Jump to content

PRODAJA ILI LIKVIDACIJA d.o.o. S NEKRETNINOM


antonia.split

Preporučene objave

Pozdrav,

 

moj otac je vlasnik d.o.o. koje je aktivno, ali već duže vremena ne posluje, podmirujemo samo minimalne obveze.

Problem za zatvaranje nam je u tome što d.o.o. ima u aktivi kupljeno građevinsko zemljište (samo to, ostalo smo sve očistili i otpisali).

Koliko sam se raspitivala, najidealnije bi bilo prodati tvrtku sa zemljištem nekoj drugoj, u kojem slučaju ista ne bi bila obveznik poreza na promet nekretninama (ukoliko griješim, ispravite me).

Tvrtka inače nema nikakvih dugovanja niti potraživanja, samo nam je ova situacija više neodrživa tj. treba je rješiti nekako.

 

Imam namjeru zemljište oglasiti preko neke agencije uz uvjet prodaje i tvrtke i moje pitanje je je li to zaista financijski najbolja opcija (ukoliko nađemo kupca) i je li kompliciran takav postupak prodaje? Što bi isti uključivao?

 

Kakva bi situacija bila financijski (znači koji porezi i sl. bi nas teretili) da prodamo zemljište preko tvrtke pa ju zatvorimo?

I kakva bi situacija bila likvidacija društva i prijenos zemljišta na fizičku osobu?

 

Unaprijed zahvaljujem na pomoći.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav!

Prvo je potrebno razlikovati prodaju nekretnine od "prodaje" trgovačkog društva. Kod prodaje nekretnine trebat ćete ugovor o kupoprodaji te kupac istim stječe pravo vlasništva nad predmetom kupoprodaje. Kod "prodaje" trgovačkog društva "kupac" stječe osim nekretnine i samo trgovačko društvo. Stavljam prodaju i kupca pod navodnike jer nije riječ o klasičnoj prodaji već o ustupanju prava pa kod "prodaje" trgovačkog društva trebate ugovor o ustupu ili prijenosu poslovnog udjela. Dakle, ili ugovor o kupoprodaji ili ugovor o ustupu poslovnog udjela. Za oba bih vam preporučio pravnu pomoć ako želite izbjeći sve neugodnosti ili moguće kasnije pravne posljedice.

Nadalje, vjerujem da nećete tako lako pronaći kupca za preuzimanje trgovačkog društva jer tome najčešće prethodi postupak due diligence (postupak procjene vrijednosti trgovačkog društva) iz razloga jer ne kupuje samo nekretninu nego i sva prava i obveze tog trgovačkog društva te kao, pretpostavljam jedini osnivač, postaje odgovoran i za to trgovačko društvo.

Što se tiče poreza na promet nekretnina tu se primjenjuje Zakon o porezu na promet nekretnina. Prema njemu i kupoprodaja i stjecanje nekretnine u postupku likvidacije podliježe plaćanju poreza.

Ukratko, teško ćete moći izbjeći plaćanje poreza na promet, bilo kupac bilo osnivač društva u likvidacijskom postupku. Koliko sam shvatio vi želite otuđiti nekretninu i zatvoriti tvrtku. Najjednostavnije (ako trg društvo nema nikakvih dugovanja niti vjerovnika kao što navodite) sklopiti ugovor o kupoprodaji sa kupcem, a potom u likvidacijskom postupku zatvoriti trgovačko društvo.

Lp!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Porez na Nekrtninu u ovom Slučaju, plača Kupac navedeng Zemljišta.,a ne Vaše Trgovačko Društvo.

Od ugovorene Cijene za navedenu nekretninu , nakon primitka novca na račun društva, vaše društvo je 

po godišnj prijavi  dužno samo PLATI TI POREZ NA DOBIT,,AKO JE ISTE BILO.

Jednostavnije je - prodati društvo, a novi vlasnik društva - vama prodaje zemljište, u tom slučaju ste vi obavezni

platiti porez na nekretninu 4% od vrijednosti.

Ipak je lakše platiti 4% nego - 30% -(porez na dobit )

Ovo je nešto šira tema,,možete mi se javiti u  pretinac sa podacima za kontakt.

poz.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija