Jump to content

Je li to krađa?


brela

Preporučene objave

Molim vas dajte mi mišljenje o ovoj temi. Zadnje četiri zime sam provodio po 24 sata dežurstva  dva puta mjesečno u jednoj javnoj službi, sve skupa 6 puta svake zime. U objektu te službe imali smo kuhinju koja nam je bila na raspolaganju , imali smo pravo na tri obroka dnevno. Kako ja imam običaj samo ručati, ni marendu ni večeru ne konzumiram, uzimao sam iz kuhinje  po svakom dežurstvu po 4 konzerve (mesni narezak ili paštete) i nosio sa sobom kući jer svi ostali bi jeli ovoga i onoga a ja kako jedem samo jedan obrok, ručak, smatrao sam da imam pravo uzimati tu količinu konzervi jer meni pripadaju a to što ne jedem kao drugi tri puta je moja stvar, tako razmišljam. Naravno to nisam pakirao javno nego potajice da se ipak ne bi drugačije tumačilo dok se moje razmišljanje svodi na to da uzimam svoja tri obroka i moja je stvar kako ću ih potrošiti. Sve skupa je uzeto tijekom zadnjih 4 zime oko sto konzervi, vjerojatno  manje. Sad, problema nemam ali moja žena mi nabija u glavu k da to nije uredu, da je to krađa..  Smatra se to nekom krađom? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Potajice...pa istina zato što ne znam što bi neko mislio , sumnjao, govorio iza leđa, jer ustvari nije rečeno niti je određeno da "ta količina hrane pripada ovome, toliko pripada onome..itd" nego kuharica koja radi do 15 sati, za vrijeme doručka bi ispekla jaja, narezala šunke, sira, stavljala mesni, paštetu..i onda bi svi tako jeli, za vrijeme ručka koji sam konzumirao u kuhinji bi bilo topli obrok a navečer nema više kuharice nego bi mi sami uzimali iz frižidera što nam paše za večeru, svako što mu se sviđa. I kako ni doručka ni večeru ne bi inače konzumirao, tako inače živim, smatrao sam da bar mogu uzimati dvije konzerve za ručak i dvije za večeru, (rijetko koji manji komad šunke ili sira) i to sam radio s uvjerenjem da takve količine nisu nikako iznad onih što drugi konzumiraju, ukratko u sebi kažem "imam pravo na tri obroka kao i svi, samo jedan mi je dovoljan pa zašto ne bi nešto nosio kući". E sad moja žena, koja je veliki vjernik, nabija mi osjećaj krivnje time što ona smatrao da je to krađa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Ponavljam, ako je to bilo vaše pravo (kao i svakog drugog radnika) te ukoliko nitko nije nikada nijednom riječju takvo postupanje doveo u pitanje, ne vidim problem.

Ovo sa ženom, iako je lijepo vidjeti u modernom društvu savjesnu i poštenu osobu (što nažalost sve više postaje svojevrsna anomalija), "radikalna" savjest i poštenje opet nije dobro, po mom mišljenju. Kako Drot veli, to ćete si morati sami riješiti razgovorom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 7 mjeseci kasnije...

Ponizno molim da mi ne zamjerite što se ponovo vraćam na tu temu, neću dugo. Spomenuo sam da moja žena smatra ono krađom, po njoj iz dva razloga, prvo, potajice sam konzerve spremao i ponio kući(a to sam učinio jer mi je uistinu bilo neugodno da me neko vidi pa nisam htio komentare iz leđa mada sam u sebi bio uvjeren da nosim nešto što drugi jedu u toj ustanovi) i drugo, Vi ste u svom zadnjem odgovoru rekli 'ukoliko nitko nije nikada nijednom riječju takvo postupanje doveo u pitanje, ne vidim problem'  među kako sam ono potajice spremao, niko nije ništa vidio pa samim time niti mogao išta kazati. Moja žena smatra da štetu moram nadoknaditi! 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , brela je napisao:

...Vi ste u svom zadnjem odgovoru rekli 'ukoliko nitko nije nikada nijednom riječju takvo postupanje doveo u pitanje, ne vidim problem'  među kako sam ono potajice spremao, niko nije ništa vidio pa samim time niti mogao išta kazati.

Sve u redu, ali ja sam aludirao na pravo zaposlenika na obrok, a hoćete li ga pojesti na licu mjesta ili kasnije na putu kući ili kod kuće, Vaša je stvar, po meni.

Ovo sa suprugom Vam ne mogu riješiti ni ja, ni nitko drugi ovdje, već Vas dvoje sami.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...
Dana 23. 04. 2018. u 12:33, brela je napisao:

Potajice...pa istina zato što ne znam što bi neko mislio , sumnjao, govorio iza leđa, jer ustvari nije rečeno niti je određeno da "ta količina hrane pripada ovome, toliko pripada onome..itd" nego kuharica koja radi do 15 sati, za vrijeme doručka bi ispekla jaja, narezala šunke, sira, stavljala mesni, paštetu..i onda bi svi tako jeli, za vrijeme ručka koji sam konzumirao u kuhinji bi bilo topli obrok a navečer nema više kuharice nego bi mi sami uzimali iz frižidera što nam paše za večeru, svako što mu se sviđa. I kako ni doručka ni večeru ne bi inače konzumirao, tako inače živim, smatrao sam da bar mogu uzimati dvije konzerve za ručak i dvije za večeru, (rijetko koji manji komad šunke ili sira) tako inače živim, smatrao sam da bar mogu uzimati dvije konzerve za ručak i dvije za večeru, (rijetko koji manji komad šunke ili sira)i to sam radio s uvjerenjem da takve količine nisu nikako iznad onih što drugi konzumiraju, ukratko u sebi kažem "imam pravo na tri obroka kao i svi, samo jedan mi je dovoljan pa zašto ne bi nešto nosio kući". E sad moja žena, koja je veliki vjernik, nabija mi osjećaj krivnje time što ona smatrao da je to krađa.

Ponovo čitam ovu objavu od prije 4 g...samo tek sada vidim da sam tada  krivo napisao '...tako inače živim, smatrao sam da bar mogu uzimati dvije konzerve za ručak i dvije za večeru, (rijetko koji manji komad šunke ili sira)...' a ispravak bi bio sukladno opisu događaja u samom početku ove diskusije tako da bi ispravak bio slijedeće:..'tako inače živim, smatrao sam da bar mogu uzimati dvije konzerve za doručak i dvije za večeru, (rijetko koji manji komad šunke ili sira)..'. No, pretpostavljam da to ne mijenja ništa u vašim odgovorima, ako, pak, mijenja, javite se molim Vas.

Lp

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija