Jump to content

NE BIS IN IDEM - Kazneni - disciplinski sud


lijo2013

Preporučene objave

Pozdrav,

Molio bih pomoć u vezi primjene načela "ne bis in idem". Konkretno, u 2012.godini je protiv mene pokrenut Zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka (Mup), a u 2013.godini je i podignuta kaznena prijava na Županijskom sudu. Obzirom da mi se na teret stavlja počinjenje djela za koje je na Disciplinskom sudu propisana apsolutna zastara nakon 4 godine, a na Županijskom sudu 8 godina, Disciplinski sud je prvi donio presudu te je ista i potvrđena na drugostupanjskom disciplinskom sudu nakon 3 godine i 9 mjeseci (postala je pravomoćna 8.mjesec 2016.- prekid radnog odnosa). Mene konkretno zanima da li je moguće da Vrhovni sud potvrdi nepravomoćnu presudu Županijskog suda (ista je osuđujuća i postala je pravomoćna 2.mjesec 2018.- kazna zatvora), a da u isto vrijeme u potpunosti ignorira pravomoćnu presudu Disciplinskog suda. Napominjem da je činjenični opis djela, svi "dokazi", svjedoci, vrijeme događanja... sve što mi se stavlja na teret prepisano od riječi do riječi u Zahtjevu za pokretanje disciplinskog postupka kao što je napisano i u kaznenoj prijavi ŽS odnosno optužnici te su i prilikom donošenja pravomoćne presude, na oba suda, u obrazloženju presude navedeni potpuno isti razlozi za donošenje osuđujuće presude (prekid radnog odnosa - zatvor). Da bude malo jasnije, dva različita suda su mi sudila po "jednim, u potpunosti istim dokazima" i osudila me na dvije kazne. Da li se u ovome slučaju može primijeniti gore navedeno načelo "ne bis in idem" jer je drugostupanjska disciplinska presuda postala pravomoćna godinu i pol prije nego presuda sa Vrhovnog suda?

Unaprijed zahvaljujem na pomoći i odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Do sada je pokrenuto više upravnih sporova u obrnutoj situaciji (prvo je riješen kazneni/prekršajni sud, pa tek potom disciplinski), i u jednoj presudi je sud zauzeo stav da se radi o kršenju tog načela, a u svim ostalim da se ne radi o kršenju. Doduše, ovo tvoje je staro, sada se pazi da biće nije isto, tako da se formalno ne radi o istoj stvari.

Što ti kaže odvjetnik?

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao prvo, puno hvala na odgovoru. Činjenični opis djela je identičan i u Zahtjevu za pokr.disc.postupka i u optužnici ŽS. Isto tako, i obrazloženje presuda je praktično isto (ispadne da su međusobno prepisali jedni od drugih), samo što je izmijenjeno zaglavlje i potpis (drugi sud - drugi sudac). Vjerujem da možda zvuči nevjerojatno, ali je tako. Odvjetnik je "optimističan" i kaže da imamo odlične razloge da to srušimo na Ustavnom sudu!!! Ali žalba ne izvršava odgodu riješenja tako da odustajem od ovoga odvjetnika i tražim drugoga što prije. Da li postoji neki drugi sud ili nešto gdje bi se mogao pozvati na to načelo, jer ako budem čekao na odgovor Ustavnog kaznu ću morati i "odležati"?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, drot13 je napisao:

Do sada je pokrenuto više upravnih sporova u obrnutoj situaciji (prvo je riješen kazneni/prekršajni sud, pa tek potom disciplinski), i u jednoj presudi je sud zauzeo stav da se radi o kršenju tog načela, a u svim ostalim da se ne radi o kršenju....

Možete li mi molim Vas, navesti koja je to presuda, stvarno mi je hitno - je li dostupna na internetu ili..gdje bi je mogao pronaći pa da se mogu pozvati na nju?

Hvala!

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija