Jump to content

Javnobilježnička ovrha-mjenica


marko7876

Preporučene objave

Pozdrav,

2005. godine fizička osoba je potpisala bianco mjenicu kao jamstvo za kredit od pravne osobe. Kredit se nije vraćao i 2010. je nastupila javnobilježnička ovrha i provodi se dan danas.

Zanima me postoji li neki način kako se osloboditi te ovrhe. Obzirom da sam pročitao da takva mjenica zastarijeva u roku od jedne godine od dana izdanja, zanima me je li to istina? Ako je, može li se preko odvjetnika tražiti ništetnost ovrhe zbog zastare?

Nadalje, jamac je u to vrijeme bio izvanredni student i studirao je te postoje postoji li objektivni način da se pozove na zabludu? Može li to proći?

Uglavnom, postoje li osobe koje su se izvukle od ovakvih ovrha, a ako jesu na koji način su to napravile?

Dodao bih da je prije nekoliko godina glavni dužnik (firma) brisana iz sudskog registra. Ima li to ikakve veze sa zastarom?

I još jedna informacija, inicijalno je banka uzela mjenice od 3 fizičke osobe, a prije nekih 5 godina se dodatno upisala s tim kreditom na teret jedne nekretnine. Znači uzeli su dodatnu zaštitu. Zapravo nisam siguran s upisom ne teret nekretnine u vidu je li to napravljeno prije ili poslije ovrhe

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Javnobilježnička ovrha znači da je doneseno rješenje o ovrsi koje je postalo pravomoćno i ovršno i za koje vrijedi zastarni rok od 10 godina. Osporavati vjerodostojnost vjerodostojne isprave bi bilo povoljnije u roku za prigovor, ali ne s razlogom koji navodite, jer bi zabludu bilo nemoguće dokazati, posebno sad. Osobno jamstvo (mjenica) za glavnog dužnika ne gasi se utrnućem glavnog dužnika, nažalost. 

Moguće je da je banka upisala hipoteku i u tijeku ovršnog postupka, ako se nije pojavio kupac, prije okončanja te ovrhe.

Izvući se možete jedino da platite, ali nažalost, nemate mogućnost regresa od glavnog dužnika jer ga više nema, a niti od drugih mjeničnih dužnika, jer da je ta mogućnost postojala, neki od njih bi već platio.

Nažalost, ovo će Vam biti skupa lekcija o jamstvu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru. Razumijem da je javnobiljezničko rješenje pravomoćno i da je prošao rok za prigovor. Zanima me još koliko vrijedi bianco mjenica od datuma potpisa, odnosno za koliko nastupa zastara. Zelim istraziti mogućnosti, a ako je kojim slučajem mjenica bila u zastari otići ću odvjetniku i vidjeti moze li se podići tuzba.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo sam pronašao:

Neopravdano bogaćenje:

Trasant, akceptant i indosant čije su mjenične obveze utrnule zbog zastare ili propuštanja propisanih radnji radi održavanja mjeničnih prava (prezentacija, podizanje protesta) odgovaraju imatelju mjenice ako su se na njegovu štetu neopravdano obogatili.

Obogaćenje postoji onda ako su navedene osobe primile od imatelja mjenice određenu vrijednost ali zbog prestanka mjenične obveze (zbog navedenih razloga) nisu mu isplatile odgovarajuću protuvrijednost.

Tužba zbog neopravdanog bogaćenja može se podignuti u roku od 3 godine od prestanka mjenične obveze.

 

Zanima me što znači 3 godine od prestanka mjenične obveze?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I ovo je copy/paste zakona:

Do podizanja protesta i regresa može doći samo zbog potpune ili djelomične neisplate. Izdavatelj vlastite mjenice je glavni dužnik, a zahtjevi prema njemu zastarijevaju u roku od 3 godine i odgovara kao akceptant trasirane mjenice. Vlastita mjenica se ne izdaje u više primjeraka (jer nema akceptiranja), a ako se i izda u više primjeraka, tada se odgovara po svakoj od njih kao zasebnoj mjenici.

Znači ako je mjenica potpisana krajem 2005, a protestirana 2010. zar nije protestirana zastarjela mjenica? Ne razumijem otkada se računaju te tri godine? Od mog potpisa ili od protestiranja?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Sve ovo je irelevantno jer ono što postoji protiv Vas nije zastarjela mjenica, već pravomoćno i ovršno rješenje o ovrsi, sudska odluka. Ono što biste Vi, dakle, htjeli učiniti jest skidanje klauzule pravomoćnosti i ovršnosti s pravomoćnog rješenja o ovrsi, ponovno raspravljanje o mjenici (kakva je to mjenica bila: po viđenju, na određeno vrijeme po viđenju, na određeno vrijeme od dana izdanja, na određeni dan? O tome ovisi kad mjenica dospijeva na naplatu, a od dospijeća se računa tijek zastare). Vidite si Zakon o mjenici, odredbe o dospjelosti i o zastari. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To je vlastita mjenica bez datuma dospijeća, znači mjenica po viđenju. U zakonu piše da se ona mora podnijeti na naplatu u roku od godine dana, odnosno dospijeva za godinu dana. Zastara takve mjenice nastupa 3 godine od datuma dospijeća. Znači zastara je nastupila 27.12.2009, a javni bilježnik je zaprimio protest 20.02.2010. Razumijem da je javni bilježnik ovu mjenicu proglasio vjerodostojnim instrumentom i sve je po zakonu, tj. nisam se žalio u predviđenom roku. Ono što mene zanima ima li uopće smisla ići kod odvjetnika i postoji li mogućnost da se preko parnice proglasti ništetnost ili tako nešto?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija