Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Sign in to follow this  
tanja.ana

Dvije oporuke na isti datum

Preporučene objave

Molim pomoć. Ja sam zakonski nasljednik mog ujca i nakon njegove smrti na prvu ostavinsku raspravu koja je održana u 02.mj. ove godine osoba kod koje je proveo zadnju godinu života priloži vlastoručnu oporuku kojom sve ostavlja njoj, a koju moj ujac, provjereno,nije napisao ni potpisao. Javni bilježnik odgađa raspravu jer dokumentacija o imovini nije bila potpuna. Na drugu raspravu održanu nakon cca mjesec dana ista osoba prilaže drugu oporuku napisanu i potpisanu od strane 2 svjedoka ali sa ISTIM DATUMOM kao i prva i ponovno sa sumnjivim potpisom ostavitelja. Moje pitanje je kakve su moje šanse u sporu?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Vaše šanse za pobijanje takve oporuke su dosta velike pogotovo iz toga jer osoba koristi svaki put drugu oporuku, te je već ovdje jasno da nešto muti. Protivna strana bit će upućena u parnicu gdje vi zatražite grafološko vjestačenje tih oporuka, izjavite sumnju da su krivotvorene. Odmah im najavite da ćete protiv osobe koja je krivotvorila, koja se krivotvorinom koristi i protiv svjedoka na oporuci podnjeti kaznene prijave za krivotvorenje javne isprave, a za što su predviđene kazne zatvora, pa se možda protivna strana smiri i popusti. Svakako angažirajte odvjetnika ako dođe do parnice.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Mogu postojati dvije i više oporuka i to isti dan. Možda je oporučitelj, da bi bio siguran da se ne pobije vlastoručna oporuka napravio još jednu pred svjedocima što zakon dozvoljava. Pitanje je da li je tekst oporuka isti? A i da nije, gleda se što je povoljnije za oporučnog nasljednika. Drugi nasljednici mogu je probati i rušiti na sudu.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad

Sign in to follow this  ×