Jump to content

Jednako podjeljeno skrbništvo


sbogojevic

Preporučene objave

prije 15 sati , sbogojevic je napisao:

Postoji li tendencija promijene u obiteljskom zakonu da se uvede pravo na zajedničko fizičko skrbništvo (nakon razvoda braka) već na prijedlog jednog roditelja?Pravo dijeteta da jednako vrijeme provede sa majkom i ocem.

To bi bila idealna situacija (rješenje), ali, iskreno, još nisam čuo da se priprema tako nešto da se donese u dogledno vrijeme...

No, ako su roditelji svjesni dobrobiti svog djeteta i ne vrše neke "osvete" jedno naspram drugog preko leđa djeteta, i sada je to moguće, tj. da se tako dogovore i sastave Zajednički plan o roditeljskoj skrbi (čl.106. ObZ)....pa čak ako je i donesena drugačija pravomoćna sudska odluka, roditelji se lako dogovore, naravno ako su spremni na dogovor, o takvoj soluciji...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 18 sati , sbogojevic je napisao:

Postoji li tendencija promijene u obiteljskom zakonu da se uvede pravo na zajedničko fizičko skrbništvo (nakon razvoda braka) već na prijedlog jednog roditelja?Pravo dijeteta da jednako vrijeme provede sa majkom i ocem.

Upravo je ovih dana odjeknula (nepravomoćna) presuda u sporu oko skrbništva nad sinom  pjevačice i milijardera (da ne imenujem) prema kojoj je otac dobio svaki drugi tjedan sa sinom i ne mora više plaćati ogromnu alimentaciju.

Još je važnija jedna odluka prije ove, u kojoj se od suda tražilo da jasno definira što je to interes djeteta i pravo roditelja s kojim dijete ne živi. Nemam tekst te presude, ali čini se da je sud definirao da je pravo roditelja s kojim dijete ne živi veće od prava obitelji roditelja s kojim dijete živi. Tako po toj odluci navodno više ne bi majka mogla tjednima ostavljati dijete kod recimo svojih roditelja, a oni onda ocu uskraćuju pristup ili se na drugi način postavljaju kao da su oni roditelji. Sada navodno ako je dijete ostavljeno na više od 48 sati drugi roditelj se mora obavijestiti i on ima prioritet o skrbi. Kažem, nisam još vidio tekst, i upitno je hoće li se ovi pozitivni pomaci održati, ali to bi ipak bila naznaka da se nešto kreće u pozitivnom smjeru oko istinske ravnopravnosti roditelja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija