Jump to content

Pristup spisima Službe državne sigurnosti


nlovric

Preporučene objave

Tko razpolaže spisima Službe državne sigurnosti (SDS‐a) Socijalističke republike Hrvatske (SRH) koji se odnose na osobu i postupanja te službe prema osobi na državnome području Socijalističke republike Hrvatske (SRH)?

Po kojoj pravnoj osnovi unuk osobe koji razpolaže i pisanime ovlaštenjem sina ili kćeri osobe može pristupiti tim spisima?

Nadalje, koja pravna osoba je slijednica Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ‐a) u Republiki [Republici] Hrvatskoj?

Kojime pravnime putem sin neke osobe može doći do obavijesti [informacija] o članstvu te osobe u Savezu komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ‐u)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • Spitfire je promijenio naziv u Pristup spisima Službe državne sigurnosti

Teme su vam spojene jer je odgovor na oba pitanja isto.

Spisima raspolaže Hrvatski državni arhiv. Podatcima se može pristupiti ako se ispunjavaju niz zakona. Zakona o arhivskom gradivu i arhivima, Zakonu o zaštiti osobnih podataka, Zakonu pravu na pristup informacijama, Zakon o tajnosti podataka...

 

Ovom prilikom bih vas zamolio da se pridržavate Pravila foruma u dijelu koji se odnosi na naslove tema, "4. Molimo vas da naslovi vaših poruka svakako ne sadrže više od pet riječi. Objave s predugim naslovima bit će bez upozorenja izmijenjene, a naslovi skraćeni."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat, Spitfire je napisao:

Spisima raspolaže Hrvatski državni arhiv.

Nije li tim spisima do prije koje 2 godine razpolagala Sigurnosno‐obaviještajna agencija (SOA) Ministarstva unutarnjih poslova (MUP‐a) Republike Hrvatske (RH) pa ih tada predala Hrvatskome saboru Republike Hrvatske (RH)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U HDA je najbolje doći četvrtkom jer rade do 17 45, inače rade do 15 45, petkom kraće. Upisnina je 100 kuna. Pogledate udužbeni zapisnik, SDS je, čini mi se, broj 1521, dakle uzmete smeđu knjigu s police desno od pulta pod brojem 1521, u kojoj se nalazi popis dokumentacije. Kad pronađete šifru i kutiju ili fascikl onoga što Vam treba, na primjer Dosjei građana K-O su u kutiji toj i toj, ispunite Zahtjev za građu kutiju tu i tu, to je jedan mali formular, koji se predaje manipulantima i u roku od možda sat, kažu da je "dole". Sjednete za računalo i bistrite što Vas zanima. Dobijete svoju šifru, obično ime i prezime i nešto, koja vrijedi nekoliko mjeseci; i možete doći bilo koji dan sjesti za računalo i gledati što Vas zanima. Samo Vi možete ući u to gradivo za koje ste podnijeli zahtjev. Možete besplatno slikati dokumente na ekranu ili tražiti ispis, što se plaća. 

Ovisi o kome se radi, dobro su zaposlenici upućeni, može se i pitati, građe o nekomu zna biti na više mjesta. 

Vrlo lako i jednostavno. Konačno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Harambašica je napisao:

Pogledate udužbeni zapisnik, SDS je, čini mi se, broj 1521, dakle uzmete smeđu knjigu s police desno od pulta pod brojem 1521, u kojoj se nalazi popis dokumentacije. Kad pronađete šifru i kutiju ili fascikl onoga što Vam treba, na primjer Dosjei građana K-O su u kutiji toj i toj, ispunite Zahtjev za građu kutiju tu i tu, to je jedan mali formular, koji se predaje manipulantima i u roku od možda sat, kažu da je "dole".

A obavijesti [informacije] o nečijemu članstvu u Savezu komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ‐u)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Ako mislis na onaj stari SKOJ, on je prestao postojati dosta brzo nakon rata, poslije su postojale republicke organizacije (u Hrvatskoj SSOH), tako da sumnjam da ces igdje naci arhivu SKOJ-a.

Sto se tice kasnijih clanstava, znam da je SDP prije par godina otpremio par tona stare arhivske gradje u drzavni arhiv, pa ako negdje ima, ima tamo. Ali vecinom su to zapisnici sa sjednica, sumnjam da ces naci bas pristupnice.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija