Jump to content

Pitanje o privatnosti pisma


Josipastazic

Preporučene objave

Dobar dan! Ako  pošaljem pismo /dopis direktoru  u kojemu su pritužbe na šefa koji me je povrijedio, smije li šef to pismo pročitati javno ostalim djelatnicima (kako bi me ocrnio i nazvati me piskaralom) ? Tj. pronašla sam u zakonu članak o privatnosti pisma. No nije mi jasno, može li direktir raspolagati s tim pismom, tj.ustupati ga drugome. 

 

Povreda tajnosti pisama i drugih pošiljaka
Članak 142.

(1) Tko neovlašteno otvori tuđu pošiljku, pismo, brzojav, elektroničku poštu ili kakvo drugo sredstvo dopisivanja, ili na drugi način povrijedi njihovu tajnost, ili neovlašteno zadrži, prikrije, uništi ili drugome preda tuđu zatvorenu pošiljku ili pismo, brzojav, elektroničku poštu ili kakvo drugo sredstvo dopisivanja, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.(2) Tko s ciljem da sebi ili drugome pribavi kakvu imovinsku korist ili da drugome prouzroči kakvu štetu priopći drugome podatak koji je saznao povredom tajnosti tuđe pošiljke, pisma, brzojava, elektroničke pošte ili kakvog drugog sredstva dopisivanja, ili se s tom tajnom posluži, kaznit će se kaznom zatvora do dvije godine.(3) Ako kazneno djelo iz stavka 1. i 2. ovoga članka počini službena osoba u obavljanju službe ili odgovorna osoba u obavljanju javne ovlasti, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.(4) Kazneno djelo iz stavka 1. i 2. ovoga članka progoni se po prijedlogu

Ovaj dio me zanima..prouzroči štetu...nije mi nanesena materijalna šteta, nego su u pismu iznesene moje osobne stvari koje su bile upućene direktoru i ne tiču se ostalih.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo se odnosi na situaciju u kojoj bi tvoj šef "presreo" to pismo, otvorio ga i pročitao drugima. Ako mu ga je direktor dao, nema elemenata tog kaznenog djela.

Pogledaj čl. 133. Kaznenog zakona (i čl. 147.-149) i čl. 7. toč. 5. Zakona o radu.

Imaš i na ovom linku neki priručnik, nije potpuno odgovarajući tvojoj situaciji, ali ima korisnih stvari.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat , Josipastazic je napisao:

 Ako  pošaljem pismo /dopis direktoru  u kojemu su pritužbe na šefa koji me je povrijedio, smije li šef to pismo pročitati javno ostalim djelatnicima (kako bi me ocrnio i nazvati me piskaralom) ?

Direktor je u razgovoru mogao pokazati/dati pismo šefu, obzirom je to pismo neka vaša pritužba na ponašanje šefa koju su oni morali raspraviti.

Međutim,  vaš šef je nakon toga javno pročitao pismo pred svojim podređenima. Takvim postupkom šef je kao nadređeni ukazao da ste u nemilosti i svoje podređene na posredan način pozvao da iskažu isti stav koji ima on kao šef. To je bez sumnje primjer mobbinga na poslu. Da je to pismo na neki posredan način 'procirkuliralo' među vašim kolegama, onda baš i ne biste mogli šefa izravno optužiti, ovako kao da vam je nacrtao metu na leđa.

Citiraj

Tj. pronašla sam u zakonu članak o privatnosti pisma. No nije mi jasno, može li direktir raspolagati s tim pismom, tj.ustupati ga drugome. 

Kolega Drot 13 je objasnio taj dio sa pismom.  Ako su međutim u pismu bili neko privatni podatci koji nisu bili za javnost nego upućeni samo nadređenima, onda je možda vaš šef povrijedio vašu privatnost.

Bez detalja o tome što je u pismu pisalo možemo dati samo općeniti savjet kako biste dalje trebala postupiti.

Citiraj

Ovaj dio me zanima..prouzroči štetu...nije mi nanesena materijalna šteta, nego su u pismu iznesene moje osobne stvari koje su bile upućene direktoru i ne tiču se ostalih.

Savjetujem vam da se sa detaljima obratite sindikatu ili udruzi za zašitu od mobbinga. Oni će vam znati reći više ako im iznesete detalje (da ih ne iznosite ovdje ako ne želite), a također vam mogu preporučiti odvjetnika specijaliziranog za takve slučajeve.

uređeno: od felixx
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

   Hvala na odgovorima! Dobila sam dosta potpore od kolega i pohvale za hrabrost,ali mu se oni ne usude suprotstaviti. Stigao je i dopis direktora u kojem je dao bespogovornu podršku šefu.

Bio mobing ili ne neću više ništa pokretati. Nije me strah, samo sam možda ispala naivna jer sam povjerovala kako se kod nas može otvoreno govoriti o problemima..tj.požaliti se.

Hvala jos jednom 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija