Jump to content

Naknadno pronađeni dugovi iza pokojnika


shija

Preporučene objave

Pokušao sam pronaći odgovor u postojećim temama, ali nisam uspio, pa ću probati što kraće opisati situaciju.

Mojoj supruzi je umro otac prije desetak dana (suicid, ali mislim da nije bitno za temu). Sa ocem nikada nije kontaktirala, niti je bio u braku sa njenom majkom (izvanbračno dijete). Priznao ju je sa 5 godina, te se i u papirima vodi kao njen otac.

Prema informacijama koje imamo, od nasljednika su tu moja supruga (kao njegovo zakonito dijete), pokojnikova supruga i njihovo dvoje djece; kći i sin. Sinu je oduzeta poslovna sposobnost, te je otac bio skrbnik, pa će vjerojatno Centar za socijalnu skrb imenovati drugog skrbnika za postupak ostavinske rasprave. Pokojnikova supruga je kao nasljednike navela i moju suprugu (sa djevojačkim prezimenom od prije 25 godina i nepoznatom adresom), ali smo otišli do suda i javnog bilježnika kojem je taj slučaj povjeren i "ažurirali" sve podatke.

Kako nikada nije bila u kontaktu sa ocem, niti sa bilo kime iz njegove porodice moja supruga ne zna što on ima od imovine i što ima od dugova. Iz katastra smo vidjeli da ima kuću na kojoj ima nekih kredita, a iz razgovora sa susjedima smo čuli da ima nekih 7 jutara zemlje, lješnjake i svašta nešto, ali to za sada nismo uspjeli pronaći. Pretpostavljam da će to sve biti predstavljeno na ostavinskoj raspravi, pa će onda biti sve jasnije.
Kako nikada, ni ona ni ja nismo bili na nekoj ostavinskoj raspravi, imam nekoliko pitanja:

1. Na koji način se dijeli imovina ako su nasljednici: pokojnikova supruga, dvoje djece u braku i vanbračno dijete, a nema drugih nasljednika? Pretpostavljam da su svi četvoro prva nasljedna linija i da će se sve dijeliti na 4 dijela ili možda supruga ima neki veći dio?  
2. Znam da se naslijeđeni dugovi dijele na jednake dijelove prema nasljednicima (do visine naslijeđene imovine), ali pretpostavljam da će se banke naplatiti od onoga od koga mogu, neovisno o nasljedstvu. Postoji li mogućnost da moja supruga uzme svoju četvrtinu imovine, a da se banke od nje naplate punim iznosom duga? 
Jer pokojnikova supruga je nezaposlena (nikada u životu nije radila), sinu je oduzeta poslovna sposobnost (znači da ne može vraćati dugove), a za kćer nemamo nikakvih informacija, te je moguće da ni ona ne radi. Znači da je jedino moja supruga u stalnom radnom odnosu i možda je jedina od nasljednika koja ima stalna primanja. Pretpostavljam da će se banke prije probati naplatiti ovrhom na plaću, nego prodajom imovine? Kako ide u tom slučaju?
3. Što se događa u slučaju naknadno pronađenih dugova i ima li neki rok do kojeg dužnici mogu prijaviti? Pošto nemamo nikakvih informacija gdje i kako se pokojnik zaduživao, a vidimo da su na kuću uknjižene neke "zadruge", bojimo se da se naknadno ne pronađe neki dug koji je puni veći od naslijeđenog dijela. Da li se "dug do visine nasljeđene imovine" računa samo za dug koji je prikazan na ostavinskoj raspravi ili se tu računa i sav naknadno pronađeni dug?
Znači: Ako se na ostavinskoj raspravi 1/1 utvrdi da je dug, npr. 5000€, a nasljedstvo isto 5000€, što se događa sa naknadno pronađenim dugom od 10,000€? Ide li on 1/1 nasljednik ili se otpisuje jer je veći od nasljednog dijela?
4. S obzirom na sve ove zavrzlame, da li je pametnije angažirati odvjetnika i koliko on može pomoći?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , shija je napisao:

Pretpostavljam da su svi četvoro prva nasljedna linija i da će se sve dijeliti na 4 dijela

Tako je ukoliko oporukom nije drugačije određeno

 

prije 2 sati , shija je napisao:

Postoji li mogućnost da moja supruga uzme svoju četvrtinu imovine, a da se banke od nje naplate punim iznosom duga?

Itekako da postoji takva mogućnost

 

prije 2 sati , shija je napisao:

ima li neki rok do kojeg dužnici mogu prijaviti? 

Uvijek se može pojaviti neko od vjerovnika sa određenom tražbinom,no tad odlučnu ulogu predstavlja institut zastare na koju sud nepazi po službenoj dužnosti.

 

prije 2 sati , shija je napisao:

Da li se "dug do visine nasljeđene imovine" računa samo za dug koji je prikazan na ostavinskoj raspravi ili se tu računa i sav naknadno pronađeni dug?

Pazite jednu stvar,ni sud ni javni bilježnik nemaju obvezu u ostavinskom postupku utvrđivati dugove ostavitelja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 4 sati , shija je napisao:


4. S obzirom na sve ove zavrzlame, da li je pametnije angažirati odvjetnika i koliko on može pomoći?

uvjeren sam da će  supruga tražiti bračnu stečevinu. njena djeca će to prihvatiti.

1/2  kuće djeli se na 4 nasljednika u jednakim djelovima. dug za krtedit bi se trebao djeliti na 4 djela ali ovisi o tome  ko ima novca za isplatu kredita.

izračunajte vrijednost 1/8 kuće  i  dug po kreditu (moguće i drugi dugovi) dali se isplati prihvatiti nasljedstvo.

treba prvo utvrditi vrijednost imovine za nasljeđivanje i visinu dugova.

nakon prikupljenih informacija odlučiti se za nasljeđivanje ili ne

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala svima na odgovorima.
Danas smo bili u gruntovnici i to je takva zavrzlama da nije normalno.
Pokojni otac ima na sebi kuću i 3 jutra zemlje 1/1 na kojima ima po 4 zabilježbe na svakoj (ukupne vrijednosti valjda veće nego što vrijede i kuća i imanje). I ima na neke 2 kuće nešto tipa 2/96 i 10/65. Znači ništa. Tako da će najvjerojatnije (kako sada stvari stoje) supruga odustati od nasljedstva. 
Ali problem je što mi još uvijek nikako nismo uspjeli saznati stvarni iznos duga.

Znači u gruntovnici i na kuću i zemlju ima kredit u banci 13.000€ iz 2005. Zatim ima drugi kredit iz 2012 na 13.000 CHF. I ima kod neke zadruge 2 kredita iz 2017. i 2018. na po 64.000 kn. 
E, sad, moguće je da su zadnjim kreditom zatvorene sve prethodne obveze, samo nisu brisane zabilježbe, a moguće je da ništa nije zatvoreno i da je sav taj dug aktivan. Bili smo do banke koja je izdala kredit iz 2005. da ih pitamo koliko je isplaćeno i koliko je ostalo i rekli su nam da nam ne mogu dati tu infomaciju, već to jedino mogu dati javnom bilježniku kod kojeg se vodi ostavinska rasprava i to ako zatraži službenim putem. Zatim smo otišli kod tog javnog bilježnika da vidimo kako to ide i on nam je rekao da oni takve informacije ne traže od banke. 
Znači ispada da ti trebaš odlučiti prihvatiti ili ne prihvatiti dio nasljedstva na kojem možda ima 10.000€ duga, a možda ima 60.000€, a to ti nitko neće reći dok ne prihvatiš.

Iskreno, meni to nema logike. Ne bi li se na ostavinskoj raspravi trebalo biti prikazano stvarno stanje imovine i duga, pa da nasljednici odluče? Ovako možeš jedino prihvatiti mačka u vreći.

uređeno: od shija
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija