Jump to content

Brisanje založnog prava


ivakoma

Preporučene objave

Sa štovanjem

Na moju nekretninu je upisano prisilno založno pravo kao instrument osiguranja naplate od strane vjerovnika koji je za tu pravnu radnju angažirao odvjetnički ured.

Ja sam sva potraživanja vjerovnika u potpunosti platio,dobio izvod iz knjigovodstvene kartice po kojoj je vidljivo da su sva potraživanja plaćena.

Ali vjerovnik zbog još dugovanja po drugim ovršnim predmetima za sada ne želi dati "zeleno svijetlo" svom odvjetničkom društvu da pokrene popstupak brisanja založnog prava.

Ako mi možete pomoći lijepo bih zamolio :

1.po kojoj pravnoj osnovi mi vjerovnik neda brisanje založnog prava usprkos podmirenja njegove tražbine u cjelosti?

2.da li brisanje založnog prava na nadležnom Sudu mogu ja kao ovršenik - dužnik pokrenuti uz prilog izvatka iz knjigovodstvene kartice vjerovnika?

3.ne sporim ostala dugovanja kod iste pravne osobe-komunalne firme-ali ako je po konkretnom predmetu plaćeno dugovanje i stanje potraživanja je 0 kako se može taj institut osiguranja vezan na konkretni predmet koristiti za osiguranje i naplatu ostalih ovršnih predmeta za koje niti nije pokrenut postupak osiguranja?

4.to izgleda kao lagana ucjena - mi ćemo Vam polako izlaziti u susret sa davanjem naloga odvjetničkoj firmi da pokrenu postupak brisanja založnog prava iako ste podmirili sve po konkretnom predmetu ali tek kada i Vi kao dužnik po ostalim ovršnim predmetima počnete plaćati i ta dugovanja.

5.kako je moguće da se jedan upis osiguranja naplate tražbine putem prisilnog upisa založnog prava koristi kao osiguranje i za sva ostala dugovanja za koje vjerovnik nije niti pokrenuo postupak upisa osiguranja na nekretnini?

6.šta mi savjetujete?

Hvala svima koji imaju neku ideju.

ivakoma

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iz obrazloženja presude Vs RH, Rev-220/97 od 15. svibnja 2002. godine “Tražbina i založno pravo povezani su svrhom založnoga prava. Vjerovnikova tražbina i založno pravo koje ju osigurava povezani su tako da je tražbina glavno pravo, dok je založno pravo njoj sporedno (akcesorno) pravo, pa egzistencija svakog subjektivnog založnog prava zavisi od postojanja i valjanosti tražbine koju osigurava. Subjektivno založno pravo ne može postojati bez tražbine koju osigurava, pa je i propisano da se prestanak hipoteke može tražiti, između ostaloga, kada hipotekarni dužnik plati potraživanje
osigurano hipotekom, a što treba shvatiti da se brisanje hipoteke može tražiti u svim slučajevima
prestanka potraživanja.”

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • Spitfire je promijenio naziv u Brisanje založnog prava

hvala Moderatoru

Jel to znači da ja kao dužnik koji je podmirio cjelokupnu tražbinu vjerovnika po konkretnom ovršnom predmetu mogu pokrenuti na sudu postupak za brisanje založnog prava iako je prijedlog za upis istom sudu podnio opunomoćenik vjerovnika (odvjetnički ured) a koji sada nemože pokrenuti postupak brisanja jer vjerovnik ne želi dati izjavu o podmirenju tražbine zato jer postoji još nepodmirenih potraživanja istog vjerovnika temeljem ovršnih rješenja a za njih vjerovnik nije pokrenuo posupak upisa založnog prava?

Na koji način ja kao dužnik mogu pokrenuti popstupak brisanja založnog prava ako mi vjerovnik ne želi dati potrebnu izjavu o podmirenju konkretne tražbine?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija