Jump to content
Ruby_Danderfluff

Agresivno porezno planiranje

Preporučene objave

Podržavam svako nastojanje da se zlouporabama stane na kraj, iako RH je jedna mini-verzija Orwellove "Farme", pa će i tu biti jednakih i "jednakijih". A onda badava sve, ako ćemo mišiće trenirati na "anonimcima", a "kapitalcima" gledati kroz prste.

S druge strane, država bi trebala voditi brigu o poticanju pozitivne poduzetničke klime, a koliko uspješno to doista radi - za raspravu je. Eto, recentno - na sva zvona obznanjuje se nikad bolje stanje u državnoj blagajni, pa me baš zanima na koji način će se višak utrošiti i hoće li, obzirom da smo u suficitu, vlast razmisliti o micanju nekih tereta (odnosno njihovu smanjenju)? Ili ćemo i dalje biti k'o oni Indijanci iz priče, koji svake godine ruše sve više drveća, spremajući se za zimu, koja nikako da dođe?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Naišla sam na ovaj članak na chatu za računovođe, oni su prilično ogorčeni, jer "nije dosta da pratimo sve zakone i propise i njihove izmjene, sad moramo još paziti i na "duhove" u zakonu". Tamo se rasprava razvila u smjeru treba li ograničiti mogućnost osnivanja novih društava i slično (što bi, dakako, ograničilo poduzetničke slobode) i kako je PU ustvari stavila na savjest svim sudionicima u pravnom prometu da vode računa da se zlouporabe spriječe "pa nismo mi financijska policija". 

Uglavnom, osnivanje novih društava radi ostanka izvan sustava PDV-a je dopuštena porezna evazija, ali što će nam uopće PDV ako ćemo ga izbjegavati? 

Slažem se s ovim za porezno rasterećenje od općekorisne funkcije šuma pa nadalje.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad


 • Similar Content

  • objavio ilon
   Pozdrav svima!
   Imam problem pa vas molim savjet .Početkom mjeseca sam odlučio uvesti auto iz Njemačke. S obzirom da ne znam njemački jezik, našao sam čovjeka koji je otišao tamo, kupio auto i dovezao ga u Hrvatsku. Platio sam homologaciju i PPMV te registrirao auto.
   Nakon nekoliko dana dobivam poziv iz stanice za tehnički pregled da im nisam dostavio odjavljenu njemačku prometnu dozvolu. Problem je u tome što je čovjek koji je dovezao auto napravio grešku i zaboravio/ostavio prometnu dozvolu u Njemačkoj. Poslao sam mail stanici za tehnički u Njemačkoj, ali oni kažu da nema prometne tamo. Što napraviti? Postoji li način da dobijem prometnu? Zar nebi oni to trebali imati negdje na računalu?
   Drugi problem je što je autokuća izdala kupoprodajni ugovor, a trebala je račun te sada naša stanica za tehnički ne može provjeriti dali je porez plaćen. Na stranici autokuće postoji neki porezni broj u formatu 123/4567/8910 (to je Steuernummer) i oni tvrde da je taj broj ispravan. Tehnički traži broj u formatu DE123456789 tj. VAT broj. Da li je to isti broj i koja je uopće razlika? Zar nebi službenici u tehničkom mogli provjeriti taj broj u takvom formatu?
   Dakle, tehnički je registrirao auto i bilo im je sve u redu bez te prometne, a sad traže tu prometnu koju nemam.
    
  • objavio Novicatemp
   Bok, ljudi zanimalo me da li mogu prodati dijamante koje sam nasljedio (nemam potvrdu da su pravi ) , radi se o tome da me kontaktirao klijent koji želi platiti procjenu kvalitete i otkupiti ih ako su pravi .Ne znam da li sam dužan platiti porez na prihod od prodaje , također klijent je iz Belgije .
  • objavio josephwolf
   Poštovani!
   Osoba, član uže obitelji zaposlenik je u poreznoj upravi u jednom našem gradu na obali. Ja živim već deset godina u Zagrebu, tu sam i prijavljen, imam stan. 
   Od treće osobe sam čuo točne podatke o stanju mojih bankovnih računa, redovnih prihoda te honorarnih prihoda, a treća osoba je u dosta dobrim odnosima sa spomenutim zaposlenikom porezne uprave. 
   Pošto nemam nikakvih materijalnih dokaza, osim toga što sam čuo, a iz toga je sasvim izvjesno tko je izvor podataka, što mogu učiniti da se zaštitim takvih neugodnih događaja?
   Pala mi je na pamet prijava poreznoj, anonimna, ali kako, što, komu, pošto nemam nikakve dokaze???
    
   Zahvaljujem!
  • objavio ivan-83
   Poštovanje,
   djevojka je upisala autoškolu 2015. godine kada autoškole nisu bile u sustavu PDV-a, onda je uredno sve platila i ima račun s datumom iz 2015. godine. Odslušala je u najbržem roku predavanja i prvu pomoć, oboje položila i onda je krenula vožnja, odvozila je nekih pol fonda sati da bi onda došlo do pauze od godinu i pol - dvije zbog greške autoškole (instruktorica napustila autoškolu, došao novi instruktor koji ju mjesecima nije zvao na vožnju...). Da bi prije mjesec dana počela ponovno voziti samo što ju je sadašnji instruktor (ujedno i vlasnik autoškole) obavijestio da mora platiti i PDV od 1250 kn jer su autoškole ušle u međuvremenu u sustav PDV-a a ona još uvijek polaže.
   Da li autoškola ima pravo tražiti od nje da plaća PDV iako je račun napravljen i plaćen prije dvije godine kada autoškole nisu bile u sustavu PDV-a?
   Da li poreznu upravu stvarno zanima u kojem trenutku ona vozi i kada će položiti ili postoji mogućnost da se radi o kreativnim idejama vlasnika autoškole? Ja sam mislio da porezna gleda u ovakvom slučaju račun i da se prema tome određuje da li je netko dužan platiti PDV.
   Hvala.
 • Online korisnici×