Jump to content
spzg1234

Troškovi Upravni spora

Preporučene objave

Cijenjeni, ako podnosim tužbu upravnom sudu protiv jednog ministarstva, sam pišem tužbu bez odvjetnika, i ako spor izgubim, koliki bi bili odnosno, kako se utvrđuju troškovi spora koje bi ja trebao snositi ako se spor riješi u korist ministarstva? 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Nastavno na temu, također imam pitanje u vezi iznosa troškova upravnog spora nakon Zaključka Visokog upravnog suda RH o troškovima upravnog spora:

"Zaključak sjednice svih sudaca Visokog upravnog suda Republike Hrvatske, broj 6 Su-85/2018-3 od 12. veljače 2018., u predmetu primjene čl. 79. u svezi s čl. 20. st. 3. Zakona o upravnim sporovima (Nar. nov., br. 20/10,143/12,152/14,94/16 - Odluka USRH i 29/17), s kojim autori izražavaju svoje neslaganje te ističu da se njime izigrava Odluka Ustavnog suda RH, U-l-2753/2012 i dr. (Nar. nov., br. 94/16), kojom je ukinut čl. 79. Zakona o upravnim sporovima (Nar. nov., br. 20/10,143/12 i 152/14), u tekstu kako je bio izmijenjen izmjenama i dopunama Zakona o upravnim sporovima 2012. godine (Nar. nov., br. 143/12)."

Inače, pred odlukom sam da li pokrenuti upravni spor ili ne, a zbog negativnog rješenje drugostupanjske komisije HZZO-a vezano za priznanje ozljede na radu (zadobila sam lakši prijelom ručnog zgloba, bila na bolovanju 2 mjeseca, imala sam i kontuziju zdjelice, no ni to mi nije priznato, iako imam i izjavu svjedoka).  Kod mene se točno zna koliko sam izgubila na plaći; za dva mjeseca to je cca 4.000, kn pa ne znam da li se i ovaj spor vodi kao neprocjenjiv. Bojim se troškova u slučaju da ne uspijem u sporu(ako se postupak oduži),  a idući tjedan mi ističe rok za predaju tužbe. Odvjetnik  kod kojeg sam bila i izrazila  svoje strahovanje od velikih troškova sudskog postupka nije mi rekao da su samo 500,00 kn (naravno, ne računam troškove odvjetnika, to sam spremna i platiti). Da li to znači da je 500,00 kn trošak svakog ročišta?

Molim zato nekog tko je dobro upućen da mi odgovori, jer stvarno mi je hitno.

Unaprijed hvala!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Neprocjenjiv je spor s obzirom na njegov predmet (a Vi biste u tužbi tražili poništenje rješenja drugostupanjskog i prvostupanjskog tijela HZZO-a, pa to nema veze s time kolike ste plaće izgubili), pa mislim da i u Vašem slučaju vrijedi ovo: 

, Ruby_Danderfluff je napisao:

Troškovi Vaših sudskih pristojbi, koji su u neprocjenjivim predmetima 500,00 kn na tužbu i 500,00 kn na presudu. 

To je jednokratno 1.000,00 kn, ne po svakom ročištu, kao što plaćate odvjetniku. Ovo plaćate sudu, odnosno u državni proračun.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 14 sati , Gold2009 je napisao:

Hvala na odgovoru. Taj dio mi je sada jasan. No nije mi jasno što u slučaju da izgubim spor, moram li još platiti neke troškove tuženika,  HZZO-a? 

U slučaju gubitka spora, nadoknađujete sporove protivnoj strani, da, mada se neka državna tijela znaju sama zastupati po svojim pravnicima (mislim da je to slučaj i sa HZZO-om), pa nikakvih troškova (osim njihovih sudskih pristojbi) ustvari niti nema.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×