Jump to content

Prijedlog za upis ili ispravni postupak?


MeetDave

Preporučene objave

Poštovani,

Djedu je temeljem Ugovora o diobi iz 80-tih godina pripala jedno zemljište, međutim nikada mu nije uknjižio tj nije se upisao u zemljišne knjige. Djed je umro nedavno a ja sam njegov jedini nasljednik.U ostavinskom postupku utvrđeno je kako to zemljište predstavlja njegovo vanknjižno vlasništvo.

E sad, što bi ja kao nasljednik trebao napraviti da upišem svoje vlasništvo?  Zemljište u vlastovnici Z.K. glasi na neke nepoznate ljude, moguće je da su i davno umrli.

Da li trebam zahtjevati ispravni postupak ili jednostavno prijedlogom za upis tražiti upis vlasništva? Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, MeetDave je napisao:

Zemljište u vlastovnici Z.K. glasi na neke nepoznate ljude

ako to nisu osobe sa kojima je djed sklopio ugovor o diobi,prijedlog za upis će biti odbijen.

 

, MeetDave je napisao:

međutim nikada mu nije uknjižio tj nije se upisao u zemljišne knjige. Djed je umro nedavno a ja sam njegov jedini nasljednik.U ostavinskom postupku utvrđeno je kako to zemljište predstavlja njegovo vanknjižno vlasništvo.

Iz sudske prakse:

"No u pogledu nekretnina koje su u rješenju o nasljeđivanju utvrđene kao izvanknjižno vlasništvo treba upozoriti žalitelja da niti njegova prednica nije bila upisana u zemljišnoj knjizi kao vlasnica, a što znači da se na tim nekretninama, a na temelju predmetnog rješenja o nasljeđivanju, ne može upisati niti on kao nasljednik, jer nije udovoljeno materijalnoj pretpostavci knjižnog prednika iz čl. 40. Zakona o zemljišnim knjigama. To ne znači da nasljednik nije također izvanknjižni vlasnik tih nekretnina, budući da je on vlasništvo tih nekretnina stekao nasljeđivanjem, kao jednim od zakonom dopuštenih načina stjecanja prava vlasništva na nekretninama u smislu odredbe čl. 114. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima (“Narodne novine”, br. 91/96, 68/98, 137/99, 22/00, 73/00, 114/01, 79/06 i 141/06). Međutim, nasljednik se ne može upisati u zemljišnoj knjizi kao vlasnik na temelju rješenja o nasljeđivanju, već isti može pokrenuti pojedinačni ispravni postupak ili postupak pred parničnim sudom, radi sređivanja vlasništva ili utvrđivanja prava vlasništva na predmetnim nekretninama.” Županijski sud u Varaždinu, Gž-511/09-2, od 29. IV. 2009.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Matrix hvala na odgovoru. Znaci preostaje nam ispravni postupak?

Osobe koje su upisane kao vlasnici nisu zapravo nepoznate, vec je to moj pradjed i njegova rodbina, no oni se ne spominju u Ugovoru u diobi mog djeda. Vjerojatno postoji još neki Ugovor između pradjeda i njegove braće no to nemamo jer je bilo davno...

 

Još sam zaboravio napomenuti da su pradjed i njegova rodbina svi (davno) umrli.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija