Jump to content

Pitanje u vezi dobivanja uporabne dozvole


Dbk30

Preporučene objave

Građevinska dozvola je dobivena u 10.2005, temelji su već izgrađeni, pitanje je dali je moguće mjenjati raspored unutarnjih prostorija ukoliko se ne pomijeraju nosivi zidovi, niti objekat izlazi iz dozvolom određenih gabarita i da li to utječe na eventualno dobivanje Uporabne dozvole?

uređeno: od Dbk30
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 18 sati , Dbk30 je napisao:

da li to utječe na eventualno dobivanje Uporabne dozvole?

Mišljenja sam, da u Vašem slučaju to nije od utjecaja na izdavanje Uporabne dozvole. Naime, budući je Građevinska dozvola izdana 2005. godine i pritome vjerovatno konzumirana (prijavljen početak radova) kada su temelji izgrađeni, moći će te ishoditi Uporabnu dozvolu za određene građevine, odnosno za građevine izgrađene na temelju akta izdanog do 01.10.2007. 

Uporabna dozvola moći će biti izdana ako jegrađevina izgrađena u skladu s građevinskom dozvolom, u pogledu namjene, najvećih vanjskih mjera svih nadzemnih i podzemnih dijelova građevine, oblika i veličina građevne čestice i smještaja građevine na građevnoj čestici, odnosno unutar obuhvata zahvata u prostoru.

Za više informacija svakako bi se valjalo raspitati u mjesno nadležnom upravnom odjelu za izdavanje Građevinskih odnosno Uporabnih dozvola, jer u praksi imamo različitih tumačenja i primjene propisa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, posebno s toga jesu li uopće prijavljeni radovi pa bez obzira što su izgrađeni temelji, tumačenje MGIPU za valjanost roka važenja pravomočne građ. dozvole je jednostavno. Od dana prijave radova. Pa ukoliko to nije napravljeno u roku 2 godine (ako me sjećanje dobro služi na tadašnji zakon) dozvola je izgubila svoju pravomočnost. Pa je bila odredba da se svaki nastavak gradnje koji je prekinut dulje od 3 mj, mora se ponovno prijaviti radove. Nadalje, postavlja se pitanje roka završetka građevine. Pa još dalje, u svemu tome, nastavku gradnje kao i u postupku izdavanja uporabne ulogu će igrati Nadzor sa svojim izvješćem, koji je i u samom postupku gradnje nadležan sudjelovati u istoj te paziti radi li se sve i po projektu. Do nedavno je bilo jasno propisano da je odstupanje građevine u odnosu na mjere određene glavnim projektom dozvoljeno 3% pojedinih prostora i prostorija. Kako je zadnjim izmjenama to preinačeno u odstupanje "po pravilima struke", pitanje je može li on tu promjenu utrpati u izvješće pod dio koji ne utjeće na uporabljivost te hoće li oni na tehničkom to prihvatiti. Jer budimo realni, da je građevina završena, moglo bi se razmišljati o uporabnoj prema aktu do 2007. Ovako, uz sve navedeno...

Meni se nažalost čini da ćete vi tu imati problema i više nego zbog same promjene rasporeda, pa svakako vrijedi savjet za raspitivanje u upravnom odjelu (iako i tamo stvarno može biti raznih tumačenja i sumnje što zapravo tumačiti poradi proteka vremena i nekoliko puta jednog te istog zakona) te svakako u nekom ovl.arh. uredu. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija