Jump to content
Totalna Parezija

Povrat u prijašnje stanje (kazneni postupak, privatna tužba)

Preporučene objave

Nemože, zna se koji uvjeti moraju biti ispunjeni da bi se steklo pravo povrata u prijašnje stanje, a nepojavljivanje privatnog tužitelja (kazneni postupak) na ročištu nije uvijet povrata u prijašnje stanje...

Uređeno od Željac047

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Prije 26 minuta, Totalna Parezija je napisao:

Može. Pogledajte čl. 63. st. 2. ZKP-a.

Da, ali ako iz opravdanih razloga nije mogao pristupiti ročištu i o tome nije mogao na vrijeme izvjestiti sud ili nije mogao pravovremeno izvjestiti sud o promjeni prebivališta, tj. boravišta, onda mu je dozvoljeno zatražiti povrat u prijašnje stanje u roku osam dana, a ne ako je jednostavno ignorirao poziv i nije došao na ročište iako je bio uredno pozvan, u tom slučaju će se smatrati da je odustao od tužbe (čl. 63. st. 1. ZPK-a)...to su uvjeti koje sam spomenuo u svom prethodnom postu za traženje u prijašnje stanje...

Zakon treba čitati u cijelini, a ne segmentirano...

Uređeno od Željac047

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uopće ne piše. :-)

Piše samo "iz opravdanog razloga". Na sudu je da interpretira što je zakonodavac mislio pod "opravdani razlog".

Moje mišljenje je da bi sud ovu odredbu trebao ekstenzivno tumačiti i u pravilu izaći u susret privatnom tužitelju koji manifestira volju za nastavak kaznenog postupka.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ne moraš mi persirati, Željac.

Sad ću ovdje citirati odredbu st. 2. čl. 63. ZKP-a, pa neka ljudi (koji su to u stanju) procijene koliko je ovo što si pod navodnicima napisao sukladno sadržaju odredbe. Ovo "na vrijeme" što si citirao uopće se ne odnosi na opravdane razloge, već se odnosi na promjenu adrese stanovanja. Smisao odredbe je ova: onaj tko *iz opravdanih razloga* ILI *na vrijeme nije mogao dostaviti promjenu adrese*.

Ako ćemo se držati slova zakona, onda se može zaključiti da se o opravdanim razlozima sud može obavijestiti u roku od 8 dana OD PRESTANKA smetnje koja je dovela do propuštanja ročišta.

Evo odredbe o kojoj pričamo:

(2) Predsjednik vijeća ili sudac pojedinac dopustit će povrat u prijašnje stanje privatnom tužitelju koji iz opravdanog razloga nije mogao doći na raspravu ili pravovremeno izvijestiti sud o promjeni adrese ili boravišta ako u roku od osam dana nakon prestanka smetnje podnese molbu za povrat u prijašnje stanje. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Poštovani TP, iako je ovo oblik neverbalne komunikacije mnogi je ne razumiju i shvaćaju kao stvarnu. Samo stoga vam je prepravljen uvodni upis, da rasprava ne bi krenula u pogrešnom smjeru koji nema veze s temom. A što se tiće same teme, slobodno nastavite. 

Nadam se, prema onome kako ste se opisali, da me razumijete i da o ovome ne moramo dalje raspravljati. Lp.  

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

ON TOPIC : Mogućnost postoji, iz već citirane odredbe, a opravdani razlozi bili bi bolest, prometna nesreća, boravak u inozemstvu koji se nije mogao prekinuti, smrt člana obitelji, itd. Dakle, u pravilu slučajevi koji bi se mogli podvesti pod termin "više sile". Sve je jasno stipulirano vrlo striktnim rokovima.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×