Jump to content

Poziv radi uručenja riješenja o upučivanju u zatvor


Dejan007

Preporučene objave

Dobio sam poziv da se javim na Županijski sud radi uručenja riješenja o upučivanju na izdržavanje kazne zatvora od 6mj. Radi se o opozivu uvijetne presude prema kojoj sam morao vratiti 6000kn. 

REDOSLIJED: Presuda - opoziv uvijetne presude - vraćam 3000kn - žalba - odbijena žalba - sporazum sa oštečenom - molba za pomilovanje - poziv na izdržavanje. S time da vrhovni sud, a niti ministarstvo još nisu rekli svoje o tom slučaju.

E sad, unatoč povratku pola iznosa i pisanom sporazumu sa datum povratka ostatka ja bi trebao ići 6mj u zatvor. Po meni nerazumno, s obzirom na djelo i iznos.

Moje pitanje glasi: Dali sudac izvršenja ima ovlasti zamjenit kaznu radom za opće dobro ili jedino mogu tražiti odgodu? Znači, imam ili ikakve mogučnosti ili prava kod njega, osim primit riješenje o upučivanju.?

Tko zna možda Vrhovni sud ili Ministarstvo donesu pozitivnu odluku za mene.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

VSRH definitivno ne, jer je redovni pravni put iscrpljen pa on više ne može biti u igri, osim ako ste podnijeli izvanredni pravni lijek.

Ministarstvo također ne, jer iako se molba za pomilovanje podnosi njemu, o istoj odlučuje Predsjednica RH budući je to jedna od njenih ustavnih ovlasti. Ministarstvo je tu samo servis, koji prikuplja podatke, radi anamnezu i daje mišljenje, ali odluka je isključivo predsjedničina.

Osim pomilovanja, jedina realna opcija je ona koju je Ruby spomenula - odgoda izvršenja ukoliko imate osnovu za istu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...

VSRH sam uputio zahtjev za izvanredno preispitivanje pravomoćne presude. I upravo ono na temelju čega su mi na nižim sudovima pale žalbe, na VSRH su utvrdili kako je moj zahtjev osnovan. Naime, suđeno mi je po starom zakonu, a uvjetna je opozvana prema novom, odnosno nakon isteka roka od 6 mj. Ja sam uporno tvrdio da su morali gledati rok od 6mj, a oni su tvrdili da treba gledati rok od 1 god. 

Ispada da sam bio u pravu... 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Šteta da to niste odmah napisali, jer bi vam i moj savjet bio takav.

Naravno da ste u pravu, a imali smo ovdje već dvoje korisnika sa identičnim predmetom (kojima smo savjetovali isto) - jedna korisnica je također morala da se obrati VSRH-u, dok je drugi korisnik iznoseći ovakvu argumentaciju uspio dobiti preinačenje presude na županijskom sudu.

Ne znam zašto pojedini županijski sudovi imaju pogrešno stajalište po ovim pitanjima, jer ovakve stvari su dosta jasne i time se VSRH definitivno ne bi trebao baviti. No, ionako je najbitnije da ste uspjeli u svom naumu.

Zahvaljujem vam na pojašnjenju, mene je zanimala osnova budući iz vaših postova nisu bile jasne neke stvari, ali sada nema nedoumica. Inače, uvijek je bolje prezentirati slučaj sa svim svojim detaljima, tada je i nama ovdje puno lakše, jer kada se neke stvari ne otkriju, onda su i naše sugestije "pucnjevi u prazno".

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija