Jump to content

Plaćeni blagdani


NIKMAN

Preporučene objave

Štovani,
Radim kao zaštitar u firmi Securitas Hrvatska. Raspoređen sam na radno mjesto na kom imam redovno radno vrijeme. Radim svaki radni dan od 08-16 te odrađujem redovan, zakonom određeni fond sati. Međutim ukoliko je u tom mjesecu neki blagdan, poslodavac mi ga ne plaća niti mi ga računa u fond sati nego traži da vikendom ili noću odradim te sate blagdana kako bih ispunio propisani fond sati. Obzirom da ne radim u režimu preraspodjele sati nego u režimu redovnog rada smatram da bi mi blagdane trebali platiti i računati u mjesečni fond. 
Molio bih Vas za tumačenje zakona vezano za plaćanje blagdana i naputak kako da ostvarim svoje pravo, ukoliko ga posjedujem.

Lijep pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prema posebnom zakonu, radnici imaju pravo ne raditi u dane blagdana, a poslodavac im je dužan isplatiti naknadu plaće. Koji su dani određeni kao državni blagdani i neradni dani, uređeno je Zakonom o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u RH. Radnik ima pravo na naknadu plaće samo ako bi prema rasporedu rada toga dana trebao raditi, a zbog blagdana ne radi.

Pošto radim redovno radno vrijeme od 8-16 i trebao bih raditi svaki radni dan, a ne radim ga jer je taj dan blagdan i nisam trebao biti slobodan smatram da bi mi ga trebali platiti i uračunati u fond sati

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 47 minuta, sivko je napisao:

Ako ne radiš dobit ćeš naknadu a ulazi u fond mjesečnih sati ali ne u i u fond radnih sati.Sve ti je na danom linku.Ako već govorimo o travnju imat ćeš 160 radnih sati odnosno 20 radnih dana za odradit i to je to.

Sivko, ja taj dan neću raditi, neću dobiti naknadu i tražit će da radim na nekom drugom objektu tih 8 sati. Šta je od svega toga protivno zakonu?? Ključno pitanje je da li tih osam blagdanskih sati koji neću raditi jer su neradni poslodavac mora da mi isplati ili ne? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nakon razgovora sa pravnom i računovodstvenom službom dibijam sledeću informacuju. U mjesecu u kom je recimo jedan blagdan, 8 sati, firma će mi isplstiti radne dane plus tih osam blagdanskih koje ću biti slobodan te tako isplstiti zakonom propisani fond za taj mjesec. Ali, ukoliko zbog bilo kojih razloga u tom mjesecu radim više sati, recimo subotom ili nedjeljom, iz tih sati će mi sate blagdana zamjeniti njima i njih ubaciti u fond. Dakle ako je fond sa blagdanom 168 sati bit će mi toliko plaćeno ali ako odradim još osam sati opet će me platiti 168 sati jer će ove prekovremene ubaciti u fond. Da li je to u skladu sa zakonom???

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I ja i poslodavac imamo urednu evidenciju sati i tu nema spora. Čak nije ni plaćanje sporno. Ukoliko mjesec ima fond sati 168 a od toga je 160 radno a osam blagdan oni meni plate fond, dakle plate mi 168 sati. I tu nema spora. Ali ako ja taj mjesec odradim vanredno još 8 sati, oni mi opet plate samo 168. Tih dodatnih 8 koji su prekovremeni stave u fond sati umjesto blagdana a blagdanski sati nestanu. E tu je spor. Da li ti prekovremeni sati idu u fond onoliko koliko je bilo blagdanskih sati ili ostaju prekovremeni. Ako ih ne radim plate mi 168 sati a ako ih radim opet mi plate 168.  

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 13 minuta, NIKMAN je napisao:

 Ali ako ja taj mjesec odradim vanredno još 8 sati, oni mi opet plate samo 168. Tih dodatnih 8 koji su prekovremeni stave u fond sati umjesto blagdana a blagdanski sati nestanu. E tu je spor. 

Nema nikakvog prebacivanja u nikakav blagdanski fond.Tu te zakidaju.Sve je veoma jasno i jednostavno.Svi odrađeni sati preko 168 (za taj mjesec) su prekovremeni.Ili plaćanje ili slobodni dani.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Oni to tumače ovako. Mi ti platimo 168 iako si odradio 160, valjda je onih 8 blagdanski njihov poklon, a ako odradiš još osam onda te platimo opet 168 jer si toliko i radio a onaj njihov blagdanski poklon ne daju. Tražio sam da mi dostave na osnovu koje zakonske odredbe dan blagdana u fondu sati mjenjaju prekovremenim satom al ne znaju. Kažu to je praksa i knjigovodstveni program to tako radi. Tražili su par dana da to razmotre pa će mi navodno dati odgovor. Kad mi odgovore vidjet ću kako dalje. Kad sam pravnicu upitao ne čini li joj se apsurdno da me isto plate ako ne odradim 8 sati prekovremeno i ako ih odradim a njen je odgovor da je zaista čudno ali da ona nema pojma zašto je tako.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 3 minuta, NIKMAN je napisao:

Oni to tumače ovako. Mi ti platimo 168 iako si odradio 160, valjda je onih 8 blagdanski njihov poklon, a ako odradiš još osam onda te platimo opet 168 jer si toliko i radio a onaj njihov blagdanski poklon ne daju. Tražio sam da mi dostave na osnovu koje zakonske odredbe dan blagdana u fondu sati mjenjaju prekovremenim satom al ne znaju.

Nije njihov poklon kad je tako napisano u zakonu o radu.

Naravno da ne znaju kad nigdje ni ne piše.

I naravno da oni to tako tumače jer ti plaćaju manje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija