Jump to content

Neucrtan put u novoj katastarskoj izmjeri


Jana Johana

Preporučene objave

Molim za naputak, kako se ponašati na terenskom uvidaju do geodetskih djelatnika. Popis katastarskih cestica i terenski uvidaj. Dali mogu geodeti po nalogu lokalnih vlasti označiti nezabiljezen  nerazvrstan put preko naših cestica? Radi se novi katastar s namjerom izvlascivanja pola našeg posjeda uknjzenog prije 50 godina. Put završava nakon 300m,a postoji i mogučnost za manji obilazak  preko zemlje u vlasnistvu RH. Hvala

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Radi se dakle nova katastarska izmjera u svrhu osnivanja katastra nekretnina, te je u toku terenski dio. Da bi se došlo do konkretnijeg odgovora i je li u pitanju nalog lokalnih vlasti, ima puno nepoznanica.

Rekli ste da je nezabilježen, što bi značilo da nije ucrtan u katastru? Postoji li taj put? Predmnjevam da postoji i da je to dogovor vlasnika čestica da bi došli do istih. Ako ne postoji, a spomenuli ste da se niste ogradili zidom, kako bi ste inaće došli do svoje čestice? Postoje li na istima legalni objekti (prije ili u postupku legalizacije, svejedno) te je navedeni put utjecao na dobivanje građevinske ili rješenja o izvedenom stanju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • Spitfire je promijenio naziv u Neucrtan put u novoj katastarskoj izmjeri

Moji su starci I njihovi prijatelji kupili staru cobansku kucu i malo zemlje oko nje. Dve mikroparcelici 490m2 sve skupa. Put do kucice je bil magareci I prvi avto koji je uspjeo doci do kucice je bio od nas. Pošto bi bilo grijeh graditi u toj netaknutoj prirodi napravili su se samo burobrani, no ne na črte granice. S vremenom se desio turizam, cesta se pomalo debeljala. Naša lokacija je preinteresantna jer smo used niceg pa lokalci pomalo stezu obruc oko nas. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat, Jana Johana je napisao:

Naša lokacija je preinteresantna jer smo used niceg pa lokalci pomalo stezu obruc oko nas.

OK, zanimljivo. I moguće. Kako po pisanju imam dojam da ste iz susjedne države, jeste li ikako znali za početak katastarske izmjere? Naime, nositelji prava na zemljištu trebali su pismenim putem biti pozvani na obilježavanje granica zemljišta. Ako to niste učinili moguće je i da izvođač (geodetskih) radova samo bilježi onakovo stanje kakvo je na terenu. Pa je ovo o izvlaštenju moguča rekla-kazala, ako nemate pouzdanije informacije.

Uglavnom, bilo bi oportuno (ako sam dobrog dojma o državi) da opnomoćite osobu pravne struke da vas ovdje zastupa oko svega toga ako sami nemate vremena i mogučnosti biti aktivni u ovom postupku. Ponajviše poradi toga ako se već i ide na izvlaštenje trebao bi vam netko tko poznaje propise RH. Nadalje, poradi toga jer samom izmjerom na terenu ništa nije gotovo. Naime, nakon terenskog dijela posla ide javno izlaganje nadležnog katastra i suda, te svaki nositelj prava na zemljištu ima pravo prigovora. I tu je bitno istaknuti da osnivanja zemljišnoknjižnog uloška za pojedinu česticu nema dok se nositelj prava potpisom ne suglasi sa stanjem prikupljenih podataka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vaši dojmovi su tacni.Za pocetak kat.iz.saznali smo slucajno od našeg *zadnjeg* susjeda do kojeg vodi put.Navodno,da treba obiljeziti krajne točke granice.Dalje su nam na opcini rekli da su radovi oko izmjene k. u toku I na moj zahtjev dali tel.broj geodeta koji to izvode.Zvali smo geo.tel.i zamolili tacna uputstva za  oznacavanje,jer sa SI strani nam je pom.dobro i granica je u? nadleznosti? Po uputstvima, da označimo do kud mislimo da je naše, mi smo to i napravili [koristeci *stari*kat.plan].Nakon našeg obilj.,dosli su geo.,odstranili naše markere i zabili svoje [da je to put/postojeci] točno na naše markere,da če se napraviti aviosnimka, da cemo bit pozvani na iznošenje prigovora. Sad nas pozivaju na obiljezavanje granica 10.3,pa zbog toga želim znati kako se ponašati i reagirati na terenu i dalje. U interesu novonastale općine[2003]je da nam ucrta taj put,izvlasti dio posjeda, zatvori nas u *kavez*..time odvoji nas i pom.dob. i nastavi unistavati prirodu. Ja po struci nisam pravnik no silom prilike čitam I studiram akte RH.[puno njih]Do zakona o cestama sve BP, no taj mi zadaje glavobol,jer je pisan podosta u korist lokalne vlasti. Naš posjed je miniaturni. Nama je dovoljno velik, ne želimo veci,ali svakako  ga želimo zadržat i ohranit u po stojecim granicama. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 3 sati , Jana Johana je napisao:

time odvoji nas i pom.dob.

OK, napravljeno je onako kao je i bilo potrebno, te vam je objašnjeno što i kako. Pismeno vi moguće niste ništa primili poradi nepoznate sdrese u RH ili ako je poznata, istu niste primili jer niste bili tamo.

Što se tiće označavanja,

prije 4 sati , Jana Johana je napisao:

time odvoji nas i pom.dob

znaći li to da je put pri obali? Ukoliko je tako, prema Zakonu o pomorskom dobru to je i dio kopna udaljen vodoravno najmanje 6m od crte srednje viših visokih voda (ili u slučaju mora crta do koje dopiru najviši valovi za vrijeme nevremena). Nadalje, isti zakon određuje da se na pomorskom dobru ne mogu stjecati prava vlasništva niti ikakova druga stvarna prava. Pa kad k tome dodamo i Zakon o cestama zbog kojeg sam vam najviše i preporučio pravnu pomoć, moguće je da lokalna samouprava ima uporišta u zakonu za izvlaštenje i ucrtavanju puta. Kažem moguće, jer pretpstavke za odgovor temeljim samo na onome što objavite dok bi se za realno stanje, te što i kako točno moglo znati uvidom na terenu.     

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Put je pri obali,no udaljen vise nego dosta od pom.dob.Nase parcele ne ulaze u pom.dob.Za to se pobrinula Austrougarska cilji je katastar sad u preradnji.Pomorsko D. cak nije u kat. niti ucrtano, tako da obale ima puno. Vlasnistvo je 95 posto privatno,osim nekoliko p.c.oko naših p.c.,koji trenutacno pripada pod korištenje druge općine.Novonastala opčina na tom podrucju nema niti m2 zemlje u vlasnistvu, no po katastru je to njihova katastarska opc.Pomorski zakon mi je poznat i nemam apetita po pomorskom zemljištu . Cesta bi čak mogla se napraviti izmedu naših p.c.i pom.dob.Glede vaše preporuke za pravnu pomoc.Trebam pronaci nekoga, tko bi bio spreman odraditi taj posao za nas po svim zakonima, bez fige iza leda. Lojalno do nas a ne da se sa lokalcima pozdere jedno janje I da se nama sva smiju u brk. Dali mi mozete nekoga preporuciti? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Jana Johana je napisao:

Trebam pronaci nekoga, tko bi bio spreman odraditi taj posao za nas po svim zakonima, bez fige iza leda. Lojalno do nas a ne da se sa lokalcima pozdere jedno janje I da se nama sva smiju u brk

Da i mda, moguća je i ta solucija.

, Jana Johana je napisao:

Dali mi mozete nekoga preporuciti? 

Nažalost ne. Da i nema previše km da bih nekog poznavao, to bi bilo protiv pravila foruma.

, Jana Johana je napisao:

A cane non magno saepe tenetur aper 

Je, samo i tome psiću treba mala pomoć u tome. :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala, što ste se opet javili. Po principu carpe diem, malom psiću stiže u pomoć struka. Slažem se, da forum nije reklamna.ag,no u navali emocija, ja sam nerazmisljajuci, tražila previše.Kad sve *ovo*bude gotovo, dobrodošli ste na kavu, ako to dozvoljava forum. I još:* hvala što ste mi pomogli sa vašim odgovorima.*Sunčani pozdrav sa moje miniaturne parcelice. JJ

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...
, Spitfire je napisao:

Je, samo i? treba mala pomoć u tome. 

 

Ovo ne ide po očekivanjima. Odvjetnik mi  govori kako ima malo mogucnosti da nam taj put ne ucrtaju.

No mene zanima, postoji li mogucnost, da prilaz po privatnom zemljištu do privatnih zemljišta (dogovoren a ne i upisan u ZK) NE postane javni put iako novonastala opčina radi na tome. 

Kakve su mogućnosti da taj "javni put"  nebi bio širine 8 i više metara (toliko je trenutačno oznacen) i ima li mogućnosti  da se put napravi uz naše parcele (jer mesta ima dovoljno), a ne da će zbog puta koji završava nakon 300 m  doći do izvlastenja skoro pola našeg posjeda.

Teško razumijem kako je u 21. stoljeću lakše zemlju ukrasti, ograditi i tvoja je, a prije 50 godina kupljenu, uknjiženu,u katastru ucrtanu, no neogradenu zemlju ne možeš zadržati. 

Hvala na odgovorima i idejama. 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija