Jump to content

Ključ od tavana


ayo

Preporučene objave

Postovanje

Isprike ako sam fulao podforum

Suvlasnici smo stana u zgradi koja ima ukupno 7 stanova i problem je slijedeci.

Prije nekoliko godina, trenutni predstavnik stanara kupio je stan u potkrovlju zgrade-tavanu. Do navedenog stana dolazi se stubistem koje isto tako vodi i do tavana kojem svi suvlasnici imaju pravo pristupa, tj. tavanski prostor je zajednicki.

Na pocetku tog zadnjeg dijela stubista su vrata koja vlasnik stana u potkrovlju zakljucava i ne dopusta ulazak u tavan ostalim suvlasnicim bez njegovog prisustva, jer nama ostalim suvlasnicima ne zeli dati kljuc od navedenih vrata.

Njegovo opravdanje je da ako nam da kljuc od tih vrata, moci cemo ulaziti u njegov stan jer ulaz u njegov stan nema vrata!

Na zadnjem sastanku, rekli smo mu da u nekom normalnom roku ugradi vrata na ulaz u svoj stan i da nam da kljuc, medutim proslo je vec par godina i nista nije napravio, te i dalje nemamo pristup tavanu ukoliko on nije doma, da nam otkljuca vrata.

Sto nam je ciniti?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

Obrazloženje Vašeg susjeda je u cijelosti paušalno i prozirno, te Vas po mom mišljenju svih skupa zadirkuje.

Kažete da je isti ujedno i predstavnik stanara. Pa s obzirom da nije u primjerenom roku ugradio vrata na ulazu u svoj stan, isti više nije dostojan obnašati dužnost predstavnika stanara, te ste ga dužni smjeniti. Za to Vam treba Vam 50%+1 suvlasnika površine zgrade (ne broja stanara).

Nadalje, postavlja se pitanje kako je taj stan u potkrovlju izgledao prije nego što ga je ovaj kupio? Jel taj stan imao ulazna vrata? Također se postavlja pitanje kako se ranije, prije nego što je ovaj postao vlasnik, ulazilo na tavan? Jel pristup bio ograničen ili slobodan?

Ako je bio slobodan, pa ga ovaj odjednom spriječio, bili ste dužni u roku odmah ga pozvati da uspostavi prvotno stanje i omogući slobodan pristup tavanu, odnosno u roku od 30 dana podići tužbu za smetanje posjeda. Čini mi se da su ti rokovi odavno prošli.

Stoga smatram da biste trebali održati još jedan sastanak stanara i odrediti rok u kojem Vam je on dužan osigurati slobodan pristup zajdničkom dijelu zgrade - tavanu (ne ugradnu vrata na njegovom stanu), uz upozorenje da ćete nakon isteka toga roka istoga teretiti za uporabu tuđe stvari u svoju korist bez pravnog temelja (članak 1120. ZOO-a), te tražiti povrat zajedničkog dijela zgrade (vlasnička tužba, reinvindikacija).

Evo nadam se da sam Vam barem malo pomogao.

Lp.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala puno na odgovoru.

Taj covjek ima od prije stan na prvom katu, a taj tavanski je kupio prije par godina.

U tom tavanskom stanu je bila smjestena jedna obitelj, kojoj je grad dao na koristenje taj mali prostor, to je mozda 15 m2 sve skupa.(sobica i wc)

Dok su ti ljudi zivjeli gore, svi ostali suvlasnici su imali kljuc od tih vrata na kraju stubista i njima nije to smetalo iako ni tada posebna ulazna vrata u taj stancic nisu imali, vec su im vrata na kraju stubista bila ajmo reci ulazna vrata.

Kada se ta vrata otvore, desetak stepenica vodi do jednog recimo predsoblja cca 3x3m i iz tog predsoblja se ide lijevo u taj mali stan a desno su vrata kojima se ulazi u sami tavan.

Taj susjed naravno u tom predsoblju drzi svoje stvari i sluzi mu doista kao predsoblje iako kupnjom tog stancica, nije mogao kupiti i to predsoblje jer je to zajednicko, kao i ostatak tavana.

Namjeravamo ga smijeniti na sastanku sa funkcije predstavnika stanara, jer majstor trosi novce iz pricuve na neke radove bez da uopce obavijesti ostale suvlasnike da se nesto radilo ili ce se raditi. Samo na kraju godine dode izvjestaj na kojem pise recimo "krov-4000 kuna", pa si ti sad misli na sto su otisli novci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija