Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

SagittaS

Postupanje u ostavinskoj raspravi u slučaju oporuke

Preporučene objave

Poštovani

molila bih ako mi netko može pojasniti, naime u tijeku je ostavinski postupak u kojem je proglašena vlastoručna oporuka. Ostaviteljica je bila dobrog mentalnog zdravlja i oporuku je sačinila godinu dana prije svoje smrti.

Ostaviteljica nije imala niti jednog zakonskog nasljednika prvog i drugog nasljednog reda reda, nego u trećem. Baka i djed ostaviteljice su pored njene majke imali još desetoro djece, koji također nisu živući, već bi njihovih sedmero djece (bratići i sestrične ostaviteljice) bili zakonski nasljednici. Oporučne nasljednice su jedno od navedene djece - sestrična i šogorica - sestra od pokojnog supruga.  Bilježnik je obvezao sestričnu da dostavi adrese ostalih bratića i sestrični kako bi im dostavio kopiju oporuke.  Kako nema apsolutnih nužnih nasljednika koji bi mogli osporavati oporuku u smislu nužnog dijela, a relativni nužni nasljednici bi bili ostaviteljičini baka i djed da su živi i pod uvjetom da su trajno nesposobni za rad te da nemaju stalnih prihoda, zanima me slijedeće:

- da li se u tom slučaju primjenjuje pravo predstavljanja, pa bi neko od te djece mogao osporavati oporuku i tražiti nužni dio ukoliko je nesposoban za rad i nema stalnih prihoda?

- ukoliko gore navedeno nije primjenivo, da li je bilježnik onda bio dužan pozivati navedenu djecu kao osobe koje bi po zakonu mogle polagati pravo na nasljedstvo da se očituju, iako je ostaviteljica imenovala nasljednike u oporuci?  Da li u smislu valjanosti same oporuke?       (ostaviteljica sa pojedinima nije kontaktirala najmanje 10 godina, a većina je nije niti poznavala, pa ne znam kako bi eventualno mogli osporavati oporuku u smislu da nije bila mentalno sposobna ili slično.     Jasno mi je da bi svoje tvrdnje morali dokazati u parničnom postupku i financirati ga ali nemoguće da bi išta dokazali jer je oporuka sačinjena i u obliku i uz pretpostavke utvrđene zakonom, no s obzirom da je u pitanju određena svota novca, svašta se može očekivati i time bi se samo produžio ostavinski postupak a oporučne nasljednice su već u poznijim godinama).

- također bilježnik nasljednicima na kraju ročišta nije uručio primjerak zapisnika, već su se morale vratiti po njega jer nisu znale da ga trebaju dobiti pa su na inzistiranje dobile nepotpisani primjerak?

Zanima me da li je ostavinski postupak nepotrebno zakompliciran ili je takva praksa?

Unaprijed hvala

 

 

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, SagittaS je napisao:

da li se u tom slučaju primjenjuje pravo predstavljanja, pa bi neko od te djece mogao osporavati oporuku i tražiti nužni dio ukoliko je nesposoban za rad i nema stalnih prihoda?

U konkretnom slučaju nema ništa od prava predstavljanja

 

, SagittaS je napisao:

, da li je bilježnik onda bio dužan pozivati navedenu djecu kao osobe koje bi po zakonu mogle polagati pravo na nasljedstvo da se očituju, iako je ostaviteljica imenovala nasljednike u oporuci

Da,nasljednici bi se trebali pozvati

 

, SagittaS je napisao:

Jasno mi je da bi svoje tvrdnje morali dokazati u parničnom postupku i financirati ga ali nemoguće da bi išta dokazali jer je oporuka sačinjena i u obliku i uz pretpostavke utvrđene zakonom

Sve ok,no niko im nemože ukinuti pravo na slobodan pristup sudu sa određenim zahtjevom o čijoj osnovanosti bi odlučio sud.

 

, SagittaS je napisao:

Zanima me da li je ostavinski postupak nepotrebno zakompliciran ili je takva praksa?

Sve opisano je nekakav redoviti tijek.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×