Jump to content

Suglasnost za preseljenje u drugi grad


Calistria

Preporučene objave

Sporazumnim razvodom od veljače 2017 djeca žive sa mnom, otac uredno plaća alimentaciju i viđa djecu u vrijeme koje smo sastavili u Planu.Kako ja nisam iz ovog grada, nemam ovdje nikog svog (a usput sam morala izaći iz stana koji je izgrađen zajedničkim kreditom ali je u njegovom vlasništvu), plaćam podstanarski stan i plaćam studenticu za cuvanje djece ( 7 i 4 g) uz skolu i vrtic kad radim popodne.

U Planu je potpisano da roditelji zajednički odlučuju o prebivalištu djeteta jer je on na tome inzistirao a znao je da postoji mogućnost mog preseljenja u rodni grad ( 4h udaljen).Ja sam to tada potpisala jer sam bila na rubu snaga i htjela sam što prije završiti tu priču bez suda.

Međutim, vrijeme je pokazalo da iako on jako voli svoju djecu i super je sa njima, ipak ih ne želi viđati van termina koje smo upisali u Plan a ja sam naivno mislila da ćemo barem kao roditelji moci biti u boljim odnosima i dogovarati se zbog njih.Znaci ja nikad nikad njemu nisam branila nista, dapace bilo bi mi drago da nekad dijete odvede na trening ili skolu i u dane kad nisu "njegovi" ali on ne zeli.Bilo je tu jos puno situacija, otisao je na go krajem ljeta, sam, a djeca u ljetnom vrticu do zadnjeg dana iako je u Planu upisano da pola go provedu sa ocem.

S obzirom da imam u vlasnistvu stan u tom mom rodnom gradu, mogu dobiti premjestaj na poslu, imam obitelj koja mi može pomoći, kakva je sudska praksa oko tih stvari vezano za mjenjanje prebivalista?

Znam da ce se on protiviti i citala sam Obiteljski zakon članak 484. da mogu tražit od suda da donese rješenje kojim se odobrava promjena prebivališta pa me zanima kakva je sudska praksa.

Znači ni u kojem momentu ne bih branila susrete s ocem, samo bi se morali drugačije odrediti jer ne bi bili u istom gradu.I ovako se ne mogu osloniti na njega doslovno ni za dva sata koja sam na poslu.

Da li bi se uzelo u obzir koliko financijski izdvajam za cuvanje djece i za stan kao i moje pravo slobode kretanja? Inace alimentacija je određena po njegovoj plaći, ali isto tako radi na crno, iznajmljuje ljeti stan 100 E dnevno u kojem svo živjeli a nije htio sudjelovati u trosku za knjige za malog za prvi razred, nije dao lipe za polazak svog djeteta u skolu.

Oprostite na podužem postu ali htjela sam objasniti malo bolje situaciju i znati što me čeka ako krenem u to. Nadam se nekom dobrom savjetu ili recenici da je ovo moguće učiniti :) 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 8 sati , Calistria je napisao:

Oprostite na podužem postu ali htjela sam objasniti malo bolje situaciju i znati što me čeka ako krenem u to. Nadam se nekom dobrom savjetu ili recenici da je ovo moguće učiniti :) 

Dozvolite mi da malo budem 'đavolji odvjetnik' vašem bivšem, jer je danas stvorena jedna nezdrava atmosfera demoniziranja očeva i muškaraca općenito... 

Tek toliko , da vidite kako to izgleda iz perspektive jednog rastavljenog oca.

 

Citiraj

Sporazumnim razvodom od veljače 2017 djeca žive sa mnom, otac uredno plaća alimentaciju i viđa djecu u vrijeme koje smo sastavili u Planu.

Tako ste se dogovorili, a vi već nakon nepune godine želite taj dogovor izigrati?

Kako bi bilo da vi djecu prepustite da žive s ocem, u njegovom stanu, da plaćate alimentaciju i odselite u rodni grad u svoj stan, a djecu viđate dva puta mjesečno?

Citiraj

Kako ja nisam iz ovog grada, nemam ovdje nikog svog (a usput sam morala izaći iz stana koji je izgrađen zajedničkim kreditom ali je u njegovom vlasništvu), plaćam podstanarski stan i plaćam studenticu za cuvanje djece ( 7 i 4 g) uz skolu i vrtic kad radim popodne.

Njemu je ostao precijenjeni kredit za stan i rizik da izgubi stan prestane li plaćati kredit, plaća i alimentaciju na koju plaća i porez...

Stan ste kupili jer ste u njemu planirali zajednički život, a sad je njemu ostalo da se bakće sa stanom i dugovima. Stan ste izvjesno kupili u jako nepovoljnom trenutku.

Citiraj

U Planu je potpisano da roditelji zajednički odlučuju o prebivalištu djeteta jer je on na tome inzistirao a znao je da postoji mogućnost mog preseljenja u rodni grad ( 4h udaljen).

To da roditelji zajednički odlučuju je definirao zakon, ta odredba se samo formalno navodi u Planu.

Vi bi dakle djecu preselila u 4 sata udaljeni grad.

Biste li bila voljna voziti djecu ocu na susrete, i odvoziti ih natrag?

4 sata vožnje u jednom smjeru, 8 sati u oba smjera. Samo troškovi prijevoza su do 1000 kn za jedan takav put. Da se susreti oca s djecom svedu na samo dva puta mjesečno vikendom - to je trošak od oko 4000 kn mjesečno.

Biste li ocu svoje djece bila spremna podmiriti bar taj trošak, ako on već vozi djecu ?

 

Citiraj

Međutim, vrijeme je pokazalo da iako on jako voli svoju djecu i super je sa njima, ipak ih ne želi viđati van termina koje smo upisali u Plan a ja sam naivno mislila da ćemo barem kao roditelji moci biti u boljim odnosima i dogovarati se zbog njih. Znaci ja nikad nikad njemu nisam branila nista, dapace bilo bi mi drago da nekad dijete odvede na trening ili skolu i u dane kad nisu "njegovi" ali on ne zeli.

Dogovorili ste i potpisali roditeljski plan, i on se toga plana pridržava

Vi ste si unatoč dogovoru zamislila da bi on trebao otprilike uletiti svaki puta kada vama to zatreba. Drugim riječima da vam stoji na raspolaganju. Očevi su uglavnom naučili da je takav odnos jako nezdrav, da se vrlo brzo pretvori u bezobzirno iskorištavanje u kojem onda otac nikad nije dovoljno dobar ma koliko se trudio i žrtvovao.

Osim toga, očevi su vrlo brzo naučili da ih sustav znade čak i kazneno goniti ako pokušavaju kontaktirati svoju djecu izvan termina susreta. Čak ih ne moraju prijavljivati majke, nego bilo koja zla duša u vrtiću, školi, susjedstvu ili rodbini.

Ako ste željeli zajedno brinuti o djeci, mogli ste inzistirati na nekoj vrsti podjeljenog skrbništva, u kojem oba roditelja brinu o djeci , ali se naš sustav ogorčeno protivi bilo kakvom dogovoru te vrste.

 

Citiraj

Da li bi se uzelo u obzir koliko financijski izdvajam za cuvanje djece i za stan kao i moje pravo slobode kretanja? Inace alimentacija je određena po njegovoj plaći, ali isto tako radi na crno, iznajmljuje ljeti stan 100 E dnevno u kojem svo živjeli a nije htio sudjelovati u trosku za knjige za malog za prvi razred, nije dao lipe za polazak svog djeteta u skolu.

Kolike su mu režije tog stana koji je on kupio kreditom - ne za sebe nego za sve vas, za svoju obitelj? Kolika mu je rata kredita, plus alimentacija? Sve to sigurno prelazi 5000, možda i 6000 kn mjesečno fiksnog troška.

Zašto mislite da bi on sada trebao ostatak života živjeti kao bijedan kmet, kao sluga koji bi sve svoje želje, hobije i sitna zadovoljstva trebao podrediti obitelji koju više nema?

 

Evo, oprostite što sam si dozvolio na malo neuobičajen način odgovarati na vaša pitanja.

Razmislite malo o ovim argumentima.

Razmislite kako to sve izgleda iz kuta gledanja oca vaše djece. Mislim da su sve to jako važna pitanja koja nitko ni ne pokušava sagledati i raspraviti - a razumjeti drugu stranu je od ključne važnosti da problem riješite.

 

 

uređeno: od felixx
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svakako ne izgleda baš lijepo ako stavite to u okvir u koji ste vi stavili.

Stan o kojem govoritenije on kupio kreditom i da, kat je  podignut u cijelosti kreditom iznad kata njegovih roditelja, a iz kojeg sam ja sa djecom morala izaći vani jer naravno da to nije moja kuća.Dakle to je on izgradio sebi a ne nama.Jako je jednostavno kad vi ovako pisete pa sve izgleda ili crno ili bijelo.

Kredit je otplaćen u cijelosti. Da li ja moram plaćati 300 eura podstanarstvo a imam u vlasnistvu svoj stan? 

Nisam si ja zamislila da on uleti svaki put kad se ja sjetim, ali ja  plaćam curu da mi čuva djecu dok je on pr.doma, cura se razboli, ja nemam kome ostaviti djecu a moram na posao.Halo, jel su ta djeca samo moja???Sam ja njih donijela u brak sa sobom? Malo ste me iznervirali sa svojim pristupom đavoljeg odvjetnika jer kao što je pravnica rekla ŽIVOT SE NE MOŽE NAPISATI NA KOMAD PAPIRA.

To je zakonski okvir koji je dobro da imamo ali roditelji tako male djece se moraju dogovarati.

Kmet?Svoju obitelj? Znači apriori ste mene optužili za raspad obitelji...inace ovo koliko ja znam nije forum za raspravu o osobnim osjećajima i stavovima, nego pravni portal a mene je samo zanimalo kakva je sudska praksa..

Niti sam se rastala u roku jendog dana niti ću odseliti u drugi grad sutra ali svakako o tome razmišljam.

Znači po vama ja bi se trebala odreći djece i ostaviti ih tati koji ne zna jaje speći, ma baš ste me iznervirali eto..

 

 

 

i btw vec smo dva puta bili na medijaciji u  kojoj on trazi izmjenu Plana jer njega opterecuju dogovori sa mnom, kad moram malom knjige dati za skolu za sljedeci dan i takve stvari...i smeta mu što smo u istom kvartu pa smo preblizu ...priče su uvijek malo kompleksnije nego ovako kako ste vi to izrežirali u svojem postu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 43 minuta, Calistria je napisao:

Svakako ne izgleda baš lijepo ako stavite to u okvir u koji ste vi stavili.

Da li ja moram plaćati 300 eura podstanarstvo a imam u vlasnistvu svoj stan? 

Vidite, upravo ovo me potaklo da vam napišem da razmislite što radite.

Vi biste otišla u 4 sata udaljeni grad, i postavila 600 eura mjesečnih troškova i 30 sati mjesečno vožnje samo da bi on vidio djecu dva puta mjesečno. I onda ispadne nekako da je otac loš jer će se svim pravnim sredstvima protiviti vašem zahtjevu da odselite i potpuno ga otuđite od djece. A kad ga otuđite od djece, i on više ne bude išao vidjeti djecu, onda će opet on biti kriv ako vam djeci bude falila očinska figura pa krenu krivim putem - što se vrlo često događa.

Citiraj

Kmet?Svoju obitelj? Znači apriori ste mene optužili za raspad obitelji...inace ovo koliko ja znam nije forum za raspravu o osobnim osjećajima i stavovima, nego pravni portal a mene je samo zanimalo kakva je sudska praksa...

Ne, nisam vas optužio za ništa, brakovi se raspadaju zbog milijun razloga.

Sama kažete da je on dobar otac djeci. A sada ćete ga svesti na osobu koja samo plaća i ni o čemu nema pravo izreći svoje mišljenje. Plaćaj i šuti. Samo vam kažem kako se rastavljeni očevi osjećaju.  Rastave su se pretvorile u bezdušne bitke do istrebljenja u kojima se samo gledaju papiri, a ljudi međusobno uništavaju. Malo više razumijevanja i tolerancije, zamolba i lijepa riječ koji puta bi više pomogli nego sudski nalozi.

Kakva je sudska praksa?

U vašem slučaju - on će vjerojatno neko vrijeme vama otezati preseljenje, ali ako ste čvrsto odlučila preseliti, u tome ćete i uspjeti. Ali time vaši problemi neće nestati. Nakon godinu-dvije susreti oca i djece će vrlo vjrojatno praktično prestati. 

 

 

 

uređeno: od felixx
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

+ na sve sto felixx kaze, stan koji imate "doma" iznajmiti i tim novcem financirati ostanak tu gdje jeste...

A voznju od 4 sata necu ni komentirat, ne znam kome da idete, ali nakon 4 sata voznje necete biti za nista.

Razmisliti samo o najgorem slucaju gdje se osoba u jednom danu mora toliko voziti?!?! - Bi li uopce i pustili djete da se vozi toliko u jednome danu? Sanse da takav vozac nastrada u prometu su povece, a situaciju kada je djete s njime u autu neci ni spominjati...

uređeno: od virtalni
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat, felixx je napisao:

 

Vi biste otišla u 4 sata udaljeni grad, i postavila 600 eura mjesečnih troškova i 30 sati mjesečno vožnje samo da bi on vidio djecu dva puta mjesečno. 

 

 

 

Ustvari ne radi se o tome da bi ja otišla, samo da bi on vidio djecu dva puta mjesecno. Ja upravo razmisljam kako se financijski pokriti (stan je vec u najmu ali je puno manja stanarina nego koju ja placam jer je mala sredina) sa svim troškovima. Vrtić 600 kn, produženi boravak 500 kn . čuvanje 500 kn tu smo vec na iznosu alimentacije a nismo dodirnuli ni stan ni rezije ni hranu ni odjecu ni knjige ni trening.. A djecu sad može viđati svaki dan pa se ograđuje time da se držimo plana kojeg bi isto mjenjao jer njemu bi bilo lakse.Niste se osvrnuli na ovaj dio da je otisao na go bez djece, dok mu je dijete predškolac do zadnjeg dana pred školu bio u vrtiću. I na medijaciji kaže šta fali ljetnom vrtiću. I kaže psihologica pa znate  i djetetu treba odmor. Samo toliko. Ja ni u kojem trenutku ne želim da djeca prestanu viđati oca, ali bi se dinamika susreta morala rješavati drugačije.

Uglavnom zahvaljujem se na vasim razmisljanjima, o svemu treba promisljati pa i ako je i tuđe mišljenje drugačije od vašeg.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A sad bih molio da se vratimo na pravni dio problema.

Kao što ti je felixx napisao, ako se ne možete dogovoriti, pokrenut ćeš tužbu i na kraju vjerojatno dobiti i dozvolit će ti se preseljenje s djetetom.

To će vjerojatno  trajati, neće biti lijepo i ostat će gorčina, ali koliko vidimo, ima je i sad.

Moraš odvagnuti što misliš da je najbolje, prvo za dijete, onda za sebe, a onda i za oca, pa odlučiti, nema jednostavnog rješenja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Da li možete objasniti proceduru traženja suglasnosti Suda za preseljenje u drugi grad?

Razvedena sam godinu dana i bivši suprug i ja smo potpisali u Planu o ZS da zajednički odlučujemo o prebivalištu djeteta.Djeca imaju 8 i 5 g.On je već tada znao da postoji ta mogućnost jer bi se ja vratila u rodni grad gdje imam riješeno stambeno pitanje i širu obitelj pa je inzistirao da to potpišemo.Pravnica na CZSS mi je rekla, da ja imam mogućnost tražiti onda suglasnost od njih ali pošto oni znaju situaciju da nas neće pozivati na dogovore nego da će me uputiti na Sud da tražim suglasnost.

Mene sad zanima da li se suglasnost traži vanparnično i da li bivši suprug automatski ima nekakvo pravo žalbe? ( Pravnica je rekla da je sudska praksa takva da će meni to sud odobriti ali zanima me i koliko to dugo traje s obzirom da mali već ide u školu pa da se može isplanirati upis u drugu školu na početku školske godine ..)

U svakom slučaju vjerujem da bih trebala pomoć odvjetnika ali čisto da znam kakva je procedura da malo posložim kockice u glavi..

Hvala puno na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 7 sati , Calistria je napisao:

Razvedena sam godinu dana i bivši suprug i ja smo potpisali u Planu o ZS da zajednički odlučujemo o prebivalištu djeteta.Djeca imaju 8 i 5 g.On je već tada znao da postoji ta mogućnost jer bi se ja vratila u rodni grad gdje imam riješeno stambeno pitanje i širu obitelj pa je inzistirao da to potpišemo.

On je 'znao', a vi niste?

Vi ste pristala na takav aranžman , potpisala ste roditeljski plan, i nakon samo godinu dana želite izigrati dogovor?

Koliko je udaljen taj drugi grad? 200 Km? 300 km? 

prije 7 sati , Calistria je napisao:

Pravnica na CZSS mi je rekla, da ja imam mogućnost tražiti onda suglasnost od njih ali pošto oni znaju situaciju da nas neće pozivati na dogovore nego da će me uputiti na Sud da tražim suglasnost.

CZSS savjetuje i posreduje, ne daju nikakvu suglasnost nego preporuke. 

Sud odlučuje.

prije 7 sati , Calistria je napisao:

Mene sad zanima da li se suglasnost traži vanparnično i da li bivši suprug automatski ima nekakvo pravo žalbe? ( Pravnica je rekla da je sudska praksa takva da će meni to sud odobriti ali zanima me i koliko to dugo traje s obzirom da mali već ide u školu pa da se može isplanirati upis u drugu školu na početku školske godine ..)

To je postupak za izmjenu odluke o roditeljskoj skrbi. 

Vama je to puka formalnost? Ono, "bivši mužu, tvoju djecu selim svojima 300 km daleko, nećeš više s njima provoditi vrijeme, nego ćeš ih doći vidjeti dvaput mjesečno ako se udostojiš svakom prilikom na put potrošiti 1000 kuna i cijeli dan svog slobodnog vremena!

On će s punim pravom zatražiti da ako vi želite izmjenu odluke i dogovora koji ste zajedno postigli , tj. želite odseliti - da djeca u tom slučaju ostanu u gradu koji poznaju , da dijete ne mijenja školu i da se onda djeca dodjele njemu a vama plaćanje alimentacije i susreti. 

A sud će odlučiti kako odluči. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru, vidim da ste iz nekog razloga "nabrijani" pretpostavljam iz nekog subjektivnog razloga?Drzim da je pravni portal mjesto gdje se mogu dobiti pravni savjeti a ne napadati majku dvoje djece bez ikakvog uvida u cjelokupnu situaciju.

I ne to nisu nimalo jednostavne odluke, barem ne u mom slucaju ali nemam sad potrebu vama na široko objašnjavat situaciju i ispovijedat razloge eventualnog odlaska.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana, nije to nikakva "nabrijenost", čovjek Vam odgovara kako stvari stoje, Vi ako mislite otići sa djecom u neko drugo mjesto od mjesta u kojem jesu, treba Vam suglasnost oca djece za to....

Razvidno da se otac s time ne slaže, a kako pišete, potpisali ste i Sporazum o zajedničkoj roditeljskoj skrbi, temeljem kojeg je donesena sudska odluka o skrbi nad djecom...

Kako Vam piše poštovani felixx, Vama CZSS ne može izmjeniti pravomoćnu sudsku odluku, već samo nadgledati provođenje iste u stvarnosti, sud je taj koji ju može izmjeniti ili ostaviti kakva je sada...

Dakle, samo sudskim putem, zatražite izmjenu odluke o roditeljskoj skrbi u smislu preseljenja djece u drugo mjesto stanovanja, no sumnjam, jedino ako imate zaista jake razloge, da će sud i izmjeniti sadašnju sudsku odluku donesenu temeljem potpisivanja Sporazuma o zajedničkoj roditeljskoj skrbi...

Vi možete pokušati, to je Vaše pravo, ali hoćete i uspjete i tko će imati bolje i jače argumente, za i protiv, to će sagledati sud i temeljem toga donijeti novu (izmjenjenu) sudsku odluku ili ostaviti ovu na snazi, to sve ovisi o sudu koji mora štititi zakonsko pravo djece, ali i zakonsko pravo roditelja sukladno Obiteljskom zakonu...

uređeno: od Željac047
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Felixx, molim te da se držiš teme, a ne korisnice.

Calistria, jasno mi je što ti smeta u odgovoru, ali moraš biti spremna na to da će u eventualnom sudskom postupku biti nemjerljivo gorih stvari.

 

Ovakve teme nisu jednostavne i uglavnom se radi o dvije suprotstavljene strane, ali molim da se držimo pravne strane problema. Tema je spojena sa starom. Zahvaljujem.

 

P.S.: Ako nekome ne odgovara ovo upozorenje, molim da me kontaktira privatnom porukom, a ne daljnjom raspravom na ovoj temi. Daljnji takvi komentari će biti brisani i ne bih volio da uzalud gubite vrijeme na pisanje. Zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, felixx je napisao:

....onda će opet on biti kriv ako vam djeci bude falila očinska figura pa krenu krivim putem - što se vrlo često događa.

ON ce svakako biti kriv za sve lose sto bi se moglo dogoditi u negativnom ponasanju djece a konkretno i prema majci, naprimjer:

neposlusnost, buntovnicko ponasanje, popustanje u skoli, ucjenjivanje, verbalno i fizicko suprostavljanje, ..... 

Na zalost ovo vam pisem iz osobnog iskustva, kada je dijete nakon majcinog "prisilnog preseljenja" trazilo da se vrati " kuci " u svoj rodni kraj a majka, czss, policija,sud,... mu to nisu dozvolili, on je uzeo stvar u svoje ruke i onim ponasanjem koje sam vam gore naveo, natjerao majku da ga nakon pet i pol godina " zatocenistva "izbaci iz kuce na cestu.

Odlicnog ucenika, uzornog vladanja, koji je tada imao samo cetrnajs i po godina.

Taj nedavno punoljetan momak radi borbe za svoje pravo u policiji ima dosije ali je i dalje odlican ucenik, uzornog vladanja i buduci fakultetsko obrazovan covjek.    

uređeno: od mario-sb
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Calistria, evo ovako: ako je od zadnjeg izvješća o obveznom savjetovanju kod czss prošlo više od 6 mjeseci, mišljenja sam da ćete taj postupak morati ponovno provesti i dobiti izvješće koje tada prilažete zahtjevu za izmjenu odluke o roditeljskoj skrbi (dakako, ako drugi roditelj već kod centra ne pristane na izmjene). Ova izmjena će uključivati, pretpostavljam, smanjenje vremena koje otac provodi s djecom i nastojte mu to kompenzirati svojim prijedlogom. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija