Jump to content

Viđanje djeteta


budros

Preporučene objave

Supruga se razvela prije više godina. Troje djece je pripalo na brigu njoj. Nakon osamnaeste sin je otišao k ocu.

Ja sam došao k svojoj sadašnjoj supruzi u trenutku kada je živjela sa svoje dvije kćeri. Supruga je prije toga obavjestila bivšeg (utjecajnog moćnika) o mom dolasku na što joj je on rekao da će joj oduzeti najmlađu kći. Tada je starija kći bila punoljetna. A četiri mjeseca poslije s napunjenih devetnaest ona je otišla u svoj stan (koji joj je majka osigurala) na studij.

U stanu nas je ostalo troje – supruga, najmlađa kći i ja. No nakon dva mjeseca kći je u školi lažno prijavila majku za zlostavljanje. Dvoipogodišnji pakao kroz koji je prošla supruga i ja samo ću ukratko (dokumentacija je napunila tri debela registratora).

Supruga je odmah pristala da kći ode k ocu i potpisala Plan roditeljske skrbi. Po njemu viđa kći svaki drugi vikend te ljetne i zimske praznike.

Kći je višekratno mjenjala iskaz. Priznala da je teretila najku da bi otišla k ocu nekoliko dana nakon terećenja (ima video snimka). Ipak na zahtjev policije odlazi u Polikliniku za zaštitu djece i mladih. Tim psihologa, psihijatra i socijalne radnice daje svoje mišljenje (psihijatrica i socijalna radnica ne nalaze negativnih pojavnosti u djeteta dok psihologinja citira samo djetetove riječi kojima tereti majku). O pet provedenih psiholoških testova ni riječi jer u pojavnosti djete nema nikakvih trauma (odlična učenica, predsjednica razreda, predsjednica vjeća učenika, komunikativna, društvena, ide preko ljeta u Englesku učiti jezik, svirala flautu itd). Na opetovani zahtjev majke da se utvrdi činjenično stanje, Poliklinika u pisanom obliku izjavljuje da nisu mjerodavni utvrđivati istinitost djetetovog iskaza(????).

U područnom Centru za socijalnu skrb također nakon godinu i pol dana maltretiranja i djetetovog mjenjanja iskaza, socijalna radnica priznaje da je sve jasno (otac manipulira djete), ali odbija pismeno utvrditi činjenično stanje te suprugu (kao i Poliklinika) obavještava da nisu nadležni utvrđivati činjenično stanje(????). Pa po kojim činjenicama onda postupaju?

Supruga traži od centrale CZSS da se utvrdi činjenično stanje u ovom predmetu što centrala i naređuje podružnici pismeno, a što podružnica opet u pismenom obliku odbija.

Supruga se obraća Ministarstvu za obitelj koje pismeno traži od CZSS da se očituje o činjeničnom stanju u ovom predmetu i po treći put podružnica to odbija  uz isto obrazloženje da nisu nadležni to utvrđivati.

Tako sada imamo Polikliniku, CZSS i ministarstvo koje su se izuzeli iz ovog predmeta.

S obzirom na moćnog oca i kći koju on manipulira i vodi, kako se zaštititi od novih mogućih lažnih optužbi. CZSS inzistira da kći spava preko vikenda kod nas, a što otvara mogučnost da ponovo majku lažno optuži, a također i mene za diranje ili seksualno napastvovanje od čega se ne bi, uz ovakve institucije, mogao ikako obraniti.

Ja sam instalirao kameru tako da kada je ona kod nas kamera stalno snima, ali nisam siguran da li je to dopušteno i na sudu legalan dokaz.

Moje pitanje.

Koje su moguće posljedice u slučaju da supruga jednostrano prestane viđati kći? Da li je to uopće moguće?

Kći sada ima četrnaest i pol godina. Supruga redovito plaća alimentaciju.

Inaće kći ima sklonost samoozljeđivanju što je još jedna mogućnost ta nas tereti ako tako nešto napravi dok je kod nas. Poslala je supruzi sliku rane duge oko dvadeset centimetara i oko 1,5-2cm široku na prednjoj strani potkoljenice, navodno slučajno, kada si je britvicom skidala dlake s nogu.

Unaprijed hvala na svakom savjetu i pomoći.

uređeno: od budros
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jedino sudskim putem dokazivati da otac manipulira kćerkom, no i to bi bilo dosta teško dokazivo, osim da sud, službenim putem, zatraži mišljenje CZSS koje je onda dužno dostaviti traženo sudu, a također i Vi, ako imate nešto od tih "papira", dostavite sudu kao dokaz...

uređeno: od Željac047
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nakon dvije i pol godine prepiske s institucijama koje kada ih se dovede do zida se redom izuzimaju od utvrđivanja činjeničnog stanja (istine), mene samo zanima da li je moguće jednostrano prekinuti viđanje sa supruginom kćeri jer ona je za nas opasna. Naime mi smo stariji ljudi (60, 52) i ovo nam teško pada.

I ako ima takvih slučajeva da li bi bilo posljedica po suprugu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako ni dijete ni majka ne zele vidjanje,nitko ih na to ne moze natjerati,odrzavanje osobnih odnosa treba biti pravo,a ne obveza.Postoje sankcije(pa i kaznene) za nepostovanje odluka donesenih radi dobrobiti djeteta,ali ako nijedna od tri ukljucene strane ne zele provedbu istih,nema interesa za implementacijom tih sankcija.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mi, odnosno supruga, svakako ne želimo viđanje, a za kći odlučuje otac jer mu je ona alat protiv svoje bivše, a sada moje supruge. Činjenica je da lažnom optužbom otac sukobljava majku i kći i sudovanjem (u CZSSu smo neformalno dobili savjet da majka tuži kći za klevetu) bi se još više narušio njihov odnos.

Mislim da je najbolje riješenje za nas, a i za kći koju otac više ne bi mogao iskorištavati za svoje obračune sa svojom bivšom, jednostran prekid viđanja.

Jedina bojazan su moguće zakonske posljedice za suprugu ako ih ima, a koje bi njen bivši odmah iskoristio.

Ono što smo shvatili je da je za ovo lažno terećenje bio angažiran savjetnik (odvjetnik) koji dobro poznaje problematiku i sudsku praksu ovakvih slučajeva..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, budros je napisao:

Supruga traži od centrale CZSS ...

Supruga se obraća Ministarstvu ...

Tako sada imamo Polikliniku, CZSS i ministarstvo koje su se izuzeli iz ovog predmeta.

S obzirom na moćnog oca i kći koju on manipulira i vodi, kako se zaštititi od novih mogućih lažnih optužbi. CZSS inzistira da kći spava preko vikenda kod nas, a što otvara mogućnost da ponovo majku lažno optuži, a također i mene za diranje ili seksualno napastvovanje od čega se ne bi, uz ovakve institucije, mogao ikako obraniti.

Kći sada ima četrnaest i pol godina. Supruga redovito plaća alimentaciju...

Inaće kći ima sklonost samoozljeđivanju ...

Nemojte imati nikakvih iluzija - ovo je zamka da vas se optuži na zlostavljanje djeteta! Tako se u CZSS nikad ne ponašaju. 

Na vašem njestu ja bih na taj zahtjev CZSS odgovorio tako da bih naveo sve ovo gore -da su u cjelokupnom dosadašnjem postupanju pokazali da nimalo ne mare za objektivnost, da iako u privatnom razgovoru priznaju da dijete manipulira u službenoj komunikaciji se os svega ograđuju. Oni ovakvim postupanjem pomažu/omogućavaju ocu, moćniku i manipulatoru , da vas lažno optužuje preko kćeri. 

Ja bi ih u dopisu pozvao da se izjasne kao stručna služba - vjeriju li svim tim optužbama djeteta ili ne, nakon svih tih obrada na Poliklinici. Ako vjeruju, zašto vas prisiljavaju da dijete kod vas prenoći? Ako ne vjeruju optužbama djeteta, onda neka to jasno napišu u odgovoru na ovaj vaš dopis.

Ja bi ih optužio da žele omogućiti ocu djeteta da iz osvetničkih malicioznih razloga vama želi složiti lažnu prijavu, i to je jedini razlog zašto oni inzistiraju da dijete kod vas prenoći. Drugog razloga nema. Inače se brojni očevi bore za pravo da njihova djeca s njima provode više vremena, pa neka onda takvim očevima izađu u susret.

Takav dopis im urudžbirajte na CZSS , a neka i supruga potpiše.

Citiraj

Ja sam instalirao kameru tako da kada je ona kod nas kamera stalno snima, ali nisam siguran da li je to dopušteno i na sudu legalan dokaz.

Ovo nigdje ne spominjite, a pogotovo ne spominjite da ste vi to instalirali. Instalirala je majka a vi ste samo pomagali , i ona kameru uključuje. Razumijete?

Snimak koji eventualno napravite nikad i nigdje ne spominjite. Ako bi došlo do kakvih lažnih optužbi pa poslijedično do toga da bi takav snimak bio dokaz da niste ozlijeđivali ili seksualno napastovali svakako se prije objave konzultirajte sa odvjetnikom. 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mi u institucije nakon dvije i pol godine korespodencije s njima više ne vjerujemo. Iz našeg iskustva oni uvjek idu na ruku onom jačem. U ovom cijelom postupku nitko, ali baš nitko nije pitao kći najjednostavnije pitanje - djete da li ti lažeš. A svi imaju psihologa (policija, Poliklinika i CZSS), a škola pedagoga.

I to nakon višestrukog mjenjanja iskaza - majka me zlostavljala, majka me nije zlostavljala. A razlog zlostavljanja je bizaran. Majka je navodno tukla svoju kći, odličnu učenicu (prosjek ocjena 5.0) kada bi dobila u školi trojku(???).

Pa ne treba tu nikakva mudrost. Postoje službe koje se time bave i primaju novac za taj posao, ali su se u ovom slučaju izuzeli od svoje profesionalne odgovornosti i to samo zato jer zlostavljanja nije bilo, a to ne ide na ruku ocu. 

Supruga je bila u DORHu s odvjetnicom. Rekli su da neće podizati kaznenu prijavu, ali ako nastavi sa svojim prijavama (valjda je mislila na ona ministarstvu, CZSSu, Poliklinici i policiji od kojih je tražila pomoć) da će ju podignuti. Valjda ih živcira to kada se netko počne braniti. I naravno zapisnik s tog saslušanja nije napravljen. Čisto zastrašivanje.

Ja više ne vjerujem u institucionalnu zaštitu. Jer sve što smo postigli u prepiskama s institucijama je da su izraz 'majka je zlostavljala kći' promjenili u 'majka je navodno zlostavljala kći' te da trenutno neće podizati kaznenu prijavu. Tako da smo sada u limbu, a pod prijetnjom novih prijava jer nam suprugina kći dolazi u kuću. 

 Na žalost ni odvjetnica ne zna koje su posljedice neviđanja. Meni se neviđanje čini najjednostavnijim rješenjem, ali je možda i uvod u nove probleme, a tih imamo i previše.

Na internetu sam čitao da neki roditelji ne viđaju svoju djecu godinama i da tu nema problema dok plačaju alimentaciju. Na žalost u ovom slučaju plačanje alimentacije ne znači ništa jer otac moćnik ima novaca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 11 sati , budros je napisao:

 Meni se neviđanje čini najjednostavnijim rješenjem, ali je možda i uvod u nove probleme, a tih imamo i previše.

To bi bila najbolja solucija, no pravomoćna sudska odluka se mora poštivati, jedino da tražite izmjenu odluke i donošenje nove bez određivanja viđanja sa djetetom argumentirajući to sa svime što navodite...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da. To bi bio jedini ispravan put. I ako bi dobili takvu sudsku odluku onda bi to bio kraj našim strepnjama.

Na žalost ne vjerujem u takav ishod. Zato tražim neko alternativno rješenje.

Roditelju koji žarko želi djete uskračuju viđanje, a onome koje to ne želi će nametnuti uz isto obrazloženje da je to za dobrobit djeteta.

Mi ne bi imali ništa protiv viđanja kćeri da je ijedna institucija napisala da je djete lagalo. Pa djeca lažu iz raznih razloga i to nam nije nikakav problem. Ali takvim dokumentom mi bi bili zaštićeni od novih podmetanja. Pa majka voli svoju kći. I voljela bi ju vođati u normalnoj opuštenoj situaciji, a ne u strahu od novih optužbi. 

Ono što ovaj čovjek prolazi prolazimo i mi, samo u drugoj formi. Institucije su privatizirane da bi poslužile uništavanju određenih ljudi redi konkretnog interesa.

https://www.jutarnji.hr/life/zivotne-price/tko-je-ovdje-lud-netko-je-nagovorio-splitsku-lijecnicu-da-izda-uputnicu-za-prisilnu-hospitalizaciju-covjeka-odlicnog-mentalnog-zdravlja/7045898/

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vjerujem, ali nikad se ne zna, razmislite na posljedice koje bi mogle biti, a koje ste napisali u jednom od svojih postova u svezi Vas i te djevojke, ništa nije isključeno i nikad se nezna, nedaj Bože, ali, ako je toliko izmanipulirana, sve je moguće, ili jednostavno sudu, koji je donio odluku, poslati dopis da otac manipulira kćerkom, a sankcije su dosta rigorozne u tom slučaju, podnesak poslati na broj predmeta u kojem je donesena sadašnja odluka...

Sretno...!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija