Jump to content

Utaja ili izbjegavanje poreza.


spzg1234

Preporučene objave

Poštovani, imam jednu temu odnosno problem i molim vaše mišljenje. Sad su mi 56 godina starosti i tek sada skupljam financijske snage za izgradnju kuće, cijeli život sam podstanar i pri tome namjeravam i djeci nešto graditi, samo  grube gradnje jer novaca nemam za dovršenje svega. Prije što uopće ulazim u sam projekt, htio sam vidjeti što me čeka od troškova kako ne bi ušao u rupu bez dna i kako svoje financije ne bi izneredio. I tako sam pozavao  dvojicu građevinara radi procjene troškova (internetom sam prelistao neke ponude) i vidio sam da cijene u velikim svotama variraju npr jedan od one dvojice najprije rekao 150 000 € da bi isti, kasnije tijekom razgovora, rekao 'moglo bi se to raditi za 120 000 €'.  Sutra dan sam pozvao drugog građevinara da čujem njegovu ponudu, rekao mi je 140 000€. Njemu odgovorim da mi je zadnja procjena bila 120 000, ovog zadnjeg znam kao čovjeka i znam  po kvalitetnom i poštenom radu, jednostavno je korektna osoba i volio bih da mi on kuću gradi ali, cijena je velika, to sam mu dao na znanje. Tada mi on kaže : 'vidi, ja ti mogu po 120 000 € kao što ti je onaj rekao ali da bi se meni isplatilo jedino možemo da službeno potpišemo ugovor na 80 000€ a meni 40 000 € daš u ruke tako da mi PDV bude manje, to činim isključivo prijateljima kojima vjerujem '.

Jako mi je stalo da mi ta osoba gradi kuću zbog povjerenja primarno, ali, već me sada mući savjest JE LI JE U REDU da pristajem na takav način isplate. Još ništa nisam odlučio jer me to muči.

Poštovani, 

Kad bi ja pristao na takvu ponudu, činim li ja kazneno djelo ili prekršaj? Je li se takvo djelo zove utaja ili izbjegavanje poreza? 

Hvala unaprijed. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Hvala na odgovoru. Koliko sam uspio razumjeti, i ja i građevinar bi bili krivi!? Što znači termin 'velikih razmjera' u čl. 3? Iznad kojeg iznosa? I sa se još općenito  zainteresiram, od kada su carinska povlastica i porezna olakšica kaznena djela? Pitam, jer čini mi se da su ta djela tijekom 90-ih godina bili prekršaj. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...
  • 8 mjeseci kasnije...
, Ruby_Danderfluff je napisao:

Da, utaja poreza ili carine, čl. 256 Kaznenog zakona. No još gore po Vas, sve ono što je rađeno na crno, nije pokriveno garancijama izvođača...

Oprostite i dozvolite još jedno pitanje, što konkretno znači u spomenutom čl iznos dvadeset tisuća kuna? Drugim riječima, ako utaja iznosi manje od tog iznosa onda nije posrijedi kazneno djelo? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija