Jump to content

Prodaja stana u vlasništvu tvrtke u stečaju - elektronička javna dražba


sparkie

Preporučene objave

Pozdrav svima,

 

Sudjelovao sam na elektroničkoj javnoj dražbi na kojoj je oglašena prodaja stana u vlasništvu firme A u stečaju.

Ponudio sam najbolju cijenu na dražbi uz malo dvoumljenja zbog toga što se par dana prije završetka dražbe na vlasničkom listu pojavila plomba ali odlučio sam riskirati.

 

Nakon završetka dražbe provjerio sam vlasnički list na internetu i ta plomba se pretvorila u upis kćeri vlasnika firme A kao novog založnog vjerovnika na prva 2 mjesta, a do čega je došla otkupom potraživanja od firme B za vrijeme trajanja elektroničke javne dražbe.

Službeni mobitel firme B koristi vlasnik firme A tj. otac djevojke koja je otkupila potraživanja, inače nije upisan kao vlasnik niti član uprave u firmi B. 

Ta ista firma B je sredinom prošle godine otkupila potraživanja od Erste banke i HBOR-a, treći založni vjerovnik je RH i tu nije došlo do promjene.

 

Nakon mjesec dana Trgovački sud donosi odluku o dosudi ne meni kao najboljem ponuditelju na dražbi već njoj uz obrazloženje:

 

Temeljem čl. 247. st. 7. Stečajnog zakona (NN 71/15, 104/17 dalje u tekstu SZ) prvi razlučni vjerovnik u prednosnom redu može izjaviti da kupuje nekretninu i da stavlja u prijeboj svoju tražbinu s protutražbinom stečajnog dužnika po osnovi cijene u visini utvrđene vrijednosti nekretnine.

Prema rješenju Općinskog suda u ... posl.br. ..... od ...... godine dopuštena je uknjižba založnog prava prijenosom hipoteke u prvenstvenom redu na temelju ugovora o kupoprodaji potraživanja od ...... i izjave od ...... u iznosu od ..... kuna i hipoteka u iznosu ....... kuna .

Zbog toga je sud, obzirom da je utvrđena vrijednost nekretnine ...... kuna, veća od cijene koja je postignuta na javnoj dražbi od ...... kuna, odlučeno na temelju izjave prvog i drugog razlučnog vjerovnika, imovinu stečajnog dužnika iz točke I. ove odluke koja je predmet prodaje dosudio prvom upisanom razlučnom vjerovniku ........., u visini utvrđene vrijednosti imovine ....... kn koja je manja od njegove tražbine koja je osigurana razlučnim pravom, itd.

 

U rješenju stoji da je žalba dopuštena Visokom trgovačkom sud i da ne odgađa provedbu.

Ima li smisla žaliti se na ovo i na temelju čega uopće? 


I nije mi jasno zašto su ovu farsu odgađali do zadnjeg trena, osim ako nisu možda čekali da vide kolika će biti cijena postignuta na dražbi.

 

 

 

 

uređeno: od sparkie
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija