Jump to content

Neovlašteno snimanje


Domagoj81

Preporučene objave

Da, imate mogucnost. Kaznena prijava. Obratite se policiji. Radi se o tome da je snimka ustupljena trecim osobama sto zadovoljava uvjete kaznenog djela neovlastenog snimanja.

 

Navedeno djelo se progoni po prijedlogu, vasoj inicijativi, kazna je do godine dana zatvora, a snimke bi se trebale oduzeti. No, prvi korak je policija, koja mora utvrditi postojanje snimki i utvrditi njihovo djeljenje od strane pocinitelja KD. Takoder, po meni je dovoljno i samo utvrdivanje postojanja snimke, vi niste znali, pocinitelj je to snimio u prostoriji zasticenoj od pogleda.

 

Takoder, pripazite. Posto se djelo progoni po prijedlogu, a ne po sluzbenoj duznosti, zakon o kaznenom postupku normira da je rok za podnosenje prijedloga za pokretanje kaznenog postupka tri mjeseca od saznanja za kazneno djelo i pocinitelja. Medutim, da bi netko dokazao da ste za djelo i pocinitelja saznali u tocnom.trenutku, za to mora imati dokaz. 

uređeno: od atomic95
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da ipak necu moci postici nista; dakle od samog dogadaja proslo je mjesec dana, a za postojanje snimke saznao sam prije 4 dana i to posredno, telefonskim razgovorom.Pretpostavljam da je takav dokaz nedovoljan.

Drugo, kako.dokazati trag snimci ukoliko ju je pocinitelj izbrisao iz svog mobitela, sto pretpostavljam da je, upravo zbog straha od prijave?

Da li je to izgubljen slucaj u startu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne, nije. Prijavite. Imate pravo na to. I sto se tice brisanja, igra vam na ruku sto su mnogi nedovoljno informaticki pismeni pa ne znaju da obicni delete nije stvarni delete..Ako vas to muci i zelite nesto postici, probajte. Ne idete lazno nesto prijaviti, ipak vam se dalo do znanja da snimka postoji. I dovoljno je njeno postojanje za ostvarenje kaznenog djela. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno hvala na odgovoru!

 

Molio bi josjedan odgovor, vezano za postupak; da li u ovom slucaju je moguce podnijeti kaznenu prijavu direktvo mjesno nadleznom drzavnom odvjetnistvu i da li se tada zaobilazi policijska uprava u mob gradu, ili dorh prijavu proslijeduje policiji.

Pitanje je vjerovatno banalno, ali eto , nisam bas upoznat,

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 5 sati , Domagoj81 je napisao:

Mislim da ipak necu moci postici nista

nemoj se igrati s tim da ne prijaviš bez obzira što te mući dokazivanje ili možda i lokalni policajci....ako se snimka objavi na internetu tek onda češ biti u problemu.....čak i da se ne dokaze postojanje snimke podnošenje prijave i raazgovori sa "osumnjičenim" može preventivno uticati na njega i da se okane tih gluposti,a i on sam će upozoriti i ostale kojima je dao da se s tim ne igraju...ako nisu neki posebni kreteni to bi ti moglo bar spriječiti daljnje širenje ...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Meni osobno nikad to snimanje nije bilo jasno. Ali ako i postoji zla namjera, onda je logicnije da netko ucjenjuje, a ne da stvarno objavi. Nije mi jasno sto netko ima od takve objave. U svakom slucaju, vi na policiju, a ako nekom tamo ne vjerujete, mozete i u ODO. Bilo kako bilo, vodite se time da vam je osoba dala do znanja da posjeduje vasu snimku, snimila vas bez vaseg znanja u prostorji zasticenoj od pogleda, odnosno na nejavnom mjestu, te takoder navedite indicije koje ukazuju na postojanje djeljenja snimke. Povijeđen je potencijalno clanak 144. KZ-a. Na vama je da podnesete prijavu, policija onda dalje radi, obavijesne razgovore, izvide, pregled telefona. Nije bas ni jednostavno obrisati snimku sa telefoba. Tehnologija memorije je takva da kad nesto i obrisete, zapravo i niste. Sve se to moze vratiti. Svakako, probajte. I ovo igra ulogu sto je.forumas rekao. Dovoljna psiholoska blokada moze nastati i samom posjetom policije. Takoder, ovisno o tome gdje objavi, ako jednog dana objavi, opet mu se moze uci u trag, cak ako je i sada uspjesno prikrije. Nadam se da do toga nece doci. Sretno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kaznena prijava se inače i podnosi DORH-u, to što u praksi ljudi češće odlaze na policiju i što na nekim državnim odvjetništvima baš i ne vole (ili nemaju vremena) uzimati prijave na zapisnik je druga stvar. No, u svakom slučaju, policija bude uključena u predmet. Ukoliko imate kakvu sumnju u nekog određenog policijskog službenika, slobodno je istaknite DO-u.

Niste maloljetna osoba?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija