Jump to content

zasticeni najamoprimac


mbore46

Preporučene objave

dobra vecer

zanima me da li mi moze tko pomoci.

majka moje supruge dobila je stan 1985g  od firme u kojoj je radila u gradu Zadru.

kad se islo u otkup nije dosla na vrijeme zbog svoje nepismenost i  bila je polupismena zena   tako da je izgubila pravo na otkup. 

u meduvremenu je umrla i zasticeni najamoprimac je sad moja supruga.   

zanima me kako je to preslo u vlasnistvo grada   . firma je propala.  i postoji li mogucnost otkupa s obzirom da je dobiveni stan bio od firme .  

znate i sami da je sad izasao novi zakon .       svugdje se spominju vlasnici tj. nasljednici . jeli ovaj slucaj isa drugaciji posto je zbog jednog potpisa izgubila sta.   isplati li se ici preko odvjetnika sa tuzbom. lipi pozdrav                

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U sudskoj su praksi zauzeta stajališta da je pravo na otkup stana koje pripada ranijem nositelju stanarskog prava osobno pravo stanara i da se ne može naslijediti i prijeći na nasljednika, slijedom čega zakonski nasljednik nema pravo na otkup predmetnog stana i ne može ga naslijediti a samim tim ne može sa uspjehom pokrenuti postupak i ishoditi donošenje presude koja bi zamijenila ugovor o prodaji stana. 
Temeljem Zakona o nasljeđivanju ostavina umrle osobe prelazi po sili zakona na njezine nasljednike u trenutku njezine smrti ,pa budući da u trenutku smrti nositeljice stanarskog prava ona nije bila vlasnica stana, jer ga do tada nije otkupila niti je pokrenula postupak u svrhu ishođenja presude koja bi zamijenila ugovor o otkupu, nasljednik ne može naslijediti pravo vlasništva predmetnoga stana,glede čega vaša supruga kao nasljednica majke - nositelja stanarskog prava - mogla bi ostvariti svoja nasljednička odnosno vlasnička prava u odnosu na predmetni stan samo u slučaju da je njena sada več pokojna majka zaključila ugovor o otkupu stana ili da je za majčinog života donesena pravomoćna sudska presuda koja zamjenjuje taj ugovor. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija