Jump to content

Viđanje djeteta nakon 5 godina?


Justitiaest

Preporučene objave

Pozdrav,

supruga ima 9-to godišnje dijete iz prvog braka. Zajedno imamo djece.

Bivši suprug je zadnji put prije 5 godina došao po dijete i tada nije htjelo ići s njim, nije htjelo od nas otići k njemu. Suprugu i dijete je zlostavljao, dijete to pamti. Bio je mir sve do sada, nit se javljao ni tražio više da dijete vidi.

Nakon pet godina javlja sms-om da dolazi po dijete. Djeca su van sebe, plaču, mi također, ovo je unijelo nemir među nas. Kako da se obranimo, da prekinemo to? Centat za soc. skrb nam nije do sada pomogao, mišljenja su da je za dijete dobro da bude s ocem unatoč tome što ne želi nikako. Molimo pomoć!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, ako su kontakti i viđanje oca i djeteta doneseni pravomoćnom sudskom odlukom onda se isto mora poštivati, tj. otac konzumira samo pravo koje mu pripada temeljem pravomoćne sudske odluke...

Tražite promjenu sudske odluke u dijelu viđanja i kontakata oca i djeteta, mada sam mišljenja da to nebi bilo dobro niti za dijete, a niti za oca, jer dijete mora imati obadva roditelja i kontaktirati sa obadva, mora znati tko mu je biološki otac, to je njegovo zakonsko pravo, morate na neki način privoljeti dijete da pristane na kontakte sa ocem, sve to ovisi o Vama...

CZSS ne može postupati protivno pravomoćnoj sudskoj odluci o kontaktu oca sa djetetom.... zašto Vi niste intervenirali (reagirali) tih pet godina dok se otac nije pojavljivao i tražio kontakte sa svojim djetetom?

uređeno: od Željac047
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dijete je zlostavljao i majku, toga se sjeća. Ne želi k njemu, plače, moli da to ne radimo, da ne vodimo njemu i ne pustimo da uzme sa sobom. I dobro je za dijete da ga natjeramo i nagovaramo da "oca" viđa?

Da li je ikada sud preinačio odluku o viđanju ako doista nije bilo nasija kod viđanja, zanemarivanja i sl.? I mislite li da bi sud štogod preinačio jer se otac nije zanimao 5 godina za dijete?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je sadašnja sudska odluka pravomoćna, mora se i poštivati...

Što ste radili tih pet godina kada se otac nije pojavio i zatražio konzumiranje prava koja mu proistječu iz pravomoćne sudske odluke, tada, očito niste razmišljali da otac ima zakonsko pravo, kao i dijete, da se viđaju i kontaktiraju?

Iskreno sumnjiva situacija, pa nemožete Vi sprečavati oca da viđa svoje dijete, a niti dijete prisiljavati na to, dijete treba pripremiti na susret sa njegovim biološkim ocem, no, kako Vi to zlostavljanje opisujete, čisto sumnjam da bi se dijete u potpunosti sijećalo svega toga, pa dokle će glavni izgovor biti zlostavljanje, zašto je sud onda uopće donio takvu odluku ako je, kako Vi to pišete, bilo zlostavlanja djeteta od strane oca?

Da li otac plaća uzdržavanje za dijete koje mu je određeno tom sudskom odlukom?

Ipak sam mišljenja da se tu, oprostite, blago manipulira djetetom i njegovim osjećajima, iskreno gledajući Vi, tj. Vaša supruga, Vi s time nemate ništa, neka pripremi dijete za susret sa ocem ili neka traži izmjenu pravomoćne sudske odluke, treće ne postoji...

Niko ne može, a i ne smije, biti iznad zakona i na zakonu donesene sudske odluke, već je mora poštivati...

Ako smatrate da ste u pravu, zašto djelatnici CZSS ne reagiraju, pa i njih obvezuje sudska odluka kao i Vas, tj. Vašu suprugu, malo si proučite Obiteljski zakon...

Hvala, ja za sada toliko...

Sretno..!

uređeno: od Željac047
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 19 sati , Justitiaest je napisao:

Dijete je zlostavljao i majku,

Je li to zlostavljanje negdje dokumentirano, prijavljeno , spomenuto u postupku rastave?

prije 19 sati , Justitiaest je napisao:

Ne želi k njemu, plače, moli da to ne radimo, da ne vodimo njemu i ne pustimo da uzme sa sobom. I dobro je za dijete da ga natjeramo i nagovaramo da "oca" viđa?

Pa nije baš normalno da otac dođe nakon 5 godina. Je li dijete imalo bilo kakve kontakte s ocem? Preko telefona, na nekim susretima obitelji, bilo što?

Ako nije, dijete od tada 4 godine ne bi se oca ni sjećalo, taj i takav otac mu je potpuni stranac. 

ZSS je trebao intervenirati. Ako otac želi viđati dijete to je njegovo pravo. Ali trebao bi proći neki postupak ponovnog upoznavanja. 

prije 19 sati , Justitiaest je napisao:

Da li je ikada sud preinačio odluku o viđanju ako doista nije bilo nasija kod viđanja, zanemarivanja i sl.? I mislite li da bi sud štogod preinačio jer se otac nije zanimao 5 godina za dijete?

Majka je mogla tražiti promjenu rasporeda susreta kad se nisu odvijali nikako.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, to sam i ja napisao, pripremiti dijete na ponovni susret sa ocem, jer, ponavljam, to je i pravo oca, kao i pravo djeteta kojeg im propisuje Obiteljski zakon na temelju kojeg je i donesena pravomoćna sudska odluka koja se mora poštivati dok je na snazi, a ako je bilo zlostavljanja djeteta od strane oca, onda se trebalo prigovarati odmah po donošenju sudske odluke o kontaktima i susretima oca sa djetetom...

Nebi se sjećalo oca, kako piše g-din felixx, a i slabo zlostavljanja, ako ih je uopće bilo, zato uvijek djetetu treba pričati o dobroti drugog roditelja, a ne o njegovoj "tamnoj strani", ukazivati djetetu da ima oba roditelja koja su za dijete jednako važna pa kakva ona bila..

Također, u tih pet godina koliko se otac nije pojavljivao, majka je trebala intervenirati, izvjestiti CZSS i sud da se pravomoćna sudska odluka ne poštuje, te zatražiti izmjenu iste...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija