Jump to content

Remecenje javnog reda i mira


Inmate21

Preporučene objave

Lijep pozdrav! Nadam se da nisam promašio podforum.

Priča ide ovako... Godinu i pol unazad, brat i ja u autu, po putu nam se približilo drugo vozilo, nabijao se na zadnji kraj, preticao po punoj crti pa usporavao, mijenjao trake kada smo ga htjeli prestici itd. Nakon 10 min takve vožnje, vozilo se zaustavlja na parkingu te smo stali i mi pokraj njega. Iz vozila izlaze 2 osobe (vidno pijan 45-godisnjak i 17-godisnjak). Brat je upitao vozaca u cemu je problem i zasto se vozi na taj nacin na sto starija doticna starija osoba urla psovke i udara brata sakom u glavu, a mlađa se približava sa istom namjerom. U taj tren izlazim i ja iz auta, starija osoba napada mene, zbog cega ga ja udaram u glavu i bacam na pod, a brat savladava mladu osobu. Situacija se smiruje, kazemo "gospodi" da nisu normalni i odlazimo.

Nakon tjedan dana na kucnu adresu dolazi policija, zapisnici i na kraju prekrsajna prijava za remecenje javnog reda i mira. Pitaju nas zelimo li i mi prijaviti njih, na sto odgovaramo potvrdno, posto su i oni nas.

Prilikom davanja iskaza, izjavili smo da sam ja samo izasao iz auta i nisam sudjelovao u tucnjavi (glupo, al' eto).

Danas, godinu i pola nakon događaja, dolazi sudski poziv u kojem pise da smo se svi medusobno potukli itd. te da se na sudu prilazu iskazi, lijecnicka dokumentacija od doticnih (za koju nam je policajac rekao da su dosli u postaju predati ju tek nakon tjedan dana) i izvjesce o postupanju policijskih sluzbenika iz PP koja nije u zupaniji gdje se desio incident.

Moja pitanja su slijedeca:

Da li da se prilikom suđenja "držim" nase price koja je nepotpuna ili da ipak ispricam cijelu pricu sto bi (vrlo vjerojatno) ponistilo nasu vjerodostojnost?

Hoce li ta "kasna" lijecnicka potvrda biti problem? (Navedene su samo modrice i crvenilo)

Cemu izvjesce iz PP druge zupanije?

I na kraju, kako uopce izgleda suđenje?  Kazne? Nikad nisam bio :)

 

Mnogo Vam hvala!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 7 minuta, Inmate21 je napisao:

Da li da se prilikom suđenja "držim" nase price koja je nepotpuna ili da ipak ispricam cijelu pricu sto bi (vrlo vjerojatno) ponistilo nasu vjerodostojnost

Kako ste dali izjavu policiji, jeste li samo pričali s njima ili ste nešto potpisivali?

 

Prije 7 minuta, Inmate21 je napisao:

Hoce li ta "kasna" lijecnicka potvrda biti problem? (Navedene su samo modrice i crvenilo)

Ona je dokaz da se nešto dogodilo i uzet će se u obzir. Imat ćete pravo reći ako ozljede ne odgovaraju onom što se dogodilo.

 

Prije 7 minuta, Inmate21 je napisao:

Cemu izvjesce iz PP druge zupanije?

Gdje stanuju te druge osobe? Možda su s njima razgovarali policajci u drugoj županiji?

 

Prije 7 minuta, Inmate21 je napisao:

I na kraju, kako uopce izgleda suđenje?  Kazne? Nikad nisam bio

Uđete svi unutra (to nisu sudnice, nego malo veći uredi), date svoje podatke i sutkinja/sudac vam prvo pročita optužni prijedlog policije. Tada svaki govori svoju verziju događaja (prvo govori, a kasnije mu sutkinja/sudac i vi ostali okrivljenici možete postavljati pitanja) i tako se svi izredate. Dok se sve to događa, sutkinja/sudac diktira vaše izjave u zapisnik i postavlja još neka pitanja. Na kraju vam ili odmah kaže kako će odlučiti ili vam kaže kada će biti donošenje presude (možete doći po nju ili vam bude dostavljena doma).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru!

Ja sam usmeno prepričavao događaj, sluzbenik je pisao i na kraju sam potpisao izjavu.

Osobe stanuju u drugoj županiji, ali policiju su zvali odmah nakon događaja i zapisnike je uzimala policija iz zupanije gdje se dogđaj i odvio pa mi je nejasno kakve veze ima PP druge zupanije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za ovaj prekršaj je predviđena novčana i zatvorska kazna, ali sigurno nećeš dobiti zatvorsku (u najgorem slučaju, može biti uvjetna zatvorska).

A što reći, vidjet ćeš kako će se situacija odvijati... Ako si potpisivao zapisnik, možeš ostati kod toga i kontakt objašnjavati razdvajanjem drugih, ne sudjelovanjem u tučnjavi. S druge strane, ako priznaš, kazna je blaža...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pretpostavljam da ste prijavljeni po clanu 13 zakona o prekrsajima protiv jrm-a, gdje se u praksi davaju kazne od nekih 300 pa do 750kuna uz placanje eventualnih sudskih troskova u pausalnim iznosima od 100-200kn, ovisno o slozenosti i troskovima postupka. Tesko je govoriti o troskovima jer svaki postupak moze izistkivati odredene troskove. Iz same situacije, ukoliko vi govorite istinu, razvidno je da niste ovo zapoceli, odnosno vas stupanj krivnje je itekako manji. Sto se tice tih ozlijeda, ne znam imaju li karakterizaciju lakih tjelesnih ozlijeda. Za vas bi bolje bilo da ozlijede ne postoje, ali eto, sam prekrsaj po ovom clanku nije neki velik prekrsaj, pa iako vam se dokaze krivnja, kazna nije velika. Nesto vecu kaznu mozete dobiti ukoliko ste prijavljeni p o clanku 6, odnosno za remecenje jrm na osobito drski nacin. Iz same situacije, ne vjerujem. Ni taj clanak nije opisan, vev propisje eventualno vecu novcanu kaznu. Zatvorska, iskreno, za ovakav prekrsaj ne znam kad sam to vidio. Specijalnim recidvistima se u najgorim slucajima izrice uvjetna. Ne vjerujem da spadate u takve jer ni ne znate kako izgleda sudnica. Dakle, bojat se ne trebate, iz svega je razvidno da oslobadajucu presudu ne mozete dobiti, iako biste istu mogli dobiti u slucaju da dokazete da ste prvi napadnuti i provocirani na cesti, jer bi se radilo o nuznoj obrani "istim zlom". U vasem slucaju, najidealnija situacija bi bila da ste nakkn dogadaja sami pozvali policiju da privedu njih i eventualnim alkotestom imali biste bolju situaciju. Oni alkoholizirani, vozili, prvi napali. Vjera bi se vjerojatno poklonila vama, jer ste bili trijezni i niste imali razloga za tucu. Dok se alkoholiziranim osobama, svasta moze motati po glavi. U svakom slucaju, ovaj prekrsaj vam nece u zivotu skoditi ni na koji nacin, osim sto ce malo olaksati vas novcanik. Posto vidim da ste osoba koja nema obicaj ciniti prekrsaje, ne trebate se bojati. Ispricajte istinu, recite sve kako je bilo. Ne prijeti vam toliko veliko zlo da morate krojiti pricu da se nekako izvucete. U vasem slucaju, savjetujem istinu. Dobit cete nekoliko stotina kuna kazne, pokazite da vam je zao i zelju da se sve sto prije okonca i zavrsi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 3 sati , Inmate21 je napisao:

Jasno, hvala!
A što se tiče moje izjave, što biste mi sugerirali? 
Kazati istinu ili i dalje 'tuć' po svome?
p.s. da li je moguća zatvorska kazna?

O tome moraš sam odlučit.Napadnut si pa si se branio al ne znam šta su ona dvojica točno rekla.

Možeš dobit al je neće dat.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija