Jump to content

promjena ugovora o radu i komplikacije u trudnoći


Tana55

Preporučene objave

Poštovani,

Zaposlena sam u tvrtci od 2007 god. na neodredeno vrijeme,sada se provodi nova sistematizacija u kojoj mi je ponuđen nepovoljan ugovor na drugo radno mjesto koje zahtijeva sss i nikakvo iskustvo te drastično smanjili plaću. Inače imam VSS i radila sam na složenijim poslovima koji siu zahtiejvali VSS, dakle sistematizacijom mi nisu ponudili drugo adekvatno radno mjesto sukladno mojim sposobnostima i obrazovanju. Imam rok od 8 dana da potpisem inače će pokrenuti postupak poslovno uvjetovanog otkaza. K tome sam i trudna i za mjesec dana sam mislila ionako na komplikacije. Kada su mi uručili ugovor ja sam obavijestila poslodavca da sam trudna. Trebam li ja taj ugovor potpisati jer koliko znam trudnicama ne mogu uručiti otkaz niti mijenjati ugovor, plaću..? Moram li se očitovati prkeo odvjetnika ako neću potpisati ugovor ili je dovoljno da donesem potvrdu o trudnoći? Odnsono mogu li otići na komplikacije/bolovanje u trudnoći i ne dobiti otkaz?

Isto tako nakon povratka na posao mogu li ih tužiti zbog toga što mi novom sistematizacijom nisu ponudili ug o radu za obavljanje drugih odgovarajućih poslova sukladno mojoj stručnoj spremi i poslovima koje sam prije obavljala, jer ne vjerujem da će mi ponudit novi?hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Iako je vjerojatno kasno, ipak navodim relevantnu regulativu -

 

Čl. 34. ZR-a -

"Za vrijeme trudnoće, korištenja rodiljnog, roditeljskog, posvojiteljskog dopusta, rada s polovicom punog radnog vremena, rada s polovicom punog radnog vremena radi pojačane brige i njege djeteta, dopusta trudnice ili majke koja doji dijete, te dopusta ili rada s polovicom punog radnog vremena radi brige i njege djeteta s težim smetnjama u razvoju, odnosno u roku od petnaest dana od prestanka trudnoće ili prestanka korištenja tih prava, poslodavac ne smije otkazati ugovor o radu trudnici i osobi koja se koristi nekim od tih prava.

Otkaz iz stavka 1. ovoga članka je ništetan, ako je na dan davanja otkaza poslodavcu bilo poznato postojanje okolnosti iz stavka 1. ovoga članka ili ako radnik u roku od petnaest dana od dostave otkaza obavijesti poslodavca o postojanju okolnosti iz stavka 1. ovoga članka te o tome dostavi odgovarajuću potvrdu ovlaštenog liječnika ili drugog ovlaštenog tijela.

Ugovor o radu osobe iz stavka 1. ovoga članka, prestaje smrću poslodavca fizičke osobe, prestankom obrta po sili zakona ili brisanjem trgovca pojedinca iz registra.

Ugovor o radu osobe iz stavka 1. ovoga članka, tijekom provedbe postupka likvidacije u skladu s posebnim propisom, može se otkazati zbog poslovno uvjetovanih razloga."

 

Čl. 36. ZR-a -

"Nakon isteka rodiljnog, roditeljskog, posvojiteljskog dopusta, dopusta radi skrbi i njege djeteta s težim smetnjama u razvoju te mirovanja radnog odnosa do treće godine života djeteta u skladu s posebnim propisom, radnik koji je koristio neko od tih prava ima pravo povratka na poslove na kojima je radio prije korištenja toga prava, u roku od mjesec dana od dana kada je poslodavca obavijestio o prestanku korištenja toga prava.

Ako je prestala potreba za obavljanjem poslova koje je radnik obavljao prije korištenja prava iz stavka 1. ovoga članka, poslodavac mu je dužan ponuditi sklapanje ugovora o radu za obavljanje drugih odgovarajućih poslova, čiji uvjeti rada ne smiju biti nepovoljniji od uvjeta rada poslova koje je obavljao prije korištenja toga prava.

Radnik koji se koristio pravom iz stavka 1. ovoga članka, ima pravo na dodatno stručno osposobljavanje ako je došlo do promjene u tehnici ili načinu rada, kao i sve druge pogodnosti koje proizlaze iz poboljšanih uvjeta rada na koje bi imao pravo."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija