Jump to content
Lakonogi

Mjesna nadležnost suda - privatna tužba povodom uvrede/klevete

Preporučene objave

Koji je sud nadležan za postupak pokrenut privatnom tužbom zbog povrede časti i ugleda, kad tužitelj i okrivljenik žive u različitim županijama? Pretpostavljam da je to sud mjesta prebivališta okrivljenika. Može li to biti sud mjesta prebivališta tužitelja? Ili neki treći sud?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Primarno pravilo kod određivanja mjesne nadležnosti jeste mjesto počinjenja djela (dakle, u vašem slučaju, gdje su izvršene radnje u smjeru narušavanja časti i ugleda), dok ZKP daje dodatnu mogućnost kod kaznenih djela kod kojih se progon poduzima po privatnoj tužbi, da se privatna tužba može podnijeti i sudu gdje okrivljenik ima prebivalište/boravište (čl. 20. st. 2. ZKP-a).

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Postovani, 

Moze li mi netko reci po pitanju mjesne odnosno stvarne nadleznosti: u konkretnom slucaju radi se o skrbi djeteta gdje sam vec pisao pod tom temom, ali zanima me sad drugo: pravomocna presuda donesena je od strane Opconskog suda u Rijeci, dijete ima HR drzavljanstvo i u putovnici upisanu austrijsku adresu gdje zivi sa ocem koji ima potpunu skrb mad malim. Majka ima prijavljeno prebivaliste u HR gdje i zivi, a zadnji put recimo kada je otac prekrsio sudsku presudu i nije dao majci dijete da ostvari pravo susret s malim sve se dogodilo u Bosni. Gdje bi tocno trebalo podnijeti kaznenu prijavu protiv oca za nepostovanje sudske presude da se obnovi postupak i da se provede ovrha nad djetetom te ono pripadnr majci pod potpunu skrb ili u najmanju ruku da se promjene uvjeti kod preuzimanja djeteta...da li je to Rijeka gdje je sud donio presudu, da li je to Austrija gdje mali zivi sa ocem ili je to ovdje u HR gdje je majka.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Nadležno je mjesto počinjenja kaznenog djela, odnosno gdje je počinitelj radio ili bio dužan raditi, odnosno gdje su nastupile posljedice kaznenog djela. Po mom mišljenju, najpogodnija bi bila mjesna nadležnost ODO u Rijeci, jer je i spis Općinskog suda u Rijeci tada dostupan. Što se tiče kaznene prijave u Republici Austriji po austrijskom pravu, to je također moguće, ali se tada primjenjuje austrijsko kazneno pravo, za koje mi nije poznato sadrži li uopće ovakvo kazneno djelo kao kod nas (neprovođenje odluke za zaštitu dobrobiti djeteta), o kojemu pitate.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×