Jump to content

Kredit u Švicarskoj


Tuzna ruza

Preporučene objave

Molim za pomoc

Zivila sam u svicarskoj i imam kredit tamo sto nisam vise mogla otplacivat i morala sam se vratit u hrvacku.Taj kredit nije vise godina odplacen i oslo je na Betreibung neznam kako se to kaze ovde toje tako da oni izracunje platu i sve sto imas za izdatke i onda ako sta ostane uzmu za dug.Meni su 13 platu uzimali.Cula sam da dug u svicarskoj se samo moze tamo trazit .A oni su mi sad nakon 9 mjeseci odkad sam se vratila poslali pismo da ako neplatim sve ide predavaje da se ovde to rijesi sta da sad radim hvala vam imace nemam ni tekuci racun nit imovine jer moj muz i ja smo 6 godina u braku i on je vve to steko prije braka 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nece sozialdienst sa kreditom nista da pomognu pogotovo sad kad sam se vratila iz ch i papiri ponisteni

 

Ja ovde nemam nista ni tekuci racun na banki nit bilo sta muz je prije braka stekao sve a mi smo 6 godina u nrakui sve je na njemu i dali uopce oni mogu dug trazit ovde jer sam citala da dug samo u ch moze dase trazi

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 10 minuta, Tuzna ruza je napisao:

Anima me samo sad sta ce bit stim kredizom jer sam cula da samo u svicarskoj mogu dug trazit

Ne znam vaše detalje u tome jer mi je malo neobično da se radi kredita napusti ch, pogotovo jer postoje razne mogućnosti rješavanja duga.

U krajnjem slučaju mogli ste prijaviti konkurs i biti na sozialdienstu.

Što se tiče naplate ovdje, kako su došli do vaših podataka ?

uređeno: od Wanksta
Syntax
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako ste se vi uredno odjavili i obje strane potpisale Abmeldung iz ch, a nisu vas upozorili da prije odjave morate platiti dug, to je njihov propust.

Koliko mi je poznato, dugovi na Betreibungsamtu su u evidenciji dvije godine. 

Pošto vi nemate tu ništa, niti konto, ne mogu se naplatiti u HR.

Mogu vam u ch blokirati pensionskasu u tom iznosu eventualno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da sve je uredno odjavito i imam bestätigung od einwohnerdienst to znaci da ovde nemogu trazit dug a pensinkassu mogu dirat valjda ce mi javit .jer neki dan sam to pismo dobiöa di kazu da platim ili salju u hr hvala vam puno jako ste mi pomogli a kad te dvije godina prodju na betreibungu jem oni skidaje to iako predaju u hr nerazumjem se u to

 

Ako i predaju ovde sta da radimili uopce to nemogu van svicarske

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 1 minutu, Tuzna ruza je napisao:

Ako i predaju ovde sta da radimili uopce to nemogu van svicarske

Pitanje je koliki je dug. Za velik dug mogu aktivirati neku službu kao Interpol da traži, to su radili nekad preprodavačima auta ukradenih u ch, koji su prevarili osiguranja.

Za manji iznos neće tako nešto poduzimati. Kažem, i na njima leži odgovornost što su vas samo tako pustili.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 10 minuta, Tuzna ruza je napisao:

Kredita je ostalo 44700 franaka u pismu su naveli inkasso im ausland dace predat

E sad mi nije jasno kako ste dobili toliki kredit a naveli ste tako lošu situaciju što se posla tiče. Koja je to banka gdje ste dobili kredit ?

Za inkasso im ausland moram malo pročačkat pa vam javim, ali smatram da bez važeće sudske odluke (gerichtsvervahren) vam ovdje ne mogu ništa.

 

uređeno: od Wanksta
Syntax
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

E sad ja sam taj kredit digla kad sam bila u braku sa bivsem muzem jer se racuna plata moja i njegova a on je imo dobru zaradu  ali na mom imenu je kredit i kad smo se rastali ja vise nisam mogla placat i od 2010 je oslo na betreibung i nakon kodinu dana je postalo Verlustschein to oni naprave ako nemaju uzet dug i znaci daje onda verlustschein

 

Kako da postupam ako dodje dase neko javi ovdeu hr

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 13 minuta, Tuzna ruza je napisao:
Prije 12 minuta, Tuzna ruza je napisao:

kako mislite da kazem sta sam dobila 

 

Mislio sam ako dobijete još nešto iz ch da možete javiti.

Po mom mišljenju čim ste se vi bez problema odjavili iz ch sa tolikim dugom, da je to njihov propust.

Poznato mi je osobno, da za dug od nekoliko franaka, neplaćeni parking u coopu, se čovjek nije mogao odjaviti dok nije to uplatio. Na vašem mjestu ja bi im to napomenuo ako dobijete neku obavijest od njih.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Eto ja nikakvi problema nisam imala osla u migrationsamt i rekla do kad ostajem upisali datum i dobila isti dan abmeldung samo su mi rekli da steur mira bit platit da njma damo abmeldebestätigung i tako mo napravili toje bilo to  njihova onda greska sto to nisu nam rekli nije moja krivica znacci to mogu navest i ovde ako bude stahvala vam od srca pomogli ste mi ako budem jos sta imala za pitat javim se

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 9 sati , Tuzna ruza je napisao:

u pismu su naveli inkasso im ausland dace predat

Kamo ste dobili to pismo, u HR ?  Na vašem mjestu bih odgovorio na to pismo sadržajem da su vas prihvatom odjave iz CH doveli u zabludu, zato što vam nisu spomenuli to dugovanje koje trebate podmiriti.

Odjavom su vam spriječili koristiti mogućnosti koje su vam bile na raspolaganju da to riješite u CH, kao što su da sam RAV zakonski daje prednost (punog) zapošljavanja upravo osobama u tim problemima, a mogli ste i prijaviti konkurs pa biti na sozialdienstu koji uz mjesečni prihod plaća stan i Krankenkassu dok se financijski ne oporavite. Navedite da u HR nemate ništa.

Samo nije mi jasno:

prije 11 sati , Tuzna ruza je napisao:

jer moj muz i ja smo 6 godina u braku i on je vve to steko prije braka 

 

prije 9 sati , Tuzna ruza je napisao:

na mom imenu je kredit i kad smo se rastali ja vise nisam mogla placat i od 2010 je oslo na betreibung

Da li ste prijavili rastavu i u CH ?, jer tamo ste dužni to učiniti.

Bezirksgericht koji je prihvatio rastavu je isto vas morao upozoriti jer je kredit na vašem imenu, da bivši muž mora u tom slučaju vas djelom uzdržavati ili podijeliti dug. 

Malo mi je neobičan vaš slučaj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jesam prijavila sam rastavu kako bi inace muza drugog divela u ch jer sam se ponovo udal a sto se tice sozialamta nije to lako isli smo i rekli posto imamo auto od6 godina da nemoze samo nam je grad preuzeo za muza krankenkassu a u vezi arbbeitsamta morala bi dat otkaz dapi mi oni pomogli za drugi poso a kaznili bi me 3 mjeseca jer bi ja dala otkaz a sto se tice bivseg toje komplikovano on je bijo agresivan oi svasta sam prezivila i nisam nista htjrla od njega jer nebi mi dao mira imala sam tad pomoc od grada za stan i krankenkassu sam manje placala ali na to sam imala samo pravo dok mi sin nije napunijo 18 godina onda su mi za stan ukinuli a jrankenkassa ostala mozda vam je sad 

 

Malo jasnije mene samo zanima dali oni mogu ovde dame terete sa tim kreditom jer negdje sam procitala da u principo samo moze dug u svicarskoj da terete samo par izuzetaka da mogu ovde nacicu to pa cu vam poslat

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da tocno tako    evo ovo sam pronasla pa ako razumjete njemacki mozda cete bolje znat 

Die schweizerische Form der Zwangsvollstreckung (Betreibung) kann prinzipiell nur in der Schweiz durchgeführt werden. Nur unter bestimmten Voraussetzungen ist eine Betreibung auch im Ausland möglich. Die Inkassoregelungen hierzu sind im Schuldbetreibungs- und Konkursrecht (SchKG) festgehalten. Demnach ist die Einleitung eines Betreibungsverfahrens im Ausland möglich, wenn:

• Der Schuldner im Ausland wohnt, seine Geschäftsniederlassung jedoch in der Schweiz hat. Das zuständige Betreibungsamt sitzt in diesem Fall am Ort der Geschäftsniederlassung.

• Der Schuldner wohnt im Ausland und hat zur Erfüllung einer Verbindlichkeit ein Spezialdomizil in der Schweiz gewählt. Das zuständige Betreibungsamt sitzt in diesem Fall am Ort des Spezialdomizils.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 5 minuta, Tuzna ruza je napisao:

Der Schuldner im Ausland wohnt, seine Geschäftsniederlassung jedoch in der Schweiz hat.

-odnosi se na pravne osobe (firme)

 

Prije 6 minuta, Tuzna ruza je napisao:

Der Schuldner wohnt im Ausland und hat zur Erfüllung einer Verbindlichkeit ein Spezialdomizil in der Schweiz gewählt.

- kao i ovo.

Za privatne osobe postoji naplata preko institucije Inkasso im Ausland.

Oni mogu provjeriti vaše financijsko stanje i ako uvide da u stvari nemate primanja, konto, posao neće ići u taj trošak naplate.

Na vašem mjestu, ja bih odgovorio na način kako sam vam gore predložio. I na njima je odgovornost.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 56 minuta, Tuzna ruza je napisao:

oni pomogli za drugi poso a kaznili bi me 3 mjeseca jer bi ja dala otkaz

Ako se unaprijed prijavite na RAV i objasnite razlog radi kojeg ćete dati otkaz, ne bi vas smjeli zakinuti za AL Geld ni dana, jer ćete morati uz njihovu pomoć (obično dobite svog voditelja) aktivno tražiti posao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 23 minuta, Tuzna ruza je napisao:

jel ja njima mogu ponudit pensinkassu

U svakom slučaju, na pensionskassi će prilikom isplate odbiti dugove ili će ju blokirati. Samo pitanje koliko je visoka. A vjerojatno ste imali pravo i na dio p.kasse bivšeg muža jer je imao veću plaću od vas.

Ali, pošto je HR u EU s kojom je CH potpisala ugovor, smatram da isplata pensionskasse nije moguća prije 65te godine starosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
prije 4 sati , Tuzna ruza je napisao:

Dobila sam od banke pismo i

Odgovorite im onako kako sam vam predložio prije na vaš upit, uglavnom da su vas odjavili u ch i vi ste time izgubili sva prava da to riješite.

A ovdje nemate ionako ništa na sebi, ni konto ni imovine. A smatram da bi u ch trebali ishoditi pravomoćnu sudsku odluku da bi njihov partner u hr uopće mogao bilo što poduzeti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 25 minuta, Tuzna ruza je napisao:

Hvala vam na odgovoru 

Oni ako to sve ovde budu trazili koliko dugo traje da to zastara ta potrazbina jer kosto sam rekla mit radim nit konta nit bilo cega 

U CH će Betreibungsamt ili banka sigurno nastojati da se naplate preko agencija koje djeluju i u HR, ali ako nemate imovine ni konto, ne mogu vam ništa. 

Vjerojatni scenarij nakon kad ustanove da ste "pleite" je da vas kazneno prijave za pokušaj prevare, kao digli kredit i otišli u HR, ali i u tom slučaju vam stoje činjenice u vašu korist jer ste se s tim dugom uredno odjavili iz CH iz svih institucija. Zastara na temelju čiste obavjesti, na koju ne reagirate u smislu da platite nešto, je 5 godina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znaci kad dobijem obavjest od te agencije da im kazem dasam se odjavila tamo bez problema sa tim dugom.I znaci ako im nebudem nista mogla platit za 5 godina dug ide u zastaru  hvala vam puno nisam samo ovo zadnje skuzila

 

I da nisam rekla daje kredit dignut 2009 godinenije dignut pa dasam odma osla vec je bilo na betreibungu kao verlustschein

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 19 minuta, Tuzna ruza je napisao:

verlustschein

A izdan je Verlustschein..? Ali s vašom odjavom iz CH smatram nema ni Verlustscheina. 

On ima zastaru 20 godina od dana izdavanja, zato sam vam napisao da su vas greškom odjavili uredno, umjesto da su vas upozorili na dug, jer Verlustschein je zapravo uvod u stečaj, personal konkurs u vašem slučaju s kojim ste zakinuti rješavanjem dugovanja u CH.

Zapravo to vašem stanju ne mjenja ništa na loše jer sa Verlustscheinom vas nisu smjeli odjaviti. 

Oni su vas time pogrešno namjerno naveli (da izbjegnu vaš konkurs) da iz HR vraćate dug. Što je nemoguće. 

 

 

uređeno: od Wanksta
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Neznam dali oni uooce mogu ovde dug trazit posto sam procitala dase dug samo u ch moze trazit samo u izuzetku mze.Znaci kad dobijem obavjest od te agencije da im kazem kako sam sva prava sa odjavom izgubila i da nije moja greska sto nisu rekmi za dug i da nemam nk konzo ni imovinu ili oni to sami mogu provjerit?

 

Jako ste mi pomogli i vidim da se stvarno razumjete u prava hvala vam od srca Wanksta

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 5 minuta, Tuzna ruza je napisao:

Neznam dali oni uooce mogu ovde dug trazit posto sam procitala dase dug samo u ch moze trazit samo u izuzetku mze.Znaci kad dobijem obavjest od te agencije da im kazem kako sam sva prava sa odjavom izgubila i da nije moja greska sto nisu rekmi za dug i da nemam nk konzo ni imovinu ili oni to sami mogu provjerit?

Mogu tražiti, ali u vašem slučaju vam ne mogu ništa.

Tako im napišite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 11 sati , Tuzna ruza je napisao:

Hvala vam na savjetu

 

Cula sam se sa bankom i rekla sam im za pensionkassu da tamo ima dovoljno novaca pa su trazili punomoc i broj od osiguranja sise nalazi pensionkassa nadam se dace moc uzet od pensionkassi 

Mogu se i tako naplatiti, da blokiraju taj iznos na pensionkassi. Vjerojatno želite to tako riješiti, ali oni su vas zakinuli i za vaša prava i naveli na pogrešan korak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znaci mogu oni to rijesit sa pensionkasse to mi je bitno dase rijesim tog peoblema

Znam dasu mi uzeli sva prava ali staje tuje bitno dase toga rijesim 

Znaci oni sebi uzmu iz pensionkasse te pare i toje rijesito ili izvinite sto vas pitam i mozda sam dosadna ali vidim dami mozete pomoc velika hvala vama

 

Meni je bitno da ovde nemam problema u slucaju dase zaposlim oni kad to oduzmu od pensionkasse ovde nece nista trazit bar tako mislim 

Bitno mi da ovde netraze nista 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 46 minuta, Tuzna ruza je napisao:

trazili punomoc i broj od osiguranja sise nalazi pensionkassa nadam se dace moc uzet od pensionkassi 

Vaša odluka, možete i tako riješiti.

Blokirati će vam taj iznos na pensionkassi i time naplatiti dug.

S time ste sklopili nagodbu s bankom pa tražite da vam pošalju riješenje- Vereinbarung- između vas i njih.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat , Tuzna ruza je napisao:

E super hvala vam nisam bila sigurna da to moze od pensionkasse ali kad su rekli da im to sve posaljem i vi kazete da moze odma mi lakse znaci da trazim Vereinbarung dasmo to rijesili preko pensionkasse

Inače ja ne bih išao na taj način, probao bih preko Friedensgerichta obrazložiti situaciju, ali ako vi ovako želite i to je solucija.

Da, tražite Vereinbarung da će se dug naplatiti od Pensiosnskasse. Svako dobro želim.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Pokusala sam da banka uzme od pensionkasse svoj dijo ali su mi rekli da nisu mogli napravit obracun pa da pokusam sama sad sam pensionkasse predala ali sumljam dace ic jedino onaj überobligatorische dijo moze se dic a ja neunam dali to imam.Rekli su mi iz banke ako to nebude islo daju ovde u hr polako sam ohladila od te brige bice kako bude nemam poso nit imovine nit tekuceg racuna tako da smatram dace to inkasso iz hr njima javit pa cemo vidit kako ce reagirat jel to inkasso odavde salje postom ili kako to ine i nakon koliko vremena zastara ide hvala vam

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 48 minuta, Tuzna ruza je napisao:

ali sumljam dace ic jedino onaj überobligatorische dijo moze se dic

Problem je kako sam vam rekao, što su vas odjavili iz CH sa dugom i time su spriječili da koristite određene pogodnosti u naplati svog duga.

Pošto je CH sklopila određene sporazume sa EU, pensionskassa se više ne može dići jer je i HR pristupila EU.

Postoji mogućnost isplate na način da se kupuje, recimo nekretnina u CH pa Pensionskassa direktno prosljeđuje novac tom Verwaltungu, a vi stan prodate i dobijete taj novac. 

U pravu ste da vam ovdje Inkasso ne može ništa, jer nemate ništa. Može pokrenuti postupak, ali u tom slučaju bezuspješno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obavijest o dugovanju, kako ste i sami rekli, ste već dobili na adresu u HR.

Vjerojatno će obavijestiti i Inkasso koji će provjeriti vaše imovno stanje. 

Kad uvide da nemate ništa, neće pokretati daljnje postupke naplate.

Jedino, (ne znam kad ćete dobiti mirovinu) će obavijestiti dugovanje na isplatni centar AHV mirovine (po AHV no)u Ženevi ako su u CH objavili Verlustschein kojemu je zastara 15g.

Iako ste sa Verlustscheinom trebali pokrenuti privatkonkurs u CH.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 5 minuta, Tuzna ruza je napisao:

Jel mi mozete rec kad oni vide da nemam nista sta ce onda inkasso iz hr poduzet 

Kad vide da nemate ništa, javit će takav rezultat Inkassu u CH i vjerojatno periodično provjeravati vaše imovinsko stanje.

Ali, prvotna greška je što su vas odjavili i time vas zakinuli za vaša prava a i oni sami sebi zakomplicirali situaciju. 

Valjda će netko iz Inkassa postaviti to pitanje Einwohnerdienstu a i ja bih ih potaknuo na to na vašem mjestu.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Otkad je HR članica EU, više ne isplaćuju Pensionskassu, nema veze dali ste ovdje sozialversichert ili niste. 

Može se na način da kupujete neku nekretninu. Onda oni isplate iznos prodavatelju direktno, a vi dalje prodate i dobijete svoj novac.

Ili se prijavite u zemlji koja nije članica EU, EFTA, pa vam isplate nakon obrađenog zahtjeva.

Ali treba prije svakako provjeriti koje bi to zemlje bile.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • drot13 je promijenio naziv u Kredit u Švicarskoj
prije 19 sati , Wanksta je napisao:

 

Hier gelten gewisse Einschränkungen, insbesondere seit Ablauf der Übergangsfrist nach dem Inkrafttreten des Abkommens über die Personenfreizügigkeit. Wenn Sie in einen EU-/EFTA-Staat auswandern und dort eine Erwerbstätigkeit mit obligatorischer Sozialversicherung aufnehmen, dann müssen Sie Ihr BVG-Altersguthaben in der Schweiz auf einem Freizügigkeitskonto belassen. Ein Barbezug ist nicht möglich

  • wenn Sie im entsprechenden Land der obligatorischen Versicherung für Alter, Invalidität und Hinterlassenenleistungen unterliegen (das ist idR der Fall, wenn Sie dort eine Arbeit annehmen)
  • es gilt nur für den obligatorischen Teil Ihres Vorsorgeguthabens evo vidite to su mi poslali a ja netadim ovde nigdje
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Objašnjenje koje su vam poslali je polovično, djelomično.

Pensionskassa se ne može isplatiti u baru-gotovini ako živite u državi koja je članica EU/EFTA jer tu podliježete oblikatornom socijalnom osiguranju bez obzira dali ga koristite ili ne.

Možete samo tražiti da vam isplate uberobligatorische Teil der pensionskasse, a to je dio koji se uplaćivao u nju ako ste imali primanja više od 86 500,00.- chf godišnje,netto. A to je ili rijetko ili se radi o vrlo maloj svoti. 

Način na koji se može tražiti bar isplata je jedino kupnja nekretnine ili postati selbststandig. A i u tom slučaju se novac prebacuje direktno Verwaltungu, vlasniku stana kako sam vam već napisao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako mislite proglasit personalkonkurs di da to proglasim inkasso ovde u hr iliu ch

 

Jer znam dami je betreibungsamt reko kad se odjavim iz Basela da oni vise stim nemaje nista a konkurs se u betreibungsamtu to radi di dase obratim ili to inkasso odavde moze da napravi kad vide da nemam nista da ode na konkurs hvala vam

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da u tome i je stvar kako prijavit kad ovde nemam duga  neznam dali se taj dug prinosi u hr ili ostaje u ch 

 

Malo mi sve nejasno 

 

Znam dasu mi rekli kao kad napustim svicarsku daj dug ostaje tamo i ako bi se vratila da opet dug se vraca a za ovde neznam i kako bi bilo da pocmem radit koliko se odbija od plate jer u svicarskoj je tako da izracunaje existensminimum ii ako se predje to onda ide betreibungsamtu 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 30 minuta, Tuzna ruza je napisao:

Da u tome i je stvar kako prijavit kad ovde nemam duga  neznam dali se taj dug prinosi u hr ili ostaje u ch 

Dug ostaje u CH. Pokušaj naplate preko agencije će biti neuspješan pošto nemate imovine.

Ako se zaposlite možete se na Fini raspitati o otvaranju zaštićenog računa. 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 40 minuta, Tuzna ruza je napisao:

to znaci da dug ovde mogu 15 godina trazit ili kako to ovde ide 

Da, agenciju koju oni ovlaste može ovdje periodično pratiti vaš status (posao, imovinu..) u sljedećih 15 godina.

Ali takav način nije pravilan.

Vi ste se zadužili u CH i po CH pravilima bi trebali taj dug podmiriti ili otpisati, ovisno o vašoj situaciji.

uređeno: od Wanksta
Syntax
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Banka gdje ste dobili kredit ima sjedište u Baselu ili Zurichu, dakle posluje po CH pravilima.

Trebali bi u općim uvjetima od te banke pročitati što navode ako korisnik kredita ode van CH živjeti, tj.dali ga Einwohnerdienst uopće smije odjaviti sa dugom. Možda piše sličan članak.

uređeno: od Wanksta
Syntax
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.




×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija