Jump to content

Kako se naplatiti preko FINE


e.karabaic@gmail.com

Preporučene objave

Poštovani,

obraćam Vam se po pitanju savjeta proceduralne prirode.  Naime radi se o sljedećem.

Imao sam sudski spor gdje sam bio u statusu Tužitelja te sam u istom dobio prvostupanjsku presudu, a s obzirom da se Tuženik žalio na istu, dobio i Drugostupanjsku presudu na Županiskom Sudu.

Sada potražujem novac po presudi jer je u istoj naveden iznos koji mi Tuženik mora vratiti.

Radi se o 10.000,00kn koje tuženik mora platiti za sudske troškove koje sam ja platio i sada je u obvezi to tuženik meni platiti.

Rečeno mi je da se obratim Fini za ovršenje Tuženika.

No procedura mi nije jasna.

Naime na Sudu su mi rekli da sa Drugostupanjskom presudom dolazim na FINU te da je ona ima status pravomoćnosti i ovršnosti te da ne moram ići na sud(Općinski Građanski Sud U Varaždinu) stavljati žig pravomoćnosti i ovršnosti na prostupanjsku presudu jer kako su mi rekli na sudu to se radi jedino ako na prvostepenu presudu nema žalbe te onda ista sa žigom postaje pravomoćna i ovršna isprava.

Da bi bio siguran u proceduru zvao sam FINA besplatan telefon za informacije te su mi tamo odgovorili da nisu sigurni, ali da misle da trebam otići u FINA zgradu u Vukovarskoj.

Nakon što sam proveo neko vrijem u FINA zgradi(Vukovarskoj)  šetajući od šaltera do šaltera gdje sam dobivao raznorazne info zaključak je bio da bih trebao ići sa svojim predmetom na
Poslovnicu FINA Savicu / Vrtni put 3.


Tamo(Fina /Vrtni put 3) nakon uvida u predmet(davanje na uvid presuda) su mi dale informaciju da bih svakako trebao žig pravomoćnosti i ovršnosti na prvostupanjskoj presudi.

Tako da nisam obavio ništa i izašao sa upitnicima iznad glave jer mi na sudu govore jedno, a u Fini drugo.

Iskreno, ne vidim logiku zahtjeva zaposlenika iz FINE jer logično bi bilo da se uvijek postupa po jačem rješenju, a to je drugostupanjska presuda.


Stoga Vas molim da mi se očitate po ovom pitanju kako bih mogao shvatiti proceduralni moment, a ne da dobivam stalno drugo mišljenje. Inače ne
mogu vjerovati da bih ja bio prva osoba u RH koja bi radila ovaj postupak.

- Također, molim Vas da mi objasnite postupak popunjavanja "Zahtjeva za izravnu naplatu".

S obzirom da je u sudskom postupku bilo nas troje tužitelja u Vašoj poslovnici nam je rečeno da moramo ispuniti tri zahtjeva (makar sam ja platio predmetni iznos) i da povrat sredstava moramo tražiti solidarno tj. na tri djela.


Moje pitanje je da li na zahtjev pišem 10.000,00kn pa se onda taj iznos raspoređuje solidarno ili svatko od nas troje na svoj zahtjev piše 3.333,33kn te onda taj iznos neće biti ovršen solidarno.


Također, zar ne bi bilo najlogičnije da se piše jedan zahtjev tj. da ga ja pišem jer sam ja i dao novac pa da ga se onda i meni vrati. Jer onda ne bi bilo proceduralnih zavrzlama i nejasnoća.

 

Najbolje od svega je da sam ova pitanja postavio pismenim putem u FINU na mail prislina.naplata@fina.hr te  dobio odgovor koji ću sažeti u jednu rečenicu tj. da se obratim odvjetniku.
 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možete uvijek pokušati istu poslati fini poštom preporučeno s povratnicom i pripadajućim dopisom u kojem tražite da se naplati cjelukupan iznos na vaš račun, a u slučaju da isto ne provedu dužni su vam i napisati razlog. 

Ili ishodite žig pravomoćnosti.

"- Također, molim Vas da mi objasnite postupak popunjavanja "Zahtjeva za izravnu naplatu".
- zahtjev/dopis, kojim tražite da se temeljem xy presude, broja abc, s datumom pravomoćnosti dd.mm.yyyy. ovrši osoba koju ste tužili (svi njeni podatci), i da se sredstva uplate na vaš račun IBAN HR...,

A po završetku naplate ili u slučaju nemogućnosti naplate da vam istu vrate poštom preporučeno na vašu adresu.

Ispod datum, potpis.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 3 sati , e.karabaic@gmail.com je napisao:

logično bi bilo da se uvijek postupa po jačem rješenju, a to je drugostupanjska presuda

to bi bilo tako za slučaj da je presuda odlukom po žalbi preinačena,npr da ste spor prvostupanjskom odlukom izgubili pa je po žalbi došlo do preinačenja.

Naime,samo je izreka presude ovršna a ne i njeno obrazloženje,pa ako bi uzeli u obzir odluku Županijskog suda čija izreka glasi ;

"Odbija se žalba tuženog kao neutemeljena i potvrđuje prvostupanjska presuda"

,postavlja se pitanje po čemu FINA da postupi,neovisno o činjenici da u obrazloženju drugostupanjske  stoji kako glasi prvostupanjska presuda,i upravo iz tog razloga ovršni postupak pokrećete temeljem prvostupanjske odluke na kojoj je stavljena klauzula pravomočnosti i ovršnosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija