Jump to content

Logo2.jpg.df467c50602ed1173e41130f1129f825.jpg   XXXI. REDOVNO SAVJETOVANJE " AKTUALNOSTI KAZNENOG PRAVA U SVJETLU ODLUKA USTAVNOG SUDA REPUBLIKE HRVATSKE"

Hrvatsko udruženje za kaznene znanosti i praksu od 6. do 8. prosinca 2018. održava svoje 31. redovno savjetovanje pod nazivom "Aktualnosti kaznenog prava u svjetlu odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske". Savjetovanje će se ove godine održati u Remisens Premium Hotelu Kvarner.

Program savjetovanja, prijavnicu, kontakte, kao i druge detalje vezane uz Savjetovanje, možete preuzeti u dokumentu: Program - Opatija 2018.

antonia.split

PRODAJA ILI LIKVIDACIJA d.o.o. S NEKRETNINOM

Preporučene objave

Pozdrav,

 

moj otac je vlasnik d.o.o. koje je aktivno, ali već duže vremena ne posluje, podmirujemo samo minimalne obveze.

Problem za zatvaranje nam je u tome što d.o.o. ima u aktivi kupljeno građevinsko zemljište (samo to, ostalo smo sve očistili i otpisali).

Koliko sam se raspitivala, najidealnije bi bilo prodati tvrtku sa zemljištem nekoj drugoj, u kojem slučaju ista ne bi bila obveznik poreza na promet nekretninama (ukoliko griješim, ispravite me).

Tvrtka inače nema nikakvih dugovanja niti potraživanja, samo nam je ova situacija više neodrživa tj. treba je rješiti nekako.

 

Imam namjeru zemljište oglasiti preko neke agencije uz uvjet prodaje i tvrtke i moje pitanje je je li to zaista financijski najbolja opcija (ukoliko nađemo kupca) i je li kompliciran takav postupak prodaje? Što bi isti uključivao?

 

Kakva bi situacija bila financijski (znači koji porezi i sl. bi nas teretili) da prodamo zemljište preko tvrtke pa ju zatvorimo?

I kakva bi situacija bila likvidacija društva i prijenos zemljišta na fizičku osobu?

 

Unaprijed zahvaljujem na pomoći.

 

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pozdrav!

Prvo je potrebno razlikovati prodaju nekretnine od "prodaje" trgovačkog društva. Kod prodaje nekretnine trebat ćete ugovor o kupoprodaji te kupac istim stječe pravo vlasništva nad predmetom kupoprodaje. Kod "prodaje" trgovačkog društva "kupac" stječe osim nekretnine i samo trgovačko društvo. Stavljam prodaju i kupca pod navodnike jer nije riječ o klasičnoj prodaji već o ustupanju prava pa kod "prodaje" trgovačkog društva trebate ugovor o ustupu ili prijenosu poslovnog udjela. Dakle, ili ugovor o kupoprodaji ili ugovor o ustupu poslovnog udjela. Za oba bih vam preporučio pravnu pomoć ako želite izbjeći sve neugodnosti ili moguće kasnije pravne posljedice.

Nadalje, vjerujem da nećete tako lako pronaći kupca za preuzimanje trgovačkog društva jer tome najčešće prethodi postupak due diligence (postupak procjene vrijednosti trgovačkog društva) iz razloga jer ne kupuje samo nekretninu nego i sva prava i obveze tog trgovačkog društva te kao, pretpostavljam jedini osnivač, postaje odgovoran i za to trgovačko društvo.

Što se tiče poreza na promet nekretnina tu se primjenjuje Zakon o porezu na promet nekretnina. Prema njemu i kupoprodaja i stjecanje nekretnine u postupku likvidacije podliježe plaćanju poreza.

Ukratko, teško ćete moći izbjeći plaćanje poreza na promet, bilo kupac bilo osnivač društva u likvidacijskom postupku. Koliko sam shvatio vi želite otuđiti nekretninu i zatvoriti tvrtku. Najjednostavnije (ako trg društvo nema nikakvih dugovanja niti vjerovnika kao što navodite) sklopiti ugovor o kupoprodaji sa kupcem, a potom u likvidacijskom postupku zatvoriti trgovačko društvo.

Lp!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Porez na Nekrtninu u ovom Slučaju, plača Kupac navedeng Zemljišta.,a ne Vaše Trgovačko Društvo.

Od ugovorene Cijene za navedenu nekretninu , nakon primitka novca na račun društva, vaše društvo je 

po godišnj prijavi  dužno samo PLATI TI POREZ NA DOBIT,,AKO JE ISTE BILO.

Jednostavnije je - prodati društvo, a novi vlasnik društva - vama prodaje zemljište, u tom slučaju ste vi obavezni

platiti porez na nekretninu 4% od vrijednosti.

Ipak je lakše platiti 4% nego - 30% -(porez na dobit )

Ovo je nešto šira tema,,možete mi se javiti u  pretinac sa podacima za kontakt.

poz.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad




×