Jump to content

Bezobrazni rođaci


majjajovanna

Preporučene objave

Pozdrav svima,

 

izuzetno mi je drago sto postoji ovakav forum i volela bih da cujem vase misljenje o problemu sa kojim sam se ovih dana suocila. Naime, moja prabaka je imala imovinu koja je nacionalizovana i njeni naslednici su tri sina (od kojih je jedan moj pokojni deda). E, sad, preostala dva brata su bez obavestavanja nas, podnela zahtev za povracaj imovine i polovina je vracena jednom bratu koji je drzavljanin Republike Hrvatske. Drugi brat je prevaren takodje, tako sto je dao punomoc svom bratu koji je to iskoristio tako sto se u njegovo ime odrekao potrazivanja. Ja sam cula da je sada vec istekao rok za podnosenje zahteva za povracaj imovine oduzete za vreme komunisticke vladavine, ali bih volela da znam da li postoji ista sto mozemo da ucinimo, kako je mogao da dobije polovinu kada mu pripada samo trecina, i da li neko ima informaciju o eventualnom produzavanju roka za podnosenje zahteva? :-? Puno hvala na strpljenju, vasa Jovana :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

rok nece biti produzivan. istekao je 31.12.2002. godine za sve koji nisu bili hrvatski drzavljani. za hrvatske drzavljane je istekao jos tokom 1997 godine.

a ovaj brat ima samo pravo na naknadu stete koju mu je drugi brat prouzrocio u visini 1/3 cega bi dobio.

vidite kada je sve to napravljeno jer je objektivni rok zastare za naknadu štete 5 godina od dana počinjenja štete

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uh, sada mi tek nista nije jasno... :-? Znam da je prosao rok, ali ako bismo tuzili rodjaka za prevaru kako za tu punomoc, tako i za skrivanje informacija od nas i svesnu nameru da uzme i nas deo (zasta imamo i dokaze) sta bismo time dobili? Odnosno, i kada bismo ga tuzili, ostaje cinjenica da mi nismo podneli zahtev za zemlju u propisanom roku, jer nismo ni mogli da znamo za to. :-( Da li postoji neko izuzece od pravila o roku na koje mozemo da se pozovemo? A pored toga, cini mi se da je Ustavni sud Republike Hrvatske proglasio tu odredbu o roku neustavnom, pa ne znam da li bi pomoglo da se i na to pozovemo? Hvala vam svima na podrsci, strvarno mi znaci, jer prosto ne mogu da verujem kakve se stvari desavaju :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

za onog brata za kojeg je dobio putem punomoći nešto imate tražiti upravo to, naravno ako nije dalje prodao isto. ukoliko jeste onda protuvrijednost u novcu.

napominjem da je potrebno utvrditi dan prevare i kada vas je ostetio jer o tome ovisi zastarni rok od 5g.

 

u slucaju prekluzivnosti zahtjeva za naknadu oduzete imovine isticem slijedece:

 

zakon o naknadi je donesen 1996. godine, a pojedine odredbe je ustavni sud ukinuo 1999. godine time da se ukinuce prolongiralo sve do 2002. godine kada je donesen zakon o izmjenama i dopunama zakona o naknadi (NN 80/02 vidi www.nn.hr )

tim zakonom (čl. 7) je odredjeno da se zahtjev mora podnijeti u roku od 6 mjeseci od njegova stupanja na snagu te da se gubi pravo ako se ne podnese u roku. to vrijedi samo za strane drzavljane jer su domaci drzavljani mogli do 31.12.1997. godine podnijeti.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija