Jump to content

Godišnji odmor


USERZG

Preporučene objave

Poštovani molio bih ako mi netko može objasniti moje pravo na godišnji odmor,

Situacija je takva da sam sa danom 28.02.2018 godine potpisao sporazumni raskid ugovora o stručnom osposobljavanju kod jednog poslodavca, a dana 1.3.2018. sam potpisao ugovor o radu kod drugog poslodavca kod kojeg i trenutno radim.

Cijelu prošlu godinu i ovu do sada sam uspio iskoristiti puna dva dana godišnjeg odmora. Sad je došla situacija da moram godišnji iz prošle godine iskoristiti do 30.06.2018 pa mi je poslodavac rekao da imam pravo na još 14 dana godišnjeg odmora zato što se računa razmjerni dio za prošlu godinu koji ispadne 16 dana pa kad se odbiju ona dva što mi je velikodušno dao ostane 14 dana.

E sad koliko sam ja skužio gledajući zakon i čitajući forum netko me želi napraviti budalom.

Prvo mi je  poslodavac trebao omogućiti dva tjedna neprekidnog odmora u prošloj godini ili uz moj pristanak prebaciti taj godišnji u ovu godinu? (naravno nitko me ništa nije pitao a na svaki moj upit za godišnji odgovor je bio dogovorit ćemo se)

Druga stvar s obzirom da sam u neprekidnom radnom odnosu kod istog poslodavca  u prošloj godini proveo 10 mjeseci stekao sam pravo na puni godišnji odmor? (ugovor o stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa se u tom slučaju ne gleda kao radni odnos? Stavak zakona koji kaže da trebam imati 8 dana prekida između dva radna odnosa.)

Hvala na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Zanimljiv slučaj. Po meni, stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa nije radni odnos, pa ni ne može potpasti pod ograničenje o kojem govori čl. 77. Zakona o radu u kontekstu stjecanja prava na puni GO, stoga sam stava da ste ostvarili pravo na puni GO za 2017. u trajanju od 4 tjedna (ili kako vam je već određeno).

Što se rasporeda GO-a tiče, to je primarno stvar dogovora radnika i poslodavca, a tek podredno, ako dogovora nema, 2 tjedna trebala bi se iskoristiti u kalendarskoj godini u kojoj je ostvareno pravo na GO, a ostatak najkasnije do 30/06 iduće godine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija