Jump to content

Suvlasnički odnosi u stambenoj zgradi


Jasyna

Preporučene objave

Poštovani,

Molim  mišljenje: kako se ograditi od natpolovične  suvlasničke većine ( pet vlasnika u zgradi),  ako  se isti ne suglase s nekom odlukom, a za ne prihvaćanje iste ne žele  dati pismenu izjavu,  da će zbog eventualno nastale šteta snositi materijalnu i nematerijalnu odgovornost. Naime u slučaju nastale štete  navedenu odgovornost snositi će svi suvlasnici. Ja kao suvlasnik želim  znati,  koji je postupak i šta ja trebam poduzeti da se mene izuzme iz naplate eventualno nastale moguće  štete.  Zahvaljujem  na cijenjenom mišljenju.   

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iz napisanoga baš i ne vidim o čemu se tu konkretno zapravo radi, no za početak vidite odredbe čl.40 Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima,

(4) Svaki suvlasnik protiv čije je volje većina odlučila da se neki posao poduzme, ili je to učinio sud, ima pravo zahtijevati osiguranje za buduću štetu. Tko bude obvezan dati osiguranje treba tu obvezu ispuniti davanjem zaloga, a jamstvom samo ako sud ocijeni da bi davanje zaloga bilo za njega prevelik teret.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovoru i navodim o čemu se radi: u pitanju je drvo koje se preporuča od Gradske  plinare  Zagreb ukloniti  iz preventivnih razloga,  jer  je  na rubu sigurnosnog pojasa, a u slučaju da dođe do rušenja stabla te time i do oštećenja  priključka  sve troškove vezano uz nastalu štetu (materijalnu i nematerijalnu) morali bi snositi vlasnici nekretnine. Predlažemo stoga da drvo iz preventivnih razloga uklonite.


Ja smatram da drvo treba ukloniti, a ostali suvlasnici se protive, a  ne žele  se  pismeno izjasniti, da u slučaju nastale štete o svom trošku će istu naknaditi. Ja ne znam, kako se od navedenog ograditi, tj ja ne želim u naknadama štete sudjelovati. Molim savjet.

 Napomena moderatora:

-teme su Vam spojene,svaki novi upis vezan za temu objavljujete ovdje bez nepotrebnog otvaranja nove teme.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

Ja i dalje ne znam gdje tražiti osiguranje i od koga, jer rušenje  drveta nije odredio sud, već je preporuka Plinare  ( korijenje je u blizini plinskog priključka, a u slučaju oštećenja istog svi suvlasnici će snositi materijalnu i nematerijalnu štetu, a lišće tijekom godine puni oluke na  drugom katu, te se za vrijeme oborinskih voda  ista izlijeva preko  oluka po fasadi - čišćenje oluka  se mora izvoditi  putem mehanizacije što iznosi preko 1000,00 kn) Svi suvlasnici (njih troje) osim mene  i jednog suvlasnika ( mi smo u manjini)  ne dozvoljavaju  rušenje drveta, a o istom se ne žele pismeno izjasniti, tj da će u slučaju nastale  štete istu o svom trošku  platiti.

Molim cijenjeno mišljenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da se ne radi o preporuci, mogli bi ste sami poduzeti posao kao poslovođa bez naloga. Naime, kad je neki suvlasnik poduzeo posao glede suvlasničke stvari bez potrebne suglasnosti ostalih, primjenjuju se pravila o poslovodstvu bez naloga. No, to znaći da se obavljanje tuđeg posla bez naloga ili ovlaštenja može se pristupiti samo ako posao ne trpi odgađanje te predstoji šteta ili propuštanje očite koristi.

Ono što bi se moglo napraviti na vašem mjestu je napisana Izjava vas i drugog suvlasnika kojom ste suglasni sa rušenjem drveta poradi opasnosti od oštečenja plinskih instalcija a u svezi preporuke GP, no kako ste u suvlasničkoj manjini, istom se odričete od bilo kakove moguće štete ne poduzimanjem radnji po preporuci zbog nedostatka suglasnosti, te istu poslati GP.

Naravno i Upravitelju (u drugoj temi spominjete da imate upravitelja), preporučeno s povratnicom skupa sa preporukom jer ste ovlašteni i dužni obavijestiti upravitelja prema čl.92 Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. Hoće li isti ili ne poduzeti nešto po tome pitanju, ostaje na njemu, no donekle ste pokriveni u daljnjim mogučim događjima oko nastanka štete.  

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija