Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

domac00

Dvostruko oporezivanje Austrija- obrt

Preporučene objave

Poštovani,

 

da otvorim novu temu i da pokušam iznijeti što opširnije nedoumicu pa bih molio da se ili jave osobe koje su u istoj situaciji, ili da netko tko je baš upoznat s materijom objasni.

 

Naime,

sestra mi je otišla u Austriju kao njegovateljica, otvorila je obrt (Gewerbe), obrt je registriran u Austriji, i svojim obrtom pruža usluge jednoj agenciji za posredovanje pružajući usluge njegovateljstva.

Prema satnici i broju sati koje radi, neće prijeći zaradu od 11 000 EUR što je po austrijskom poreznom zakonu neoporezivo, tj. do 11 000 EURA se ne plaća porez.

Mjesečno je dužna uplatiti doprinose i članarinu za obrt austrijskoj obrtničkoj komori.

Radi u turnusima, 14 dana tamo, 14 dana u Hrvatskoj. Ima muža, koji i dalje radi u Hrvatskoj u jednom poduzeću. Nemaju djece, nemaju nekretnina, nisu u najmu (žive u kući njegovih roditelja i tu su prijavljeni).

 

Prema komentarima osoba koje se bave istim poslom u jednoj grupi na Facebooku evidentno je da je Porezna uprava RH pojedinkama ustanovila obvezu plaćanja poreza, dok su se neke žene žalile pa su im žalbe uvažene.

Prema zakonu o potvrđivanju ugovora između RH i AT o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja članak 14. kaže:

"Dohodak koji ostvari rezident države ugovornice od profesionalnih djelatnosti ili drugih samostalnih djelatnosti oporezuje se samo u toj državi, osim ako u drugoj državi ugovornici ima stalno sjedište koje mu redovito stoji na raspolaganju za obavljanje njegovih djelatnosti. Ako on ima takvo stalno sjedište, dohodak se može oporezivati u toj drugoj državi, ali samo onaj dio dohotka koji se može pripisati tom stalnom sjedištu."

 

Zna li netko pravo stanje stvari ili je već suočen s nekim tko se žalio i da mu je žalba uvažena?

 

Ispričavam se, neka moderator prebaci temu u odjel "Porezno i financijsko pravo".

 

 

 

 

Uređeno od domac00
Prebacivanje teme

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Premješteno u odgovarajući PF.

Mislim da bi svaka žalba na ovu temu morala uključiti proučavanje bilateralnog sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između RH i Austrije, link:

https://www.porezna-uprava.hr/hr_propisi/_layouts/in2.vuk.sp.propisi.intranet/propisi.aspx#id=pro1402

No nisam imala slučaj, pa ne mogu dalje elaborirati, iako, koliko vidim, citat s FB je točno preuzet iz ugovora, pa valja vjerovati da bi žalba trebala biti uvažena (no kao kod svake borbe s upravnim tijelima, traži se određena upornost).

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×