zaglavili na pola puta. 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da nema nejasnoća, mislila sam da se oformljenje nove građevinske čestice provodi u katastru temeljem građevinske dozvole, u slučaju da se odlučite na taj upravni postupak, a prije početka bilo kakvih radova na rekonstrukciji predmetne pomoćne zgrade u zgradu stambene namjene nova građevinska čestica treba biti oformljena u katastru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 mjeseci kasnije...

Poštovani,

 

nadovezao bi se na ovu temu s pitanjem vezanim uz  mogućnost da se pomoćna zgrada, legalizirana kao pomoćna dvorišna zgrada sa ravnim krovom (ne piše dovršena ili nedovršena), sanira izvedbom kosog krova bez nadozida, prema izuzetku navedenom u Pravilniku o jednostavnim građevinama i radovima (protivno prostornom planu zbog blizine međe).

U pravilniku se dopušta rekonstrukcija zgrade stambene namjene koja je ozakonjena kao završena s ravnim krovom, a koja se rekonstrukcija sastoji u izvođenju kosog ili zaobljenog krova bez nadozida.

Pomoćni objekt u funkciji stambenog je odvojen od stambenog objekta sa vanjskim stubištem i čak postoji izlaz dodatnim stepenicama na krov/deku preko tog stubišta (pa je i legalizacija  grade kao pomoćnog objekta možda bila neispravna). Sama deka je betonska bez izolacije. Pomoćni objekt je tlocrtno povezan sa stambenim preko spomenutog ucrtanog vanjskog stubišta..

Ako se ne može tako protumačiti pravinik, bi li se mogao prenamijeniti/spojiti pomoćni objekt stambenom, pa da se tada napravi rekonstrukcija u skladu sa pravilnikom i projektom (iako je u ozakonjea kao pomoćni).

 

Unaprijed zahvaljujem.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija