Jump to content

STEČAJ


Kokovo

Preporučene objave

Prvo pozdrav dobrim ljudima na ovim stranicama koji pomažu u savjetima!Drugo ,pravom se ne bavim pa nisam siguran da li sam pitanje postavio u ispravnu rubriku trgovačkog prava.

Imam problem,u slučaju sam ja kao fizička osoba i firma osnovana u HR stranog državljana EU.

Prije 3 godine presuda suda da se firma može uknjižiti na zemljište kada se ono dovede na ime prodavatelja u zemljišniku(moje ime),i ujedno da plati preostali iznos u roku od 8 dana od presude. Vlasnik te firme je izbjegavao plaćanje po presudi te nisam imao druge prije same uknjižbe negoli pokrenuti ovrhu nad firmom kako bi zaštitio sebe imajući u obzir da je može prodati trećoj osobi bez isplate meni.

Nakon nekog vremena ovrha bude odbačena,provjerivši doznam da je firma u stečaju te da država potražuje određeni iznos za mirovinsko osiguranje te da se postavlja stečajni upravitelj i firma se briše.

Trenutna situacija i vaše objašnjenje(sudska praksa),stečajni se upravitelj može upisati bez isplate koja je navedena u presudi,što bi znaćilo da se presuda koristi samo u onom djelu gdje pojedincu odgovara ista ??? Zanima me da li je to moguće, jer se time ujedno krši presuda u kojoj je navedena isplata a pokrenuta je ovrha prije stečaja?Ako je i to moguće prodaja zemljišta dražbom i moja uloga u toj situaciji?Dali je moguće moje licitiranje zemljišta preostalim iznosom duga?

Vrijednost potraživanja mene i države prema firmi u stečaju je 3/4 naspram 1/4 u moju korist.Molim Vas savjet i pomoć oko ove situacije.

Puno hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Točno, možete uzeti zemljište pod račun na dražbi, pod uvjetom da ste svoju tražbinu u rokovima predviđenim rješenjem o otvaranju stečaja prijavili u stečajni postupak. Jeste li?

Čl. 168 Stečajnog zakona kaže da su nevažeće sve ovrhe i osiguranja ustanovljeni u 60 dana prije pokretanja stečaja, ali kod Vas nije došlo ni do donošenja rješenja o ovrsi jer je u vrijeme podnošenja rješenja već društvo bilo u stečaju. Stečaj je skupno namirenje svih vjerovnika, pravni prostor u kojemu uobičajena pravila ne vrijede.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija