Jump to content

Učestali pretresi


NotEvenFunny

Preporučene objave

Pozdrav ekipa, naime prije nekih 4 godine igrom okolnosti na granicnom prijelazu preuzeo sam na sebe manju kolicinu marihuane (cca. 9-10 grama). Kod vozaca automobila pronadjena je gramaza koja prelazi okvire "za osobne svrhe" stoga su nas savjetovali da visak preuzmem na sebe kako bi doticni prosao sa prekrsajnom prijavom. Tako sam i ucinio. Ocekivao sam uplatnicu ili poziv na sud medjutim od toga nista nije dospjelo do dana danasnjeg. Sve bi to bilo uredu da zadnju godinu svaki susret sa policijom nije zavrsio skidanjem. 

Jednom prilikom policijski sluzbenik mi je kazao kako sam "pao" sa pozamasnom kolicinom na sto sam se samo nasmijao. 

Zanima me koja su moja prava posto su pregledi postali ucestali jer ocito u racunalima stoji pozamasa kolicina (al sam potpisao samo tih 10ak grama). Nikad nisam osudjen za taj niti bilo kakav drugi prekrsaj pa me zanima sto mogu uciniti po tom pitanju posto se rehabilitacija racuna od trenutka pravomocnosti slucaja koji ocito nikad nece dospiti na sud. Proslo je dosta vremena i stavrno mi se vise ne sramoti pred obitelji,prijateljima, djevojkom kad god naletim na policiju pa Vas molim za pravni savjet i neko rjesenje ove naizgled banalne situacije koja mi zagorcava zivot iz dana u dan. Unaprijed zahvaljujem. Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tvoja situacija je specifična jer se radi o granici - nisi zatečen "samo" u posjedovanju, nego u "prebacivanju" preko granice. Jest da nije neka kriminalna situacija niti količina, ali kada se gleda sve zajedno, jasno je da si im zanimljiv kada te negdje zateknu.

Možeš poslati mail policiji sa zahtjevom za brisanjem podataka, pogotovo ako nije proveden prekršajni niti kazneni postupak, ali neki podaci će ipak ostati (podaci o događaju se čuvaju trajno). U svakom slučaju, odgovorit će ti, pa ćeš znati na čemu si.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na bilo koji mail na stranicama MUP-a ili svoje uprave. Oni uglavnom idu na isto mjesto, pa se razvrstavaju. 

Imaš na ovom linku dobar članak. Nema nekog propisanog obrasca, jednostavno pošalješ mail u kojem opišeš svoju situaciju i u kojem zatražiš brisanje svih podataka, s obzirom da nisi prekršajno niti kazneno kažnjen, a ipak se prema tebi psotupa kao da jesi. Ne može se i neće brisati sve, ali će ti u roku od 30 dana odgovoriti, pa ćeš znati na čemu si.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Oprosti, zaboravih link, sad je stavljen.:palac:

Nisi dosadan, ali nemamo nekih povratnih informacija korisnika, tako da ti nemam što konkretnije reći.

Da, moraš napisati svoje osobne podatke (koje si naveo) i ukratko svoju situaciju, te svoj zahtjev (brisanje onog što se može brisati i objašnjenje onog što ne može, tj. zašto ne može).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, NotEvenFunny je napisao:

Zanima me koja su moja prava posto su pregledi postali ucestali jer ocito u racunalima stoji pozamasa kolicina (al sam potpisao samo tih 10ak grama).

Nekome je 10 grama "pozamašno" jer se inače radi većinom o par grama ili čak i ispod grama.A to što ti piše neće se nikad obrisat.

U ona vremana išla je i kaznena prijava i prekršajna a ovo da je išla kaznena briše se po čl.26 st.1 toč 2 a da su ti pronašli travu i oduzeli brisanja nema po stavku 2 istog člnaka Zakona

Tako da će pregledi bit i dalje.A uvjeta za brisanje da je podnesena kaznena još nemaš.

uređeno: od sivko
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav, da se nadovezem na temu, ako moze detaljniji odgovor iz policijske oblasti, hvala. Sto se tice prekrsajnog postupka, ukoliko rezultira oslobadajucom presudom, vezano uz dogadaj koje podatke policija cuva i zasto, te koji podatci se mogu zahtijevati da se obrisu. Napominjem, rijec je o pravomocnoj oslobadajucoj presudi. Kod legitimiranja takva osoba je cista, no koji podatak moze negdje iskociti unatoc pravomocnoj oslobadajucoj presudi, te moze li on bilo kako skoditi, pa makar i kod klasicnog legitimiranja?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Što se tiče brisanja iz prekršajnih evidencija ovako stoje stavri. Ako se radi o Prekršajnim nalozima  koji su plaćeni, policijska postaja koja je izdala taj nalog može obrisati to u evidencijama (s  napomenom da to ne radi postaja, nego Služba za informatiku). Ukoliko se radi o prekršajnom nalogu koji nije naplaćen, dolazi do složene situacije, jer je za takvo brisanje nadležno Ministarstvo pravosuđa.

Što se tiče Vašeg pretresa, policija također vodi svoje vlastite evidencije o osobama koje su osim počinjenja kaznenih djela i prekršaja, operativno zanimljivi, tako da ćete zbog te veće "gramaže" jedno izvjesno vrijeme biti zanimljivi policijskim službenicima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 4 minuta, stradivari je napisao:

Što se tiče brisanja iz prekršajnih evidencija ovako stoje stavri. Ako se radi o Prekršajnim nalozima  koji su plaćeni, policijska postaja koja je izdala taj nalog može obrisati to u evidencijama (s  napomenom da to ne radi postaja, nego Služba za informatiku).

Nema brisanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije mjesec dana obrisano je nekoliko prekršaja na zahtjev građanina koji se obratio Ravnateljstvu, koje je to prosljedilo PU, radilo se o prekršajim iz domeze ZSPC-a (uvjet propisan čl. 296. istog zakona). Također, osobno sam bio mišljenja da ne može. Naime, od 2015. godine Ministratvo pravosuđa radi prelaska na novi informatički sustav (e-sustav, u kojem je i e podnesak s kojim trenutno i mi radimo) više nema tu mogućnost, ali Služba za informatiku MUP-a da (bar za prekršaje iz ZSPC-a), za ostalo ne znam. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija