Jump to content

Porodiljni


Nejra

Preporučene objave

Postovani, evo ovako imam pitanje pa se nadam da cete mi moci pomoci jer nasi dragi nadlezni u zdravstvu ne daju nikakve informacije. Naime, Hrvatska sam drzavljanka i normalno imam prebivaliste ovdje medutim u braku sam i trudna sam sa Slovenskim drzavljaninom koji nema prijavljeno prebivaliste niti boraviste u RH. Ja sam na porodiljnom i dobila sam informaciju od strane radnice na zdravstvenom osiguranju da kada rodim sa navrsenih dijetetovih 5 mjeseci moram podnjet zahtjev za jos 6 mj rodiljnog dopusta iako mi je muz strani drzavljanin iako sam dobila i drugu informaciju od druge strane da za mene to ne vrijedi posto mi je muz strani drzavljanin te imam pravo koristit svih godinu dana tako da sam skroz zbunjena u vezi toga, ali ja kada rodim kroz par mjeseci mislim prijaviti dijete u Sloveniju te uzeti joj dvojno drzavljanstvo,a sebe nakon porodiljnog posto sam u radnom odnosu na neodredeno. Dali ja ako dijete prijavim tamo gubim porodiljnu naknadu i nemogu koristit drugih 6 mj rodiljnog dopusta? Skroz sam zbunjena jer nemogu nigdje dobit normalnu i tocnu informaciju vezano za to. Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vama niti približno nisu jasni ni pojmovi, ni vrsta korištenja prava, tako da Vam preporučam da barem pročitate odredbe meritornog zakona - Zakona o rodiljnim i rodiljnim potporama.

Radi se o bitnoj razlici između rodiljnog i roditeljskog dopusta, odnosno prava zaposlene majke (odnosno oba roditelja), za koju za priznavanje prava na roditeljski dopust morate podnijeti zahtjev, a državljanstvo oca djeteta pri tome nije od nikakve važnosti. Posebno vam napominjem da se radi o pravu roditelja (oba roditelja), no to bi vam trebalo biti puno jasnije nakon što izvršite uvid u legislativu i pažljivo saslušate ono što vam govore nadležne osobe. Ne vidim nikakvog problema oko ostvarivanja tog prava zaposlene majke, naravno ukoliko su ispunjeni svi uvjeti (vidite ono što piše u tipskom zahtjevu kojeg ste vjerojatno dobila, ako niste podignite ga)


     

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija